Здоров'я

Небезпечні чайні пакетики: вчені зробили приголомшливе відкриття

Небезпечні чайні пакетики: вчені зробили приголомшливе відкриття

Зазначається, що упаковка деяких харчових продуктів, зокрема чайні пакетики, викликає особливу тривогу у фахівців. Результати показали, що при їх замочуванні у гарячій воді виділяється величезна кількість наночастинок, які становлять велику загрозу. Зокрема, вивчалися пакетики із трьох матеріалів: нейлону-6, поліпропілену та целюлози.

“Результати дослідження виявилися шокуючими: поліпропілен виділяв близько 1,2 мільярда частинок на мілілітр з розміром 136,7 нанометрів, целюлоза – 135 мільйонів частинок на мілілітр (середній розмір частки – 244 нанометри), а нейлон-6 – 8,18. мілілітр (середній розмір – 138,4)”, – йдеться у статті.

Для вивчення частинок та їх впливу на людину використовувалися передові аналітичні методи, такі як сканувальна електронна мікроскопія, електронна мікроскопія, що просвічує, інфрачервона спектроскопія, динамічне розсіювання світла та інші.

Дослідниця Альба Гарсія наголосила на важливості цих методів для поглибленого розуміння впливу мікропластику на здоров’я людини. Вперше було досліджено, як ці частинки взаємодіють із клітинами кишечника людини. Експерименти показали, що клітини кишечника, що виробляють слиз, поглинають найбільше мікро-і нанопластика, причому частинки навіть проникають у ядро​​клітини, де знаходиться генетичний матеріал.

“Це відкриття підкреслює ключову роль кишкового слизу у поглинанні цих забруднюючих речовин і вимагає додаткових досліджень довгострокових наслідків для здоров’я від впливу мікропластику. Дослідники наголошують на важливості створення стандартизованих методів тестування для оцінки забруднення пластиковими матеріалами, що контактують з їжею”, – зазначає Interesting Engineering.

Фахівці закликають до розробки нормативних актів, спрямованих на зниження забруднення пластиком, що контактує з харчовими продуктами, та захист громадського здоров’я.

Як акцентують автори публікації, через масштабне використання пластику в упаковці продуктів розв’язувати проблему слід негайно. Тим більше, що попит на зручні та готові до вживання харчові продукти дедалі більше зростає.

Загроза від мікропластику

Як повідомляв УНІАН, дослідники вперше виявили мікропластик у нюховому центрі людського мозку, що свідчить про те, що кількість цих крихітних частинок, які осідають в організмі, може бути набагато більшою, ніж вважалося раніше. 

Також ми розповідали, що вчені знайшли потужне джерело забруднення планети мікропластиком. Воно є вдома у кожного.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…