Із цих круп можна приготувати не лише кашу, а й інші смачні та поживні страви.
Крупи – один з основних продуктів на кухні, страви з них смачні й поживні. Які ж каші варто вживати, щоб отримати якомога більше користі для організму, розповіли експерти з питань харчування на шпальтах martha stewart.
Крупи, про які йдеться нижче, універсальні: їх можна готувати з м’ясом, як основну страву, додавати у перші страви, подавати з овочами у салатах або навіть як сніданок чи десерт.
1. Булгур
Булгур – це цільне зерно твердої пшениці, отже, воно містить глютен, попереджає лікарка-дієтологиня Хайме Гнау. Утім, за словами зареєстрованої дієтологині Келлі Леблан, булгур корисний для здоров’я, аде це хороше джерело заліза, магнію, фосфору, цинку та вітамінів групи В. Ця крупа також містить клітковину, яка є ключовою для здоров’я кишечника.
Булгур швидко вариться, і тому він буде ідеальним вибором, якщо потрібно швидко приготувати їжу. Дієтологи радять використовувати його для вегетаріанських гамбургерів, фаршированого перцю або каші. Також його прийнято додавати до салатів. М’який горіховий смак булгуру добре поєднується з петрушкою, помідорами, корицею та більшістю свіжих овочів.
2. Бурий рис
Бурий рис містить клітковину, білок, вітаміни групи В, які допомагають організму використовувати енергію з їжі, каже Гнау. У ньому також є антиоксиданти, які борються із запаленням і захищають здорові клітини. Крім того, коричневий рис не містить глютену, що робить його безпечним для тих, хто страждає на целіакію.
Коричневий рис чудово підходить як основа для різото, пудингу, каже Леблан. Його доцільно використовувати у теплих салатах. Якщо ви більше любите білий рис, Гнау ралить змішати рівні частини білого та коричневого рису, щоб отримати поживні переваги коричневого рису, а текстуру – схожу, як у білого.
3. Кіноа
Кіноа – це насіння, яке відрізняється від інших зернових тим, що воно є повноцінним білком, розповіла зареєстрована дієтологиня та інструкторка з кулінарного мистецтва Конні Елік. Це означає, що воно містить усі незамінні амінокислоти, які потрібні організму, але не можуть вироблятися самі. За словами Гнау, у кіноа також є клітковина, залізо, цинк, магній і кальцій.
Щоб отримати максимум користі від кіноа, добре промийте його перед приготуванням. Це видалить із поверхні зерен гіркі на смак сполуки – сапоніни, радить Гнау. Сапоніни також небажані й через те, що вони зв’язуються з вітамінами та мінералами, зменшуючи їх засвоєння, додала дієтологиня.
Кіноа можна використовувати замість рису, щоб отримати додатковий білок у стравах. Ці зерна поєднуються з ягодами, горіхами, медом, молоком. Його додають у салати і супи, каже Елік.
4. Пшоно
Пшоно містить фітохімічні речовини, які допомагають імунній системі боротися з інфекціями, розповіла Елік. Воно також не містить глютену, завдяки чому є чудовим вибором для тих, хто страждає на целіакію. Пшоно багате на вітаміни групи В, кальцій та калій, додала Гнау.
Щоб підсилити смак пшона, його зерна можна підсмажити в сухій каструлі на середньому вогні протягом чотирьох-п’яти хвилин. За словами Гнау, це створить насичений горіховий смак. Тоді його слід зварити, як зазвичай.
Елік пропонує варити пшоно в курячому або овочевому бульйоні з низьким вмістом натрію, щоб забезпечити багатший смаку. Також його можна поєднати із тертою морквою та цукіні і приготувати котлети. Пшоно додають до рагу, супів, теплих салатів.
5. Овес
Овес є однією з найкорисніших круп. Він містять бета-глюкан – тип клітковини, який допомагає знизити рівень холестерину у крові, каже Леблан. Також він є важливим джерелом білка, клітковини, вітаміну B1 і мінералів, таких як селен, магній і цинк. Крім того, овес – один з небагатьох продуктів, що містять антиоксидант авенантрамід. За словами Гнау, він допомагає зменшити запалення та захищає серце.
Овес найкраще використовувати для приготування каш. До них можна додавати якісь цікаві складники, як-от пастернак чи сушену журавлину, радить Леблан. Вівсяна каша може бути і зі шпинатом, яйцями, авокадо та цибулею, рекомендує Елік.
6. Перловка
Перловка, основою якої є ячмінні зерна, – хороше джерело білка, магнію, фосфору, вітаміну В3 і міді, каже Леблан. Її вживання збільшить кількість клітковини, зокрема такого її виду, як бета-глюкан, що може знизити рівень холестерину у крові. Окрім того, ці зерна містять молібден – важливий мікроелемент, який допомагає організму розщеплювати токсичні речовини, стверджує Елік.
Ячмінь є чудовою заміною рису, зокрема у Різотто. Насичений смак і легка солодкість зерен добре поєднується з грибами, коренеплодами, теплими спеціями та осінніми інгредієнтами, такими як яблука. Перловку можна додавати й у салати і супи.
7. Амарант
Амарант, як і кіноа, є повноцінним білком і не містить глютену. У цьому зерні є клітковина, залізо, вітамін В6. Амарант є хорошим джерелом цинку, який важливий для загоєння ран, функціонування імунної системи та підтримки відчуття смаку й запаху, пояснила Елік.
Використовуйте амарант для згущення рагу або супів, його можна додавати до випічки, зокрема до хліба. Амарант добре поєднується з кабачком, кукурудзою, кунжутом, корицею, ваніллю та шоколадом, кажуть дієтологи.
Раніше УНІАН повідомляв про 7 способів приготування вівсяної каші. Ця крупа вважається частиною збалансованого харчування, тому вміти смачно її приготувати – це запорука того, що ця страва не зникне з вашого раціону. Залежно від виду крупи, існують різні способи варіння каші.
Для її приготування можна використати такі види зерна, як цільний овес, оброблений овес і овес швидкого приготування.