Дім

Зі шкіркою чи без: як правильно їсти хурму

Зі шкіркою чи без: як правильно їсти хурму

Хурма – один із найпопулярніших зимових фруктів, але не всі його люблять через терпкий смак, що викликає відчуття оніміння та сухості в роті. УНІАН розповідає, чому так відбувається, як прибрати терпкість і з чим хурму краще не поєднувати.

Як зробити хурму менш терпкою

Як правильно їсти хурму – зі шкіркою чи без? У шкірці фрукта міститься багато корисних речовин (набагато більше, ніж у м’якоті), але, через вміст танінів (дубильних кислот), вона має в’язкий смак. Проте шкірку хурми не радять зрізати – і ось чому: насправді відчуття в’язкості в роті викликають тільки незрілі плоди хурми, у стиглої – приємний присмак.

Є кілька способів позбутися в’язкості незрілих фруктів, не знімаючи шкірку:

  1. Покласти хурму в теплу воду (близько 40 градусів) і потримати при цій температурі 30 хвилин.
  2. Відправити фрукт у морозилку до повного заморожування – дубильні речовини при низькій температурі руйнуються, і коли хурма відтане, то в’язати не буде.

Також хурму кладуть у пакет із яблуками, бананами або помідорами, тому що фрукти виділяють газ етилен, завдяки чому хурма дозріває і перестає в’язати.

Не терпкими вважається тип хурми «Корольок» (або шоколадна хурма), а також гібридний сорт «Шарон».

З чим не можна поєднувати хурму

З деякими продуктами хурма не поєднується. Наприклад, якщо запити фрукт водою чи молоком, або з’їсти після алкоголю, то можна отримати проблеми зі шлунково-кишковим трактом – розлад кишківника, блювоту, діарею та здуття. Не слід також їсти хурму з жирною їжею.

Але фрукт добре поєднується з кисломолочним продуктами – сиром, йогуртом, вершками.

Як правильно подавати хурму

За етикетом хурму подають цілою, але їсти її можна кількома способами:

  1. Тверді сорти – “Шарон”, “Персимон” – розрізають і їдять виделкою по шматочках, насіння при цьому залишають на тарілці або випльовують на вилку та кладуть на край тарілки.
  2. М’які сорти – “Бичаче серце”, “Азербайджанська” – розрізають навпіл і їдять десертною ложкою.

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…

Як і скільки потрібно варити горох: прості поради від шеф-кухаря

Багато хто уникає приготування гороху, адже процес здається занадто важким Страви з гороху популярні не лише через унікальний смак, а й за корисні властивості, адже ці бобові є чудовим джерелом рослинного білка. З гороху…

Якими матеріалами ніколи не можна мульчувати часник і цибулю: постраждає урожай

Найбільш поширеними матеріалами для мульчування є опале листя, солома, сіно та хвойні Мульчування грядок є дуже корисною процедурою, але важливо пам'ятати, що не всі матеріали підходять для всіх культур і можуть…