Здоров'я

Як кава впливає на мозок: нове дослідження виявило несподівану властивість напою

Як кава впливає на мозок: нове дослідження виявило несподівану властивість напою

Люди похилого віку, які регулярно п’ють каву,  менше ризикують мати деменцію у майбутньому, але в є нюанс: це стосується лише несолодкої кави з кофеїном. Про це пише Sciencealert із посиланням на нове дослідження.

Зв’язок між вживанням кави і розвитком деменції було виявлено в результаті дослідження медичних записів 204 847 людей у Великобританії віком від 40 до 69 років на початку періоду дослідження. У записах були зафіксовані наявність звички споживати каву, а також чи траплялися випадки деменції упродовж дев’яти років після початку дослідження.

“Споживання кави з кофеїном, особливо несолодкої, пов’язане зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера та пов’язаних з нею деменцій, а також хвороби Паркінсона. Для підсолодженої кави таких зв’язків не спостерігалося”, – зазначили дослідники у своїй статті.

Дослідники розділили учасників на п’ять груп: ті, хто не вживає кави; ті, хто вживає від 0 до 1 чашки на день; ті, хто вживає від 1 до 2 чашок на день; ті, хто вживає від 2 до 3 чашок на день; ті, хто вживає більше як 3 чашки на день.

Саме в останній групі виявили найменшу кількість проблемних випадків. Але в цілому, порівняно з тими, хто не п’є кави, ті, хто п’є будь-яку кількість кави мали принаймні на 34 відсотки менше шансів захворіти на хворобу Альцгеймера та пов’язані з нею недуги, на 37 відсотків меншу ймовірність розвитку хвороби Паркінсона та на 47 відсотків меншу ймовірність смерті від нейродегенеративного захворювання. 

Однак важливо, що кава мала бути несолодкою та з кофеїном. Дослідники вважають, що певні властивості кофеїну можуть захищати мозок від деменції, а от цукор і штучні підсолоджувачі здатні перешкоджати користі кофеїну. Але, наголошують, щоб точно це знати, потрібні додаткові дослідження.

“Дані тут недостатньо повні, щоб показати прямий причинно-наслідковий зв’язок. Незрозуміло, чи вживання кави захищає від деменції, чи ранні стадії деменції змінюють споживання кави людьми, чи існує третій невідомий фактор, який впливає як на споживання кави, так і на ризик деменції”, – пише видання.

Раніше УНІАН розповідав, який ефект від чаю матча. Жінка на 30 днів замінила каву чаєм матча і після цього відчула дивовижні зміни в організмі.

Зокрема, за її словами, матча забезпечує потужний заряд енергії, але від неї не буває тремтіння рук, як від кави. Також матча корисна для здоров’я, стверджує Алекса Меллардо. 

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…