Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Переважна більшість господинь миють посуд губкою
Губка, призначена для підтримки чистоти на кухні, насправді – справжній рай для бактерій, кажуть вчені.
Вона майже завжди волога, а в її волокнах накопичуються часточки їжі.
2017 року вчені з німецького університету Фуртвангена вивчили 14 старих губок і виявили в них 362 різних види бактерій. Їхня щільність сягала 54 млрд на квадратний сантиметр площі губки.
“Таку концентрацію мікроорганізмів можна знайти лише у фекаліях людини”, – твердить керівник дослідження професор Маркус Егерт.
Пориста структура губки сприяє скупченню бактерій, з часом перетворюючи її на “бактеріальну колонію”, де кожен отвір – неначе маленька квартира. І невідомо, хто конкретно там живе.
Лінгчонг Ю, біолог з Університету Дьюка, і його колеги змоделювали складне середовище кухонної губки і з’ясували, що бактерії, як і люди, схильні до різного рівня взаємодії. Одні – більш соціальні, інші віддають перевагу самотності.
Але всередині губки так багато різних структур і ніш, що кожен мікроб знайде собі місце, і всі будуть задоволені.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Кухонна губка під мікроскопом
При цьому вчені зауважують: губки є чудовим домом для мікроорганізмів, але не всі вони становлять ризик для здоров’я людей.
Бактерії існують всюди – у ґрунті та повітрі, на шкірі та слизових людини і тварин. Не всі з них шкідливі. Багато хто виконує життєво важливу роботу.
Тому постає питання: чи варто взагалі перейматися мікробами, які “мешкають” в губках?
У 2017 році професор Егерт розшифрував ДНК бактерій, які найчастіше зустрічаються на кухонних губках. Виявилось, що п’ять з десяти з них тісно пов’язані з мікроорганізмами, що викликають інфекції у людей з ослабленою імунною системою: хворих, дітей та літніх людей.
Очистити губку можна кип’ятінням, але навіть цей спосіб не гарантує 100% результату. Одні бактерії гинуть, а їхнє місце займають стійкіші штами.
“Ми припускаємо, що типове чищення губки не вбиває всі мікроби всередині, – каже Егерт. – Одні види мікробів гинуть, але інші – стійкіші. Вони знову розмножуються і ростуть швидше, ніж раніше”.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Головна проблема губок в тому, що вони, на відміну від щіток, майже ніколи не висихають повністю. Це створює ідеальне середовище для розмноження бактерій
На щастя, жоден з виявлених на губках мікроорганізмів не пов’язаний з харчовим отруєнням чи важким захворюванням, заспокоює професор Егерт.
З ним погоджується Дженніфер Квінлан з американського університету в Прері-В’ю.
2017 року вона та її колеги вивчили кухонні губки зі 100 домашніх господарств у Філадельфії. Виявилось, що тільки 1-2 % цих губок містили бактерії, пов’язані з харчовими отруєннями.
“Переважна більшість мікробів на губках не викликають захворювань, а лише надають їм неприємного запаху”, – пояснює професорка Квінлан.
При цьому фахівці радять не використовувати губку для миття яєць і протирання поверхонь, на які потрапили м’ясні соки. Це знизить ризик потрапляння патогенних мікроорганізмів на кшталт сальмонели – збудника гострої кишкової інфекції.
Далі ці бактерії починають переноситися з губки на тарілки, столові прилади та інші поверхні.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Щітка для посуду гарантує більш гігієнічне миття, кажуть фахівці
В ідеалі, щоб уникнути небезпеки, міняти губки потрібно щодня, кажуть науковці. Але також є методи, які допоможуть продовжити термін служби губки.
“Є два простих способи їх очистити, – кажуть вчені. – Можна покласти їх у посудомийну машину наприкінці вечора або поставити на хвилину в мікрохвильовку, доки не побачите, що з них йде пара. Це вб’є більшість патогенів”.
Серед інших порад – не зберігати губку в раковині, щоб вона могла висохнути між використанням, і гарно витискати вологу та прибирати крихти їжі.
Можна також розглянути використання зовсім іншого інструменту для миття посуду.
“Я б взагалі відмовився від кухонних губок. Не бачу сенсу у цьому предметі на кухні, – каже професор Егерт. – Щітка – значно краща. Вона швидше висихає, і шкідливі бактерії вмирають. Її також легше чистити. Крім того, більшість щіток мають ручку, яка запобігає прямому контакту рук із потенційними патогенами, на відміну від губок”.