Дім

Зелена, червона та чорна: як правильно варити сочевицю

Зелена, червона та чорна: як правильно варити сочевицю

Перед приготуванням сочевицю слід перебрати та добре промити

Сочевиця – це справжнє джерело корисних речовин. Вона багата на білок, клітковину, вітаміни та мінерали, зокрема калій, залізо та магній. У продажу можна знайти сочевицю різних видів: червону, коричневу, чорну, жовту, зелену тощо. ТСН розповідає, як правильно варити різну сочевицю.

Як варити сочевицю різних кольорів

Перед приготуванням сочевицю слід перебрати та добре промити. Замочування прискорює процес варіння, але сочевиця і так вариться швидко, тому в більшості випадків у цьому нема потреби.

Сочевицю заливають холодною водою, варять на середньому вогні, а після закипання – на повільному. Сочевиця може «втекти», тому закривати кришкою її не потрібно. Потрібно періодично помішувати.

Червона сочевиця вариться найшвидше – 10-15 хвилин. Саме тому її часто використовують для приготування крем-супів, каш, запіканки. Для приготування гарніру на 200 г червоної сочевиці взяти 400 мл води, воно вийде густим та м’яким.

Коричнева сочевиця готується довше – 25-40 хвилин. Варити її потрібно у воді у співвідношенні 1:2. Довести до закипання, посолити, зменшити вогонь і варити на повільному вогні до готовності сочевиці. Вода має вбратися в сочевицю вся. Якщо води не вистачило, долити ще трохи.

Підхід до приготування звичайної зеленої сочевиці нічим не відрізняється від коричневої. А ось зелена сочевиця дю Пюї відрізняється від звичайної зеленої сочевиці навіть на вигляд. З такої зеленої сочевиці можна зварити суп, не хвилюючись, що він перетвориться на кашу. Щоб зварити таку сочевицю потрібно в каструлю налити достатньо води, щоб сочевиця була повністю покрита. Довести воду до закипання, зменшити вогонь і варити сочевицю до готовності 25–30 хвилин.

Чорну сочевицю потрібно залити водою у розрахунку 1:2, посолити та варити на повільному вогні до готовності сочевиці – 20–25 хвилин. При необхідності доливати воду. Або ж зварити у великій кількості підсоленої води до готовності та злити зайву воду.

Коли додавати сіль та з чим поєднувати

Сочевицю краще солити під час варіння – це робить її смак насиченішим. Вона чудово поєднується з рослинною олією та маслом. Зі спецій сочевиця добре поєднується з імбиром, карі, перцем чилі, чорним, запашним перцем.

Читайте також

Після цього засобу витяжка сяє чистотою: свекруха “дістала” з памʼяті рецепт, що перемагає всі забруднення

Не відкладайте прибирання витяжки на потім. Існує одна проста методика, з якою вам не доведеться витрачати багато часу чи сил на повернення блиску вашій витяжці. . З часом цей незамінний помічник на кухні накопичує жир і…

Коли прибирати ялинку для залучення грошей, кохання чи кар’єрних успіхів: 4 важливі поради

Ви могли й не здогадуватись, але від того, коли саме ви приберете ялинку, залежить те, що на вас чекатиме у майбутньому. Розповідаємо, як правильно обирати дату. Після завершення новорічних свят українці активно замислюються…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…

Новорічний стіл: ідеї для декору та смачні рецепти

Для українців Новий рік – це одне з головних свят. Святкують його у кожній сім’ї по-своєму. Звичайно, є більш-менш стандартні речі, що пов’язано з місцевою культурою, наприклад, в кожному будинку є ялинка, але є й свої…

“Секрети” догляду за рушниками, які забезпечать їм м’якість та свіжість

Багато хто рано чи пізно помічає, що їхні улюблені, м’які та пухнасті рушники втратили свою м’якість і стали більш жорсткими та грубими. Чи можна спробувати повернути рушникам звичний стан і як доглядати зовсім нові,…