Здоров'я

Чи можна вживати оливкову олію щодня: дієтологи розкрили її корисні властивості

Чи можна вживати оливкову олію щодня: дієтологи розкрили її корисні властивості

Оливкова олія – один із тих продуктів, який часто асоціюється зі здоровим харчуванням, як авокадо або вівсянка, наприклад. Люди, які піклуються про своє здоров’я, нерідко наголошують, що готують переважно на оливковій олії, а не на рослинній. Вона також є основою середземноморської дієти, яка широко визнається одним із найкорисніших способів харчування.

Чи справді оливкова олія корисніша за інші види кулінарних олій? І що станеться, якщо вживати її щодня, пише Parade.

Чому оливкова олія така корисна?

В одному з досліджень, де порівнювали поживні властивості 32 видів їстівних олій, оливкова олія опинилася на першому місці завдяки найвищій концентрації корисних речовин.

Дієтолог Алекс Ларсон пояснює, що оливкова олія багата на мононенасичені жири, які позитивно впливають на здоров’я серця. Крім того, олія містить багато антиоксидантів, таких як поліфеноли та вітамін Е, що борються із запаленням та окислювальним стресом – ключовими факторами хронічних захворювань.

5 способів, як оливкова олія може вплинути на здоров’я

1 Однією з головних причин, чому оливкова олія така корисна, є її сприятливий вплив на серцево-судинну систему. Дієтолог Дженніфер Гейнс пояснює, що поліфеноли і ненасичені жири, що містяться в оливковій олії, допомагають поліпшити рівень холестерину. Дослідження показують, що регулярне вживання оливкової олії сприяє підвищенню рівня “хорошого” холестерину (HDL).

Крім того, включення оливкової олії в раціон пов’язане зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань і загальної смертності.

2 Додаючи оливкову олію до страв, наприклад, як заправку для салатів або поливаючи нею запечені овочі, ви можете довше залишатися ситими завдяки ненасиченим жирам, що містяться в ній. Це може бути корисно для тих, хто хоче схуднути, оскільки ситніші страви зменшують бажання перекушувати чимось менш корисним, наприклад, солодощами або чіпсами. Також відомо, що оливкова олія покращує засвоєння жиророзчинних вітамінів, таких як A, D, E і K. Це ще одна причина поєднувати її з овочами.

3. Дієтологи стверджують, що оливкова олія благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Особливо якщо ви схильні до закрепів, оливкова олія може допомогти, оскільки вона діє як м’яке проносне.

4 Експерти підкреслюють важливу перевагу оливкової олії – здатність оливкової олії знижувати запалення.

“Антиоксиданти допомагають боротися з хронічним запаленням, яке є причиною таких захворювань, як артрит і деякі види раку”, – зазначає Ларсон. А Гейнс додає, що протизапальні властивості оливкової олії можуть зменшити симптоми запальних захворювань кишківника, ревматоїдного артриту та знизити ризики діабету, серцево-судинних захворювань та інсульту.

Згідно з науковими даними, регулярне вживання оливкової олії пов’язане з 31% зниженням ризику всіх видів раку, включно з раком молочної залози, шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних шляхів тощо.

5. Регулярне вживання оливкової олії корисне і для мозку. Дослідження показують, що здорові жири та антиоксиданти в її складі захищають від когнітивних порушень. Оливкова олія також позитивно впливає і на психічне здоров’я, допомагаючи зменшити симптоми депресії та тривожності.

На день рекомендують вживати близько однієї-двох столових ложок.

Раніше УНІАН повідомляв, що буде, якщо їсти банани щодня.

Читайте також

У США виявили небезпечні мутації пташиного грипу, які можуть ще більше загрожувати людям

За словами дослідників, пташиний грип може поширюватися між людьми у такому ж темпі, як і сезонний грип.У США федеральні чиновники охорони здоров'я заявили про деякі тривожні результати після того, як було взято мазок у…