Дім

Картопля проросла зарано: що робити, щоб зберегти майбутній врожай

Картопля проросла зарано: що робити, щоб зберегти майбутній врожай

Процес проростання картоплі є природнім

Картопля – один з найпоширеніших овочів, який зберігають протягом зими. Вона є універсальним продуктом, що може зберігатися довго, якщо забезпечити правильні умови зберігання. Однак навіть за найкращих умов бульби картоплі можуть проростати. Ключовим моментом для збереження врожаю є правильне зберігання під час проростання картоплі в зимовий період, особливо в лютому, коли температурні коливання і відсутність належного догляду можуть сприяти появі паростків. Що робити, якщо картопля проросла зарано, пише Аgronews.

Процес проростання картоплі є природним, але для насіннєвої картоплі це може бути і проблемою. Якщо паростки виростають до 1 см, це не повинно стати причиною занепокоєння – такі бульби будуть швидше вкорінюватися після посадки, і це навіть бажано для раннього посіву. Проте, коли паростки досягають 5 см і більше, ситуація змінюється. В таких бульбах відбувається активне витрачання поживних речовин, що призводить до зниження врожайності, адже більша частина енергії йде на розвиток паростків, а не на формування здорового куща.

За словами експертів, важливо контролювати ступінь проростання картоплі, особливо якщо процес почався раніше (зазвичай у лютому), а це вже може спричинити збитки для врожаю. У таких випадках садівники радять зменшити кількість паростків, видаляючи довгі та тонкі паростки, залишаючи на бульбах лише 2-3 коротких паростки до 1 см, що допоможе зберегти запас поживних речовин.

Де зберігати пророслу картоплю

Ідеальне місце для зберігання пророслої картоплі – це добре провітрювані сухі приміщення, такі як погріб, балкон чи спеціальні ящики. У разі відсутності таких умов можна прибрати бульби до нижнього ящика холодильника, де температура не дозволить паросткам розвиватися далі. Якщо ж картопля має довгі паростки, зморщена або в’яне, краще викидати її, оскільки вона не тільки втрачає смакові якості, а й може бути небезпечною для здоров’я.

Важливо знати, що пророслі бульби картоплі можуть накопичувати токсичний алкалоїд соланін. Цей хімічний елемент здатний викликати харчові отруєння, і одним із його проявів є позеленіння бульби. Тому якщо паростки маленькі, а бульби твердими, картоплю можна спокійно використовувати, але варто зробити це якомога швидше, аби уникнути накопичення шкідливих речовин.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

Де і як зберігати м’ясо в холодильнику: ви точно кладете не туди

Розбираємося, скільки можна зберігати м'ясо в холодильнику та рибу і на яку полицю їх класти, щоб довше залишалися свіжими.Якщо вам хоч раз колись доводилося викидати зіпсоване м'ясо або рибу з холодильника, то ви…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…