Щоб підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні, уникайте цих популярних продуктів для сніданку.
Видання Eat This, Not That пише, що у людей з діабетом першого типу організм перестає виробляти інсулін, тому що імунна система помилково атакує і знищує здорові клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін.
“У людей з діабетом другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає до нього несприйнятливим. Спочатку вироблення інсуліну збільшується в спробі компенсувати його недостатню дію, але врешті-решт клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну знижується, що часто вимагає лікування інсуліном і на пізніх стадіях діабету 2 типу. На відміну від діабету першого типу, багатьом випадкам діабету другого типу можна запобігти за допомогою дієти і фізичної активності”, – розповів доктор Камілло Рікорді, директор Інституту дослідження діабету і програми клітинної трансплантації.
Чому стрибки цукру в крові небезпечні
Стрибок цукру в крові може призвести до таких серйозних проблем, як хвороби серця, проблеми з нирками і пошкодження нервів.
“Існує безліч чинників, які можуть спричинити стрибок цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні навантаження і приймання ліків. Тимчасовий стрибок цукру – це нормально. Зазвичай цукор у крові підвищується, а незабаром після цього він повертається в нормальний діапазон. Однак тривале підвищення цукру в крові може призвести до пошкодження нирок, нервових закінчень, зору та серця. Людям із діабетом 1-го, 2-го типу або переддіабетом складніше регулювати рівень цукру в крові або через нездатність організму виробляти інсулін, або через резистентність до інсуліну”, – пояснює Меддісон Саалінгер, дієтологиня в Інституті дослідження діабету при Університеті Маямі.
Існує безліч продуктів, які діабетикам складно вживати, особливо у великих порціях.
“Існує три основні макронутрієнти: вуглеводи, білки та жири. Вуглеводи можуть спричиняти стрибки цукру в крові, тоді як білки та жири практично не впливають на цей процес. Прості вуглеводи зазвичай підвищують цукор у крові швидше і вище, тоді як складні вуглеводи підвищують цукор повільніше і помірніше. Прості вуглеводи – це соки, газована вода, цукерки, десерти, рафіновані злаки, наприклад, білий хліб, деякі крупи і крекери, а також фрукти. Складні вуглеводи – це цільне зерно, овочі, квасоля і бобові. Основна відмінність між цими двома групами – вміст клітковини. Саме клітковина допомагає вуглеводам перетравлюватися повільніше і уповільнює стрибки цукру в крові”, – зазначила Саалінгер.
Яка їжа підвищує цукор у крові
- бублики;
- млинці з сиропом;
- кава;
- вафлі;
- фруктові смузі;
- випічка;
- французькі тости;
- крепи;
- перероблені високовуглеводні пластівці для сніданку;
- ароматизовані йогурти;
- білий хліб;
- фастфуд;
- підсолоджена ароматизована вівсянка;
- гранола;
- боули з асаї.
Раніше УНІАН писав, що дієтологи назвали 8 найкращих продуктів для сніданку.