Дім

Як правильно зберігати сири, щоб вони не псувалися якнайдовше: поради

Як правильно зберігати сири, щоб вони не псувалися якнайдовше: поради

Перше і найважливіше, що вам потрібно усвідомити – сир це жива «істота», котра дихає й пітніє

Сир – продукт підступний, його завжди хочеться купити більше, ніж ми здатні з’їсти за раз. А коли відкриваєш кілька видів одночасно, у холодильнику з’являється хаос – підсохлий блакитний сир лежить поруч із пармезаном, на якому несподівано проступила пліснява. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, що щоб уникнути таких ситуацій, варто знати основні правила зберігання.

Загальні правила зберігання сиру

Перше і найважливіше, що вам потрібно усвідомити – сир це жива «істота», котра дихає й пітніє. А тому про поліетиленові плівки та паковання варто забути для більшості сирів. Сир почне задихатися, в результаті чого з’явиться аміачний посмак і, можливо, навіть шкідливі бактерії.

Також не варто заморожувати сир, якщо ви цінуєте його аромат і смак. Після замерзання він ці свої властивості більшою мірою втратить. Однак, якщо ви використовуєте недорогий сир виключно для текстури в стравах, заморожування не буде критичним.

Ну і перш ніж вирішити, як і де зберігати сир, сплануйте, скільки сиру купувати та як швидко ви плануєте його використати. Купуйте улюблені смаколики щонайбільше на 3-5 днів.

Ну і найголовніше правило – найкраще зберігати сир усіх сортів у темному, прохолодному місці з циркуляцією повітря – ідеальним є відділення для овочів у холодильнику, оскільки воно не надто вологе чи холодне.

Як зберігати сир за видами

  1. Тверді сири: щоб такі види сирів утримували помірну кількість вологи, загортайте їх у пергаментний папір чи вощанку, а потім кладіть у відкриті поліетиленові пакети чи вільно загортайте в плівку, лишаючи простір для дихання.
  2. Блакитні сири: тримайте якомога далі від інших сирів. Через їх унікальний аромат, їх варто зберігати у скляних чи пластикових контейнерах, загорнувши в пергаментний папір. В цьому випадку надто велика циркуляція повітря нам не потрібна.
  3. М’які сири (брі, камамбер): коли йдеться про брі чи камамбер, чимало експертів радять таки харчову плівку, щоб сир не висихав. Однак ви можете спробувати зберігати його так, як і блакитний, щільно загорнувши в папір чи вощанку, а потім поклавши в герметичний контейнер.
  4. Дуже м’які сири (рикота, моцарела): рикоту, моцарелу та подібні сири, зберігайте у герметичних контейнерах у власній рідині. Спокуса злити ту рідину з оригінального паковання часто велика, але без рідини такі сири швидко висохнуть і стануть непридатними до споживання.

Як зберігати нарізаний сир

Якщо у вас лишилися нарізані шматочки сиру, перекладіть їх у герметичний контейнер, щоб мінімізувати розповсюдження запахів і можливе висихання. Також існує корисний лайфхак – помістіть всередину контейнера маленький шматочок цукру. Він вбере зайву вологу та не даватиме сиру пітніти. Ну і, звісно, цей сир варто використати максимально швидко.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

Де і як зберігати м’ясо в холодильнику: ви точно кладете не туди

Розбираємося, скільки можна зберігати м'ясо в холодильнику та рибу і на яку полицю їх класти, щоб довше залишалися свіжими.Якщо вам хоч раз колись доводилося викидати зіпсоване м'ясо або рибу з холодильника, то ви…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…