Дім

Картопля картоплі не рівня: ТОП сортів для варіння, пюре, смаження та духовки

Картопля картоплі не рівня: ТОП сортів для варіння, пюре, смаження та духовки

Як відомо, про смаки не сперечаються, але розмови про те, який сорт картоплі найсмачніший в Україні, здається, можуть тривати вічно. І справді, на наших ринках досить великий вибір картоплі, і в цьому достатку буває складно зрозуміти, який сорт картоплі для чого – варіння, смаження, духовки тощо. УНІАН спробував розібратися в цьому питанні.

Почнемо з основ – який сорт картоплі не розварюється

Картопля – один із головних продуктів в українській кухні. Для того щоб розібратися, яку картоплю для чого використовувати, потрібно зрозуміти, який сорт картоплі добре розварюється, а який – навпаки.

До сортів, які добре розварюються, належать Слов’янка, Беллароза, Артеміда та Адретта. А не розварюються Гала, Синьоока, Ред Скарлетт, Венета і Леон.

Який сорт картоплі найсмачніший для пюре

Щоб зрозуміти, який сорт картоплі кращий для пюре, потрібно подивитися на сорти з високим вмістом крохмалю. Вони добре розварюються, а підвищений вміст крохмалю дасть страві правильну консистенцію і структуру. Зверніть увагу на такі сорти:

  • Слов’янка,
  • Беллароза,
  • Артеміда.

Але як вибрати, якщо сорт картоплі не вказано? Тут на допомогу прийде колір шкірки. Отже, яка картопля краща для пюре: біла чи рожева? Краще віддати перевагу білій – її смак буде солодшим. До того ж, вона швидше відвариться.

Однак це далеко не все, на що варто звернути увагу перед приготуванням пюре. Багато господинь часто задаються питанням – яка картопля краща для пюре: молода чи стара. Кулінари стверджують, що стара картопля все ж таки краща, а молоду варто залишити для різних салатів і супів.

Яка картопля найкраще підходить для варіння

Якщо ви готуєте суп або борщ, краще вибрати сорти картоплі, які відмінно підходять для варіння. До них належать:

  • Венета,
  • Санте,
  • Невський,
  • Ред Скарлетт.

Якщо під час купівлі ви орієнтуєтеся на колір шкірки, давайте розберемося, яка картопля краща для варіння: червона чи біла. Як і у випадку з пюре, краще віддати перевагу білій картоплі, однак і червона підійде для перших страв.

Яку картоплю брати на смаження – найкращі сорти

Із пюре та варінням розібралися, тепер поговоримо про те, яка картопля краща для смаження: червона чи біла. У цьому випадку варто купити саме червону картоплю. Річ у тім, що в ній буде вищий вміст антиоксиданту антоціану, а ось крохмалю – менший. Така картопля ідеально підійде для смаження.

Яка картопля краща для смаження – список сортів:

  • Гала,
  • Синьоока,
  • Ред Скарлетт (найкращий вибір для приготування картоплі фрі).

Головне – пам’ятати, що для смаження потрібно обирати картоплю зі щільною м’якоттю, яка не розварюється.

Який сорт картоплі кращий для запікання в духовці

Якщо ви шукаєте ідеальний сорт картоплі для запікання в духовці, радимо звернути увагу на такі сорти:

  • Венета,
  • Леон,
  • Розара.

Картопля для запікання має бути середньої крохмалистості, з пружною текстурою.

Але яка картопля краща для запікання: червона чи біла? Якщо ваша мета – отримати хрустку скоринку, беріть білу картоплю. Якщо ж вам потрібна соковита картопля з насиченим смаком, запікайте червону.

Однак є й універсальні сорти картоплі, які підійдуть як для варіння, так і для смаження, і для духовки. Це Адретта, Невський, Беллароза та Ювіляр.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Цей інгредієнт потрібно додати в гороховий суп наприкінці варіння: буде в сто разів смачніше
  • Чи потрібно мити чорнослив, курагу та родзинки, перш ніж їсти: точна відповідь
  • Яку частину курки вигідніше купувати і для яких страв: повний розбір тушки (інфографіка)

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Як варити цільнозернову вівсянку: час приготування та особливості

азвичай більшість виробників друкують на пакуванні крупи невелику інструкцію зі способом та часом приготування Вівсяну цільнозернову крупу вважають одним з найкорисніших варіантів цієї крупи, оскільки вона є найменш…

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Зустріч Ісуса Христа з Симеоном: історія та традиції Стрітення

На Стрітення Господнє існує кілька важливих традицій Стрітення Господнє – це одне з найдавніших та найважливіших християнських свят, яке святкують на початку лютого. Це свято символізує зустріч Ісуса Христа, немовляти, з…

Щоб не злиплися і не розвалились: як правильно варити пельмені

Час приготування залежить від розміру пельменів Пельмені – чудовий варіант, якщо у вас немає часу на приготування їжі, а вони вже лежать в морозилці. Проте, у процесі приготування можуть виникнути питання щодо варіння…