Здоров'я

Чому м’яса багато їсти не можна: головні плюси та мінуси цього продукту

Чому м'яса багато їсти не можна: головні плюси та мінуси цього продукту

М’ясо – це чудове джерело високоякісного білка, який допомагає будувати і відновлювати м’язи. Воно також багате на важливі поживні речовини, такі як залізо і цинк.

Однак щоденне вживання м’яса може мати як переваги, так і ризики, залежно від його типу та кількості, пише Health.

Щоденне вживання м’яса – у чому користь

М’ясо є чудовим джерелом білка високої якості. Воно містить усі незамінні амінокислоти, які організм може отримати тільки з їжі.

Амінокислоти є будівельними блоками білка, необхідного для відновлення м’язів, росту тканин і загального здоров’я. Білок м’яса також має високу біологічну цінність, що означає, що організм може ефективно використовувати його для своїх потреб.

Крім того, м’ясо багате на важливі вітаміни та мінерали:

  • Залізо необхідне для вироблення гемоглобіну – білка в еритроцитах, який переносить кисень із легень по всьому тілу. Воно також важливе для здоров’я м’язів, кісткового мозку і функціонування органів.
  • Цинк підтримує імунну систему, сприяє росту і відновленню клітин, загоєнню ран і бере участь у метаболізмі вуглеводів. Він також важливий для нюху та смаку.
  • Вітаміни групи B допомагають організму перетворювати їжу на енергію і беруть участь в утворенні червоних кров’яних тілець.

Ризики від щоденного вживання м’яса

При цьому, звісно ж, є й ризики. Надмірне споживання будь-якого продукту, включно з м’ясом, не рекомендується.

Дієтологи наголошують на важливості збалансованого харчування, що включає овочі, фрукти та злаки.

Дослідження показують, що надмірне споживання червоного або обробленого м’яса може підвищити ризик розвитку раку, особливо колоректального. Щоб знизити ризик онкологічних захворювань (простати, грудей, кишківника), рекомендується вживати не більше 50 грамів червоного м’яса на день.

Крім здоров’я, надмірне споживання м’яса негативно впливає на навколишнє середовище. Дослідження показують, що м’ясна дієта, особливо хижацька (Carnivore diet), має найвищий вуглецевий слід, тоді як вегетаріанські та веганські дієти мають найменший вплив.

Скільки м’яса слід їсти

Хоча немає суворих рекомендацій щодо кількості споживаного м’яса, існують норми щодо білка. Вони залежать від віку, ваги, рівня активності та стану здоров’я.

Для запобігання втрати м’язової маси з віком рекомендована добова норма білка (RDA) становить 0,8 грама на кілограм ваги. Однак експерти радять вживати 1,2 грама на кілограм для підтримки м’язової маси.

Білок має становити 10-35% від загального добового споживання калорій.

Інші новини про наше здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, скільки потрібно ходити на день, щоб позбутися живота. За умови правильного розрахунку часу і правильної інтенсивності вечірня прогулянка допомагає регулювати рівень цукру в крові, покращувати травлення й оптимізувати метаболізм жирів.

Крім того, що станеться з тілом, якщо взимку ви їстимете апельсини щодня. Цей фрукт багатий на вітамін С, клітковину та потужні антиоксиданти, допомагаючи підтримувати імунну систему сильною, а організм здоровим.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…