Ми іноді можемо замислитися, чи відрізняються білі та коричневі яйця не тільки зовнішнім виглядом.
Є люди, які думають, що коричневі та білі яйця мають різний склад поживних речовин. Але насправді їхня єдина відмінність – це колір шкаралупи.
Колір яйця залежить від породи курки, яка його знесла, але поживна цінність, смак і склад залишаються практично однаковими. На вміст поживних речовин може вплинути середовище проживання курки, а на смак – свіжість яйця, але колір шкаралупи не має до цього жодного стосунку, пише VeryWell Health. Головна причина різного забарвлення яєць – це генетика.
У світі налічується понад 1600 порід курей, і вони можуть нести яйця найрізноманітніших відтінків: білі, коричневі, сині, зелені, рожеві, кремові та навіть із цяточками. Колір яйця формується ще в яйцепроводі курки. За 26 годин, поки яйце проходить через яйцепровід, на його шкаралупі відкладаються пігменти.
Колір жовтка ж залежить від раціону курки. Він може варіюватися від блідо-жовтого до темно-оранжевого або навіть червоного. Крім того, важливо знати, що хоч колір шкаралупи, знову ж таки, не впливає на поживну цінність яєць, на неї можуть впливати такі чинники, як порода курки, її вік, раціон харчування та умови утримання. Практично те ж саме впливає і на смак.
Чому коричневі яйця дорожчі – головна причина
Коричневі яйця зазвичай коштують дорожче, ніж білі, тому що їх несуть кури, які потребують більше корму і простору. Ці породи курей більші, і їхнє утримання обходиться дорожче, тому ціна на такі яйця вища.
Під час вибору яєць важливо враховувати кілька чинників:
Категорія якості. Міністерство сільського господарства США (USDA) використовує систему оцінки якості. Яйця категорії AA – найсвіжіші та найвищої якості. Категорія A – теж якісні яйця, але трохи поступаються AA. Категорія B – яйця з невеликими дефектами, найчастіше використовуються для випічки.
Розмір. Яйця бувають різного розміру – від маленьких до дуже великих. Вибір залежить від ваших потреб: якщо вам потрібно більше білка, вибирайте більші яйця.
Органічні яйця. Якщо на упаковці є маркування “органічні”, значить, ці яйця отримані від курей, яких не утримують у клітках, і вони харчуються органічним кормом без пестицидів і добрив.
Яйця від курей на вільному вигулі. Яйця від курей, які вільно пасуться на пасовищах, містять більше поживних речовин. Дослідження показують, що такі яйця містять удвічі більше омега-3 жирних кислот і вітаміну Е порівняно з яйцями курей, вирощених на фабриках.
Інші новини про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, що їсти, щоб знизити високий тиск. Багато із “заборонених продуктів” містять важливі поживні речовини, які знижують кров’яний тиск і покращують довгострокове здоров’я серця.
Крім того, ми називали список із 5 підбадьорливих напоїв, які підвищать вашу енергію не гірше за каву. Краще обирати напої, які не містять надто багато інгредієнтів, також не віддавайте перевагу готовим енергетикам.