Здоров'я

Що можна їсти під час середземноморської дієти: 8 продуктів, якими потрібно запастися в січні

Що можна їсти під час середземноморської дієти: 8 продуктів, якими потрібно запастися в січні

В основі цієї популярної дієти лежить рослинна їжа, включно з незбираним зерном, фруктами, овочами, бобовими, горіхами, насінням, оливковою олією, травами і спеціями, заявляє дипломована дієтологиня Ізабель Васкес у матеріалі для Eating Well. Текст було вивчено й інформацію в ньому підтверджено ще одним зареєстрованим лікарем-дієтологом Емілі Лахтрупп.

У новому році багато людей планують почати боротьбу із зайвою вагою. Дехто спробує середземноморську дієту. Тож варто дізнатися окремо про 8 продуктів, якими дієтологи рекомендують запастися в січні.

Консервовані бобові

До бобових належать квасоля, нут і сочевиця.

Вони є основним джерелом білка в середземноморській дієті, заявляє дієтолог-нутриціолог Енн Данахі. За її словами, це також найпростіший спосіб додати у свій раціон більше рослинного білка і клітковини, і отримати залізо, якщо ви скорочуєте споживання м’яса.

Завдяки клітковині, стійкому крохмалю, білку і мікроелементам, бобові мають низку корисних властивостей, включно з допомогою в стабілізації рівня цукру в крові, оптимізацією здоров’я серця завдяки зниженню рівня холестерину і підтримкою здоров’я кишківника, зазначає лікарка-терапевтка Сімран Малхотра.

Артишоки

Артишоки містять багато пребіотичної клітковини, яка слугує їжею для хороших бактерій у вашому кишечнику. Крім того, вони є гарним джерелом вітамінів і мінералів, включно з магнієм, калієм, вітаміном С, залізом, міддю і марганцем, згідно з дослідженням про “рослинні преобіотики та їхню роль у полегшенні перебігу захворювань”.

Консервовані сардини

Рибні консерви набагато простіше включити у свій тижневий раціон, чи то перекус, чи то обід, чи то вечерю. Жирна риба, включно з консервованими сардинами, особливо корисна, оскільки багата на омега-3 жирні кислоти і кальцій.

Вони, своєю чергою, допомагають зменшити запалення і поліпшити роботу імунної системи, здоров’я серця, шкіри та мозку. Крім того, як заявляє сертифікована медсестра Менді Енрайт, сардини забезпечують 38% нашої потреби в кальції і 70% нашої добової потреби у вітаміні D всього в одній порції.

Заморожена зелень

Якщо ви не встигаєте використовувати свіжу зелень до того, як вона зіпсується, або вона занадто дорога для вашого бюджету, можна просто купити її в замороженому вигляді.

Те, що вони заморожені, не означає, що вони менш поживні. Вони, як і раніше, є хорошим джерелом клітковини, вітаміну К, вітаміну С і заліза. Регулярне вживання листової зелені, такої як шпинат і капуста, може знизити ризик серцевих захворювань, деяких видів раку, остеопорозу і хвороб травної системи. Вони також корисні для лікування діабету, згідно з одним із досліджень.

Кефір

Молочні продукти включені в середземноморську дієту. Це стосується і грецького йогурту, і сиру фет. Однак не варто забувати про кефір.

У кефірі багато пробіотиків, які збагачують корисними бактеріями мікробіоту вашого кишечника. Дослідження показують, що кефір також може покращити кров’яний тиск, запалення та рівень цукру в крові у людей з метаболічними порушеннями.

Він також є джерелом високоякісного білка.

Горіхи

Горіхи – один із найбільш поживних і універсальних продуктів, які ви взагалі коли-небудь можете купити. Вони містять і клітковину, і корисні жири, і білки, і антиоксиданти.

Вживання в їжу більшої кількості горіхів пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, раку, гіпертонії та смертності від усіх причин.

Оливкова олія

Фактично, оливкова олія лежить в основі “піраміди середземноморської дієти” як джерело жиру, на якому слід будувати кожен прийом їжі.

“Оливкова олія багата на мононенасичені жири, які є хорошими здоровими жирами, і антиоксидантами. Вона допомагає засвоювати жиророзчинні вітаміни та зменшує запалення”, – йдеться в матеріалі.

Ба більше, дослідження 2022 року, опубліковане в Journal of the American College of Cardiology, засвідчило, що вживання лише ½ столової ложки оливкової олії на день пов’язане з 19% зниженням ризику смерті від серцево-судинних захворювань, 17% зниженням ризику смерті від раку і 29% зниженням ризику смерті від нейродегенеративних захворювань.

Помідори

Помідори, в будь-якому вигляді, багаті на поживні речовини й антиоксиданти, такі як вітаміни А і С. Вони є незамінною основою для соусів, супів і пасти, маючи багатий смак і протизапальні властивості.

Вживання помідорів у їжу допомагає запобігти хронічним серцево-судинним захворюванням, раку.

Раніше УНІАН повідомляв, як люди харчуються, щоб дожити до 100 років. Середземноморській дієті приділена окрема увага. Мешканка Нью-Йорка Луї Джин Сіньйор, якій уже 112 років, розповіла, що дожила до такого віку саме завдяки їй.

Читайте також

Небезпечні чайні пакетики: вчені зробили приголомшливе відкриття

Чайні пакетики виділяють пластик, який може зашкодити клітинам людини.Зазначається, що упаковка деяких харчових продуктів, зокрема чайні пакетики, викликає особливу тривогу у фахівців. Результати показали, що при їх…