Дім

Посівний календар на лютий 2025: найкращий час для посадки розсади

Посівний календар на лютий 2025: найкращий час для посадки розсади

У лютому 2025 року багато сприятливих днів для посіву розсади овочів

Лютий – це місяць, коли зима поступово відступає, і природа починає пробуджуватися від холодного сну. Для садівників і городників це час, коли варто активно підготуватися до нового сезону. Саме в цей період потрібно зібратися з силами і спланувати майбутні посадки, адже початок року – це найкращий час для того, щоб забезпечити собі багатий урожай. Ключовим помічником у такій підготовці стає посівний календар, який допоможе визначити найбільш сприятливі дні для посіву різних культур. Детальніше про сприятливі дні для посіву розсади у лютому пишe «Зелена садиба».

Сприятливі дні для посіву та посадки рослин у лютому 2025

Загалом сприятливі дні для посіву/посадки овочевих культур: 1, 4, 5, 8-10, 15-24 лютого. Несприятливих днів для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин менше: 12, 25-28 лютого.

Коренеплоди:

  • картопля, топінамбур – 16-20, 23, 24;
  • морква, буряк, пастернак – 16-20, 23, 24;
  • батат – 1, 4, 5, 13, 14, 18-20, 23, 24;
  • редис, редька, ріпа – 1-5, 9, 10, 16-20, 23, 24;
  • селера, петрушка на корінь – 16-24;

Цибулеві:

  • цибуля ріпчаста – 16-20, 23, 24;
  • цибуля на зелень, шніт-цибуля – 1-3, 9, 10, 16-24;
  • часник – 4, 5, 16-24;
  • цибуля порей – 4, 5, 16-24;

Овочі:

  • томати, фізаліс – 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • перець, баклажани – 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • огірки – 1, 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • броколі, цвітна капуста – 4, 5, 9, 10, 16, 17, 23, 24;
  • середня та пізня капуста – 4, 5, 9, 10, 16, 17, 23, 24;
  • рання, кейл та інша листова капуста – 1-5, 9, 10, 16-20, 23, 24;
  • селера черешкова – 1, 4, 5, 9, 10, 23, 24;
  • спаржа – 4, 5, 11, 13-15, 23, 24;
  • кабачки, патисони – 1-5, 9, 10, 16, 17, 23, 24;
  • гарбуз – 9, 10, 23, 24;
  • баштанні – 1, 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • стручкові (квасоля, горох, сочевиця, нут) – 4-8, 16, 17, 23, 24;
  • зернові (пшениця, овес, ячмінь, жито) – 4, 5, 9, 10;
  • соняшник – 1, 11, 16, 17;
  • міцелій – 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;

Зелень та трави:

  • салати, цикорій – 1-5, 9, 10, 16-24;
  • шпинат – 2-5, 9, 10, 16-24;
  • рукола, крес, листова гірчиця – 1, 4, 5, 9, 10, 16-24;
  • мангольд, щавель – 4, 5, 9, 10, 16-22;
  • кріп, петрушка, кінза – 1-5, 9, 10, 16-24;
  • базилік, материнка, розмарин та інші трави – 4, 5, 9, 10, 16-22;
  • лікарські та чайні культури – 4, 5, 9, 10, 13-17;
  • мікрозелень – 1-5, 9, 10, 16-24;

Ягідно-плодовий сад:

  • суниця та полуниця – 4-8, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • яблуня – 4, 5, 21-24;
  • груша, айва – 4, 5, 16-20, 23, 24;
  • абрикос, вишня, слива, персик – 4, 5, 16-24;
  • черешня – 4, 5 – 11;
  • волоський горіх, фундук – 4, 5;
  • глід – 4, 5, 18-20;
  • смородина – 2-5, 9-11, 18-20, 23, 24;
  • малина, ожина – 4-10, 18-20;
  • аґрус – 4, 5, 9, 10, 18-20, 23, 24;
  • калина, шипшина, горобина – 4, 5, 9, 10, 21, 22;
  • обліпиха – 4, 5, 9, 10, 21, 22;
  • виноград – 18-24;

Декоративні рослини:

  • однорічники – 4, 5, 9, 10, 13-17, 23, 24;
  • цибулинні та бульбові – 1, 4-8, 13-15, 18-20, 23, 24;
  • трав’янисті багаторічники – 4, 5, 9, 10, 13-17;
  • хвойні – 13-15, 21, 22;
  • живі огорожі – 11, 21, 22;
  • чагарники та дерева – 1, 4, 5, 9, 10, 13-17, 23, 24;
  • ліани – 6-8, 13-15, 21, 22;
  • крупноміри – 9-11, 21, 22;
  • сидерати – 2-5, 9, 10, 13-15, 21, 22.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…