Здоров'я

Дієтологи назвали 5 “поганих” продуктів, які корисні для вашого серця

Дієтологи назвали 5 "поганих" продуктів, які корисні для вашого серця

Коли йдеться про харчування для здоров’я серця, не завжди одні продукти “погані”, а інші “хороші”. Так, наприклад, насичені жири дехто вважає “поганими”, бо їхній надлишок може підвищити рівень холестерину і загальний ризик серцевих захворювань. Однак, як пише дієтологиня Дебора Мерфі у статті для Eatingwell, такі “шкідливі” жири не потрібно повністю виключати. Адже багато продуктів з високим вмістом жирів містять інші необхідні поживні речовини, які можуть сприяти здоров’ю серця.

Експерти в статті назвали п’ять “поганих” продуктів, які насправді потрібно їсти, щоб поліпшити здоров’я серця, на думку експертів.

1. Олії з насіння

Як каже дієтологиня Олександра Касперо, нещодавній великий метааналіз показав, що заміна деяких насичених жирів на поліненасичені (наприклад, олії з насіння) пов’язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.

Як зазначає доктор Даріуш Мозаффаріан, під час досліджень різні олії порівнювали одна з одною, і виявилося, що олії з насіння (наприклад, рапсова) демонструють хороші результати, коли йдеться про здоров’я серця, навіть порівняно з оливковою олією.

2. Цільножирові молочні продукти

Нові дослідження показують, що зв’язок між цільножировими молочними продуктами і ризиком серцевих захворювань не такий очевидний, як вважалося раніше. Крім того, дослідження засвідчили, що ті, хто отримує насичені жири з сиру, йогурту або риби, а не з яловичини або вершкового масла, менш схильні до серцевих захворювань.

Зокрема, дослідження показують, що йогурт і кисломолочні продукти мають тісний зв’язок із нижчим рівнем серцевих захворювань.

3. Цілісні яйця

Експерти сходяться на думці, що повністю відмовлятися від яєць не варто. Американська асоціація кардіологів стверджує, що на день можна з’їдати від 1 до 2 цілих яєць. Це пояснюється тим, що в більшості досліджень, присвячених вивченню споживання яєць і здоров’я серця, відмічається або зниження ризику, або відсутність зв’язку між вживанням яєць і факторами ризику серцевих захворювань, якщо вони є частиною загальної схеми здорового харчування.

4. Жирна заправка для салату

Жир – важливий фактор у наданні салату смаку, і уникати його не варто. Насправді, більшість знежирених заправок містять більше цукру для посилення смаку. Жир у салатній заправці також допомагає краще засвоювати жиророзчинні вітаміни, що містяться в салаті, такі як вітаміни A, E, D і K.

Крім того, якщо вживання невеликої кількості насичених жирів у заправці означає, що ви їсте овочі – компроміс того вартий. Дослідження показали, що у тих, хто їсть більше клітковини (з таких продуктів, як салати), ризик серцевих захворювань нижчий.

5. Темний шоколад

“Шоколад, особливо темний, містить флаваноли, тип антиоксидантів, які можуть сприяти підвищенню кров’яного тиску і загальному здоров’ю серця”, – каже Бет Старк, RDN, LDN, дипломований дієтолог. “Наприклад, флаваноли в темному шоколаді допомагають розширити і розслабити кровоносні судини, що збільшує кровотік і може знизити кров’яний тиск”.

Раніше дієтологи назвали горіх, який найкраще допомагає уповільнити старіння.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Як сон впливає на серце: з’явилися нові наукові дані про ризик інфаркту

Люди можуть ризикувати здоров’ям серця, навіть якщо вони сплять рекомендовані 7-9 годин щодоби.Наскільки регулярно ми спимо, може бути не менш важливим, ніж те, скільки ми спимо. І для здоров’я серця це має значення більше,…

Мед не завжди корисніший за звичайний цукор: чим краще “підсолодитися” без шкоди здоров’ю

Іноді ми не помічаємо того, що використовуємо занадто багато цукру протягом дня, але це можна виправити.Замінити білий цукор натуральними підсолоджувачами, такими як мед або кленовий сироп, здається більш здоровим способом…