Здоров'я

Що бактерії в ротовій порожнині можуть розповісти про майбутнє здоров’я вашого мозку

Що бактерії в ротовій порожнині можуть розповісти про майбутнє здоров'я вашого мозку

Підпис до фото, Експерти вважають, що окремі бактерії в нашому роті можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком деменції

Експерти виявили, що деякі бактерії, що містяться в роті людей, можуть бути пов’язані з віковими змінами функцій мозку.

Дослідження, проведене Університетом Ексетера, виявило, що певні типи бактерій пов’язані з кращою пам’яттю та увагою, тоді як інші – навпаки, з поганим здоров’ям мозку та хворобою Альцгеймера.

“Ми могли б передбачити, чи є у вас ген Альцгеймера, ще до того, як у вас почнуться проблеми або ви замислитеся про те, щоб піти до лікаря для діагностики”, – каже провідна авторка дослідження, докторка Джоанна Л’Еро.

Дослідження перебуває на початковій стадії, але його автори кажуть, що зараз вони з’ясовують, чи може вживання певних корисних продуктів, таких як листова зелень, впливати на здоров’я мозку шляхом посилення активності певних бактерій.

Що бактерії в ротовій порожнині можуть розповісти про майбутнє здоров'я вашого мозку

Підпис до фото, У дослідженні взяли участь понад 100 добровольців старших 50 років

Співавторка дослідження професорка Енн Корбетт заявила про важливе значення їхньої роботи.

“Якщо певні бактерії підтримують функцію мозку, а інші сприяють її погіршенню, то лікування, яке змінює баланс бактерій у ротовій порожнині, може допомогти запобігти деменції”, – сказала вона.

“Це можуть бути зміни дієти, пробіотики, процедури гігієни ротової порожнини або навіть цілеспрямована терапія”, – додала вона.

У дослідженні взяли участь 115 добровольців старших 50 років, які вже проходили когнітивні тести в рамках іншого проєкту.

Дослідники розділили їх на дві групи – тих, у кого немає проблем із зниженням функції мозку, і тих, у кого є легкі когнітивні проблеми.

В учасників з обох груп взяли зразки з рота, які потім проаналізували та вивчили популяції бактерій.

Що бактерії в ротовій порожнині можуть розповісти про майбутнє здоров'я вашого мозку

Підпис до фото, В учасників взяли зразки, які проаналізували на вміст бактерій

Дослідники виявили, що люди, які мали велику кількість бактерій груп Neisseria та Haemophilus, мали кращу пам’ять, увагу та здатність виконувати складні завдання.

Водночас, каже докторка Л’Еро, вищий рівень бактерії Porphyromonas виявили у людей з проблемами пам’яті. А групу бактерій Prevotella пов’язали з низьким вмістом нітритів, який частіше зустрічається у людей, які є носіями гена ризику хвороби Альцгеймера.

“Ми рекомендуємо їсти такі продукти, як буряк, шпинат, рукола, салати і зменшити споживання таких речей, як алкоголь і солодкі продукти з високим ступенем обробки”, – каже дослідниця.

“У майбутньому ми могли би брати такі зразки для аналізу під час прийому в лікаря загальної практики та обробляти їх, щоб отримати ранню інформацію про те, чи є у когось підвищений ризик”, – каже професорка Анні Ванхатало з Університету Ексетера.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…