Лікар пояснив, чому в раціон варто додати буряковий сік, особливо на період свят і застілля.
Йдеться про буряковий сік, який багато людей просто обходять стороною, віддаючи перевагу солодким варіантам. Згідно з дослідженням 2019 року, проведеним компанією VeggieTracker (через Fox News), цей овоч потрапив до числа найменш популярних овочів у США. Однак навіть якщо ви ніколи не любили буряк, вам варто переглянути свої стосунки з буряковим соком на благо своєї печінки.
Доктор Кріс Мор, який є консультантом з фітнесу та харчування в BarBend, заявляє, що буряк містить антиоксидант бетаїн, який, як було показано в дослідженнях на тваринах, корисний для печінки.
Бетаїн, за його словами, може зменшити жирові відкладення в печінці, тим самим запобігаючи або знижуючи ризик розвитку захворювань цього органу. При цьому доктор зазначає, що дослідження впливу бетаїну на печінку на людях не були настільки ж переконливими, як на тваринах.
“Деякі з них [досліджень] припускають зв’язок між бетаїном і зниженням рівня ферментів печінки. Наприклад, у 2022 році було проведено дослідження впливу бетаїну на печінку на мишах. Результати дослідження, опубліковані в журналі Foods, показали, що щоденна концентрація бетаїну в 1% збільшувала окислення жирів у печінці мишей, а також підвищувала загальну ефективність процесів у печінці”, – зазначив Мор.
А в дослідженні 2023 року, в якому розглядали бетаїн як засіб для зниження жирової хвороби печінки у людей (за матеріалами журналу Frontiers in Nutrition), були отримані не менш позитивні результати.
У складі середземноморської дієти або в разі самостійного вживання буряка, щоденне приймання 250 міліграмів бетаїну здатне поліпшити стан печінки вже за 12 тижнів. Зокрема, повідомляється, що рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ знизився, а рівень “хорошого” холестерину ЛПВЩ підвищився одночасно з прийомом бетаїну.
У середньому на грам буряка припадає від 750 до 1 290 мікрограмів бетаїну, що ставить цей овоч до переліку фруктів і овочів із найвищим вмістом цього антиоксиданту. За словами доктора, буряковий сік може дати вам змогу отримати більш біодоступну форму бетаїну, ніж під час вживання сирого або вареного буряка. До того ж сік робить такі поживні речовини більш швидко засвоюваними.
Його твердження підтверджується оглядом, опублікованим 2021 року в журналі Nutrients.
Під час вживання бурякового соку ви також отримуєте вітаміни та мінерали на додаток до інших антиоксидантів. Всі вони можуть зміцнити здоров’я серцево-судинної системи. Однак доктор Мор попереджає, що його потрібно пити в помірних кількостях, якщо ваш організм схильний до утворення каменів у нирках.
Інші новини про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, що середня температура людини вже не перебуває на рівні 36,6 градуса. Виявляється, що норма залежить від кожної людини і ситуації та коливається в різні боки. Наприклад, абсолютно нормальною температурою може бути і 36,2°C.
Крім того, дієтологи розповіли про найздоровіші способи приготування курячих яєць, а також про те, чому їх корисно вживати в їжу.
“Основні міфи про яйця, які я чую, виникли в культурі дев’яностих років, коли дієти з низьким вмістом жиру були в моді, і вважалося, що продукти з високим вмістом холестерину можуть сприяти серцево-судинним захворюванням”, – розповів зареєстрований дієтолог Ріан Стівенсон.