Підпис до фото, Експерти вважають, що окремі бактерії в нашому роті можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком деменції
Експерти виявили, що деякі бактерії, що містяться в роті людей, можуть бути пов’язані з віковими змінами функцій мозку.
Дослідження, проведене Університетом Ексетера, виявило, що певні типи бактерій пов’язані з кращою пам’яттю та увагою, тоді як інші – навпаки, з поганим здоров’ям мозку та хворобою Альцгеймера.
“Ми могли б передбачити, чи є у вас ген Альцгеймера, ще до того, як у вас почнуться проблеми або ви замислитеся про те, щоб піти до лікаря для діагностики”, – каже провідна авторка дослідження, докторка Джоанна Л’Еро.
Дослідження перебуває на початковій стадії, але його автори кажуть, що зараз вони з’ясовують, чи може вживання певних корисних продуктів, таких як листова зелень, впливати на здоров’я мозку шляхом посилення активності певних бактерій.
Підпис до фото, У дослідженні взяли участь понад 100 добровольців старших 50 років
Співавторка дослідження професорка Енн Корбетт заявила про важливе значення їхньої роботи.
“Якщо певні бактерії підтримують функцію мозку, а інші сприяють її погіршенню, то лікування, яке змінює баланс бактерій у ротовій порожнині, може допомогти запобігти деменції”, – сказала вона.
“Це можуть бути зміни дієти, пробіотики, процедури гігієни ротової порожнини або навіть цілеспрямована терапія”, – додала вона.
У дослідженні взяли участь 115 добровольців старших 50 років, які вже проходили когнітивні тести в рамках іншого проєкту.
Дослідники розділили їх на дві групи – тих, у кого немає проблем із зниженням функції мозку, і тих, у кого є легкі когнітивні проблеми.
В учасників з обох груп взяли зразки з рота, які потім проаналізували та вивчили популяції бактерій.
Підпис до фото, В учасників взяли зразки, які проаналізували на вміст бактерій
Дослідники виявили, що люди, які мали велику кількість бактерій груп Neisseria та Haemophilus, мали кращу пам’ять, увагу та здатність виконувати складні завдання.
Водночас, каже докторка Л’Еро, вищий рівень бактерії Porphyromonas виявили у людей з проблемами пам’яті. А групу бактерій Prevotella пов’язали з низьким вмістом нітритів, який частіше зустрічається у людей, які є носіями гена ризику хвороби Альцгеймера.
“Ми рекомендуємо їсти такі продукти, як буряк, шпинат, рукола, салати і зменшити споживання таких речей, як алкоголь і солодкі продукти з високим ступенем обробки”, – каже дослідниця.
“У майбутньому ми могли би брати такі зразки для аналізу під час прийому в лікаря загальної практики та обробляти їх, щоб отримати ранню інформацію про те, чи є у когось підвищений ризик”, – каже професорка Анні Ванхатало з Університету Ексетера.