Здоров'я

Люди живуть все менше і менше: науковці назвали три основні причини

Люди живуть все менше і менше: науковці назвали три основні причини

Темпи зростання очікуваної тривалості життя людини по всій Європі значно сповільнилися з 2011 року.

Вчені попередили, що замість того, щоб жити довше, багато людей тепер стикаються з більш ранньою смертю.

“Досягнення в галузі охорони здоров’я та медицини в 20 столітті призвели до того, що очікувана тривалість життя в Європі збільшувалася з року в рік. Але тепер це вже не так”, – констатував професор Нік Стіл із Медичної школи Норвіча при UEA.

З 1990 по 2011 рік зниження смертності від серцево-судинних захворювань постійно збільшувало середню тривалість життя в Європі. Однак дослідження показало, що в період із 2011 до 2019 року прогрес застопорився, оскільки основні фактори ризику, як-от ожиріння, гіпертонія і високий рівень холестерину, або зросли, або перестали поліпшуватися майже у всіх країнах Європи.

“Ми виявили, що смертність від серцево-судинних захворювань була основним фактором, що стримує зростання тривалості життя в період з 2011 по 2019 рік. А пандемія COVID-19 стала причиною зниження тривалості життя в період з 2019 по 2021 рік”, – пояснив Стіл.

Дослідники констатували, що поліпшення методів лікування гіпертонії та високого холестерину не компенсувало наслідки нездорового способу життя.

У фахівців виникло занепокоєння тим, що люди можуть почати помирати в молодшому віці, якщо уряди не вживатимуть рішучих заходів.

Серед 19 досліджених європейських країн Англія показала найрізкіше зниження зростання очікуваної тривалості життя після 2011 року. Ця тенденція характерна і для решти Великої Британії.

Навпаки, деякі країни, включно з Норвегією, Ісландією, Швецією, Данією та Бельгією, показали більш втішний результат.

“Необхідна більш жорстка державна політика для зниження основних ризиків для здоров’я, включно з ожирінням, неправильним харчуванням і низькою фізичною активністю, щоб поліпшити здоров’я людей у довгостроковій перспективі”,- сказав Стіл.

У дослідженні підкреслюється, що зростання тривалості життя все ще можливе. “Очікувана тривалість життя літніх людей у багатьох країнах все ще поліпшується, що показує, що ми ще не досягли природної стелі довголіття”, – розповів учений.

А запобігання ранній смерті серед молодих людей відкриває широкі можливості для зниження смертності.

Дослідники зробили висновок, що скоординовані заходи громадської охорони здоров’я, які віддають пріоритет змінам у харчуванні, фізичній активності та боротьбі з ожирінням, можуть допомогти відновити висхідну криву тривалості життя. В іншому разі молоді покоління Європи ризикують прожити менше, ніж ті, хто жив до них.

Інші новини про тривалість життя

Люди в усьому світі зараз живуть довше, ніж раніше. Але розрив між тривалістю життя чоловіків і жінок скорочується. У 1990 році середня тривалість життя жінок була 77,17 року, тоді як очікувана тривалість життя чоловіків – 72,23. У 2010 році ця очікувана тривалість життя зросла до 83,10 у жінок і 78,37 у чоловіків.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Як класична музика впливає на дитину в утробі матері: з’явилося нове відкриття вчених

Науковці досліджували варіабельність серцевого ритму, яка дає уявлення про розвиток вегетативної нервової системи плода.Нове дослідження показало, що класична музика може мати заспокійливий вплив на серцебиття плода в утробі…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Сіль – не завжди зло: дієтологи назвали 6 продуктів із натрієм, які потрібні організму

Натрій у раціоні важливий для підтримки електролітного балансу, однак коли його забагато – збільшується ризик серцевих недуг.Американська асоціація серця рекомендує здоровим дорослим споживати не більше як 2300 міліграмів…