Рослинна дієта може стати секретним рецептом довгого життя, якщо ви дотримуватиметеся її правильно.
Здорове довголіття полягає в підживленні організму правильними поживними речовинами для активації відновлення клітин і здоров’я кишківника.
Про це написав директор дослідницької програми здорового довголіття в Університеті Сіднея Луїджі Фонтана, у новій книзі, передає New York Post
“Рекомендую людям почати експериментувати, переходячи на два рослинні дні на тиждень, випробовуючи нові рецепти, відкриваючи нові смаки і в підсумку збільшуючи цю кількість до п’яти днів на тиждень”, – сказав Фонтана.
Дослідження Фонтани засвідчили, що довголіття зумовлене двома ключовими чинниками: шляхами сприйняття поживних речовин і мікробіомом кишківника.
“Правильна їжа, заснована на рослинній дієті, активує механізми, які сповільнюють старіння, зменшують запалення і покращують обмін речовин. Без достатньої кількості багатої на клітковину рослинної їжі корисні кишкові бактерії гинуть, послаблюючи імунітет і збільшуючи ризик захворювань”, – пояснив учений.
Але просто перехід на рослинну їжу не гарантує кращого здоров’я. “Досягнення збалансованої, поживної дієти передбачає набагато більше, ніж виключення продуктів тваринного походження”, – сказав Фонтана.
Щоб створити здорову, здебільшого рослинну і багату на клітковину дієту, яка підтримує довголіття, Фонтана пропонує зосередитися на шести ключових групах продуктів.
Спочатку йдуть мінімально оброблені цільні зерна, такі як коричневий рис, пшениця і ячмінь. Вони багаті клітковиною і забезпечують користь для здоров’я, наприклад, знижують ризик діабету 2 типу і серцевих захворювань.
Далі йдуть бобові, такі як квасоля, нут і сочевиця. Вони низькожирні й не містять холестерину, забезпечують клітковиною, білком і антиоксидантами, підтримуючи здоров’я серця, травної системи та кісток.
Потім слід включити в раціон горіхи, такі як мигдаль, кеш’ю та фісташки. Вони не тільки багаті на корисні жири, а й містять кілька важливих поживних речовин, включно з вітаміном Е, магнієм і селеном, усі з яких сприяють загальному здоров’ю і життєвій силі.
Додавання в раціон насіння, такого як кунжут, соняшник і чіа. Вони можуть збільшити споживання білка, клітковини, мінералів і корисних для серця жирів. Багато з них також містять марганець, який бореться з вільними радикалами і захищає ваші клітини від окисного пошкодження.
Коли справа доходить до корисних жирів, ненасичені варіанти, такі як оливкова олія першого віджиму й авокадо, є ключовими. Вони можуть поліпшити рівень холестерину в крові, зняти запалення і стабілізувати серцевий ритм.
Не забудьте доповнити свій раціон фруктами й овочами, особливо з низьким глікемічним індексом, такими як яблука, апельсини, броколі та помідори. Ці продукти повільно перетравлюються, допомагаючи контролювати вагу, контролювати рівень цукру в крові та знижувати ризик хронічних захворювань.