Здоров'я

Вчені з’ясували, яка дієта покращує пам’ять підлітків

Вчені з'ясували, яка дієта покращує пам'ять підлітків

Нове дослідження з’ясувало, що середземноморська дієта може покращувати роботу мозку, змінюючи баланс бактерій у кишечнику.

У дослідженні Тулейнського університету йдеться про те, що у людей, які сидять на середземноморській дієті, сформувалися зовсім інші моделі кишкових бактерій, порівняно з тими, хто її не дотримується, пише Medicalxpress. Ці зміни в бактеріях корелюють із поліпшенням пам’яті та когнітивних функцій.

“Те, що ми їмо, впливає на роботу мозку, але це дослідження вивчає, як це може відбуватися. Результати показують, що вибір дієти може впливати на когнітивні функції, змінюючи склад кишкового мікробіома”, – уточнила провідний автор Ребекка Солч-Оттайано.

Дослідження показало, що у щурів, які харчувалися середземноморською дієтою, багатою на оливкову олію, рибу та клітковину, упродовж 14 тижнів спостерігалося збільшення чотирьох корисних типів кишкових бактерій і зменшення п’яти інших порівняно з щурами, які їли багато насичених жирів.

Зокрема, вищі рівні бактерій, таких як Candidatus Saccharimonas, були пов’язані з кращими когнітивними показниками, тоді як підвищені рівні інших бактерій, таких як Bifidobacterium, корелювали з погіршенням функції пам’яті.

Група середземноморської дієти також показала кращу когнітивну гнучкість – здатність адаптуватися до нової інформації – і поліпшення робочої пам’яті порівняно з групою західної дієти. У них зберігався нижчий рівень “поганого” холестерину.

Це дослідження є першим, у якому оцінюється вплив середземноморської дієти на мікробіоти та когнітивні функції порівняно із західною дієтою.

“Результати показують, що середземноморська дієта або її біологічні ефекти можуть бути використані для поліпшення успішності у школярів або продуктивності праці у молодих людей. Хоча ці результати засновані на тваринних моделях, вони перегукуються з дослідженнями на людях, що пов’язують середземноморську дієту з поліпшенням пам’яті та зниженням ризику недоумства”, – сказав співавтор Деметріус М. Мараганор.

Середземноморська дієта

Основою цієї дієти є оливкова олія як основне джерело жиру, велика кількість овочів, фруктів і цільного зерна, риба і пісні білки, обмежена кількість червоного м’яса і насичених жирів. Також для неї характерне високе споживання клітковини з різних рослинних джерел.

Читайте також

Небезпечні чайні пакетики: вчені зробили приголомшливе відкриття

Чайні пакетики виділяють пластик, який може зашкодити клітинам людини.Зазначається, що упаковка деяких харчових продуктів, зокрема чайні пакетики, викликає особливу тривогу у фахівців. Результати показали, що при їх…

Як привести тиск у норму: звичка №1, яку радять лікарі

Зокрема, необхідно зосередиться на вживанні продуктів, які багаті на клітковину.Кардіолог Шон Коткін, а також сертифіковані дієтологині Керолайн Томасон і Марія Олена Фрага назвали один простий спосіб, як можна знизити…