Здоров'я

Коли краще пити каву

Коли краще пити каву

Автор фото, Getty Images

Вчені давно кажуть про користь кави, але нове дослідження показало, що важливу роль відіграє саме час, коли ви випиваєте чашку улюбленого напою.

Як зʼясували науковці, люди, які пили каву вранці, мали менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто пив каву цілий день.

Але дослідження не пояснило причину цього. Вчені також не зʼясували, чи кава була єдиною причиною цього результату.

Очолив дослідження доктор Лу Ці, директор Дослідницького центру ожиріння при Університеті Тулейна. За його словами, одна з причин такого результату може бути те, що кава у більш пізні години порушує внутрішній біологічний годинник людини.

Дослідження опублікували в журналі European Heart Journal.

Доктор Ці сказав, що необхідні подальші дослідження, щоб перевірити вплив на здоровʼя часу дня, коли люди пʼють каву.

“Це дослідження не говорить нам, чому споживання кави вранці знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань”, – пояснив він.

“Можливо, річ у тому, що споживання кави в другій половині дня або ввечері може порушити циркадні ритми та рівень таких гормонів, як мелатонін”, – додав лікар.

“Це, у свою чергу, призводить до змін серцево-судинних факторів ризику, як-от запалення та артеріальний тиск”.

У дослідженні, яке тривало з 1999 року по 2018-й взяли участь 40 725 дорослих.

Їх запитували про щоденне споживання їжі та напоїв, а також про те, чи пили вони каву, скільки та коли.

“З огляду на вплив кофеїну на наш організм, ми хотіли перевірити, чи впливає час доби, коли ви п’єте каву, на здоров’я серця”, – пояснив доктор Ці.

У той час як минулі дослідження показали, що помірне вживання кави може принести користь здоров’ю, це було “перше дослідження, яке вивчало час споживання кави та його результати для здоров’я”, додав він.

36% учасників дослідження пили каву вранці, а 14% – цілий день.

Доктор Ці та його команда відстежували стан здоровʼя учасників протягом майже десяти років, переглядаючи їхні медичні записи та причини смерті.

Протягом майже 10 років спостереження померли 4295 людей, у тому числі 1268 смертей були пов’язані з серцево-судинними захворюваннями.

Дослідники виявили, що ті, хто п’є каву вранці, мали на 16% менше шансів померти порівняно з тими, хто не пив каву, і на 31% меншу ймовірність померти від хвороб серця.

Вони також не помітили зниження ризику для тих, хто п’є каву цілий день, порівняно з тими, хто не п’є каву.

Дослідники заявили, що більша кількість споживання кави “суттєво” пов’язана з меншим ризиком смерті, але лише серед людей, які пили каву вранці, у порівнянні з тими, хто пив каву цілий день.

У супровідній статті професор Томас Ф. Люшер із Королівських лікарень Бромптон і Харефілд у Лондоні запитав: “Чому час доби має значення?”

“У ранкові години зазвичай помітно посилюється активність, яка запускає роботу нашого організму, але цей ефект зменшується протягом дня і стає найнижчим під час сну”.

Професор Люшер також вважає, що вживання кави пізніше вдень може порушити внутрішній годинник нашого тіла у той час, коли ми повинні відпочивати.

“Дійсно, багато з тих, хто п’є каву цілий день, страждають від порушень сну”, – пояснив він. Вчений також додав, що кава, здається, пригнічує мелатонін, важливий медіатор сну в мозку.

Дослідження також показало, що серед любителів кави ті, хто вживав її вранці, також частіше вживали чай і газовані напої з кофеїном.

Але вони все одно вживали менше кави – як з кофеїном, так і без – у порівняння з тими, хто пив каву цілий день.

Читайте також

Небезпечні чайні пакетики: вчені зробили приголомшливе відкриття

Чайні пакетики виділяють пластик, який може зашкодити клітинам людини.Зазначається, що упаковка деяких харчових продуктів, зокрема чайні пакетики, викликає особливу тривогу у фахівців. Результати показали, що при їх…