Кардіологи зійшлися на думці, що один вид кави чи навіть кавового напою є дуже шкідливим.
Мільйони людей по всьому світу щодня п’ють каву і вважають її своїм найулюбленішим напоєм. Для багатьох чашка кави міцно увійшла в ранкову рутину. Але, враховуючи, що щоденні звички найбільше впливають на наше здоров’я, важливо зрозуміти, як любов до кави позначається на серці. На думку кардіологів, усе залежить від того, як ви її п’єте, пише Parade.
Що стосується впливу чорної кави (без добавок) на здоров’я серця, наукові дослідження дають суперечливі результати. “Існує безліч досліджень про каву, і їхні результати різняться. Ми знаємо, що кава може підвищувати артеріальний тиск і збільшувати жорсткість артерій – обидва ці фактори шкідливі для серця. Однак одне дослідження показало, що помірне споживання кави може знижувати ризик гіпертонії, високого рівня холестерину та інших факторів ризику для серця”, – заявляє кардіолог Едо Паз.
З урахуванням цих суперечливих даних доктор Паз рекомендує пити каву помірно, обмежуючись однією чашкою на день. Директор з клінічної кардіології та серцево-судинної продуктивності, доктор Сем Сетарех також радить пити чорну каву в помірних кількостях.
“Дослідження показують, що одна-дві чашки чорної кави на день можуть поліпшити стан серцево-судинної системи, знижуючи ризик серцевої недостатності та покращуючи судинну функцію завдяки антиоксидантним властивостям кави. Однак надмірне споживання кофеїну може підвищити частоту серцевих скорочень і тиск, особливо у чутливих людей”, – зазначає він.
Хоча дослідження показують, що помірне споживання чорної кави може бути корисним для здоров’я серця, обидва кардіологи підкреслюють, що спосіб приготування кави має значення. Вони стверджують, що кава з додаванням цукру абсолютно шкідлива для серця. Це стосується карамельного макіато, фраппучіно тощо.
Вони часто містять сотні калорій, велику кількість цукру і нездорові жири, які зводять нанівець будь-які потенційні корисні властивості кави.
Надмірне споживання цукру, за словами кардіологів, може пошкоджувати кровоносні судини, призводити до утворення бляшок в артеріях і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Це також може призвести до інших факторів ризику, таких як діабет або гіпертонія.
Поєднання цукру і кофеїну може викликати стресову реакцію, підвищуючи тиск і частоту серцевих скорочень. Згодом ці фактори сприяють запаленню, утворенню бляшок і збільшенню ризику серцево-судинних захворювань.
Інші новини зі сфери здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв про головні помилки в розтяжці, які руйнують ваше тіло після 50 років. Сертифікований фахівець із силової та фізичної підготовки Остін Мартінес поділився унікальними знаннями, накопиченими за понад десятиліття кар’єри.
Крім того, ми розповідали про 8 найкращих продуктів середземноморської дієти. Всі вони корисні для серця. Багато з них містять корисні жири.