Здоров'я

Натуральне не завжди краще: як бренди експлуатують “міф про натуральність”

Натуральне не завжди краще: як бренди експлуатують "міф про натуральність"

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Краса і здоров’я

Припущення, що натуральні продукти або інгредієнти завжди кращі за синтетичні, є поширеною помилкою, яку активно використовують бренди, блогери та навіть політики.

До того, як я взялася за цю статтю, я відвідала перукарню. Коли моя майстриня застібала накидку на моїй шиї, вона вказала на шампунь, який використає. “Це нова лінія, яка на 90% складається з натуральних інгредієнтів”, – пояснила вона.

Супровідна брошура містила короткий опис кожного продукту – в одному шампуні використовувався екстракт опунції, в іншому – ягоди асаї. Третина містила насіння чіа.

Коли я повернувся додому з купленими шампунями, я уважніше роздивилася їхній склад. Цетеариловий спирт, гліцерин, бегентрімоніум хлорид, ізопропілміристат. Мене це не хвилювало. Але в рекламі бренду не згадувався жоден з цих синтетичних інгредієнтів.

Тактика, яку використали для продажу – вочевидь, успішно в моєму випадку – налічує сотні років. Тепер її часто використовують бренди, інфлюенсери та політики по всьому світу.

“Повернення до природи” та “натуральність” – найпоширеніша логічна помилка, яка при цьому лунає дуже переконливо.

Щоразу, коли хтось стверджує, що продукт чи процедура є кращими, тому що вони “природні”, або навпаки, що щось є гіршим та навіть шкідливішим, адже не є “природним”, – це не так.

Природа з усіх боків чудова й може нас багато чого навчити. Тоді чому твердження, що щось краще лише тому, що воно натуральне, є міфом?

Щоб зрозуміти це, не потрібно багато філософських міркувань. Згадаймо лише кілька творінь природи.

Миш’як, який може вбити дорослу людину дозою всього 70 мг, – цілком натуральна речовина. Так само як азбест, який викликає рак. Ціанід, який може вбити у кількості лише 1,5 мг на кілограм ваги, є фітотоксином, який природним чином виробляють понад 2000 різних рослин, у тому числі мигдаль, абрикоси та персики.

Ось чому деякі “натуральні” ліки, які часто бувають у продажу, як-от мелені абрикосові кісточки, насправді можуть бути небезпечними.

Словом натуральний часто зловживають у маркетингу продуктів. Але цей термін не обов’язково означає, що продукт буде кращим для вас або навіть безпечнішим, ніж будь-які інші альтернативи.

Одне дослідження засобу для допомоги прорізуванню зубів для немовлят, який містив позначку натуральний, виявило побічні явища у 370 малюків, такі як судоми або марення. Дослідники зʼясували, що у засобі був високий вміст беладони, отруйної рослини сімейства пасльонових.

Натуральне не завжди краще: як бренди експлуатують "міф про натуральність"

Автор фото, Javier Hirschfeld/Getty Images

Підпис до фото, Маркетинг часто позначає продукти як “натуральні”, але цей термін погано визначений

Є й інші не надто приємні природні явища. Наприклад, віспа колись вбивала кожного третього зараженого нею. Цей природний вірус вбив від 300 до 500 мільйонів людей лише у XX столітті, поки його не перемогли за допомогою вакцинації.

Отруйний плющ і поліомієліт, торнадо і укуси кліщів, зрештою неминуче згасання Сонця, яке покладе край усьому живому на Землі – це все природні явища і речі.

Водночас є сотні речей, які ми вважаємо неприродними, але насправді вони значно покращили життя багатьох із нас.

До появи сучасної медицини більше однієї зі 100 жінок помирали під час пологів. У багатих індустріально розвинутих країнах, як-от Велика Британія, сьогодні це трапляється раз на 10 000 пологів.

До того, як вакцинацію розгорнули в усьому світі, кашлюк вбивав одну з кожних 10 інфікованих дітей. Після запровадження глобальних програм з щеплення кількість смертей скоротилася в рази.

Озирніться навколо себе і ви побачите десяток інших прикладів. Можливо, “не природно” носити окуляри, охолоджувати їжу чи вмикати опалення взимку. Але для багатьох із нас це краща альтернатива, ніж ходити майже сліпими, залишаючи м’ясо псуватися або тремтіти від холоду.

Ми споживаємо значну частину їжі не в тому вигляді, в якому нам її підносить природа. Ми обробляємо продукти і варимо. Збирання, помел і обробка зерна сприяли переходу нашого виду від кочових мисливців-збирачів до фермерів, здатних будувати складні цивілізації.

Людство також навчилося вирощувати та схрещували багато культур, і отже, поживних продуктів, які ми сьогодні вважаємо “натуральними”, від моркви до бананів, виглядають (і смакують) значно інакше, ніж їхні дикі предки.

Звичайно, неправильно припускати, що створені людиною продукти не приносять проблем, від забруднення пластиком до використання зброї та вибухових речовин.

Це також не означає, що в багатьох випадках більш “природний” варіант не кращий для нас. Але це означає, що ми не можемо за замовчуванням казати, що щось є кращим – тільки тому, що воно натуральне. Так, морква дійсно корисніша ніж чипси, але й парацетамол – корисніший за миш’як.

А як бути з продуктами, які поєднують природне і створене людиною – наприклад, вакцини, які отримують із частин (природного) вірусу чи бактерії. Вони вчать нашу імунну систему, як (природним чином) захиститися від такого патогену в майбутньому?

Є ще одна проблема: навіть якби існувала чітка межа між “людьми” та “природою”, ми часто не дуже добре знаємо, що є насправді синтетичним, а що ні.

Візьміть чищення зубів. Чи природно чистити зуби зубною пастою з фтором? Як щодо чищення зубів зубною пастою без фтору?

Натуральне не завжди краще: як бренди експлуатують "міф про натуральність"

Автор фото, Javier Hirschfeld/ Getty Images

Підпис до фото, Охолодження продуктів стало одним із величезних покращень у харчовій гігієні

Інтуїтивна відповідь може бути, що використовувати фтор не є природним.

Тим часом фторид – це натуральний мінерал, який можна виявити в ґрунті, воді та скелях. А от його поширений замінник у “натуральних” зубних пастах, наногідроксиапатит, є синтетичним.

Та і взагалі чистити зуби, так, як ми це робимо сьогодні, за допомогою щітки, далеко не природно. Якби ми вирішили б почистити зуби так, як це робили наші предки, ми б користувалися гілочками, свинячою шерстю чи навіть пером дикобраза.

А якщо хтось запропонує вам напій з монооксиду водню? Напевно ви відсахнетеся. Ця хімічна назва звучить досить синтетично, поки не задумаєшся.

Дигідроген монооксид, який складається з двох атомів водню та одного атома кисню, або H2O, це звичайна вода.

Отже, наступного разу, коли хтось рекламуватиме продукт, як натуральний, або навпаки буде категорично проти чогось, що є не природним, варто замислитися.

Важливо також запитати себе, навіщо ті, хто продає продукт, так переконливо використовують міф про натуральність, замість того, щоб просто пояснити людям, чому цей продукт кращий.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Как улучшить зрение: эффективные методы для здоровья глаз

Хорошее зрение — залог комфортной жизни. Однако нагрузка на глаза в современном мире только растет: экраны смартфонов, компьютеры, телевизоры и плохое освещение негативно влияют на остроту зрения. Многие задаются вопросом: