Дім

Гранола чи мюслі: у чому різниця та що корисніше

Гранола чи мюслі: у чому різниця та що корисніше

Обидва продукти можна доповнювати різними інгредієнтами, але головна різниця між ними – це спосіб приготування

Мюслі та гранолу часто плутають через їхню схожість, але ці продукти мають суттєві відмінності. Shuba розповідає, у чому їх різниця та що корисніше для сніданку.

Обидва варіанти є зерновими продуктами на основі вівсяних пластівців і містять схожі інгредієнти:

  • горіхи
  • сухофрукти (родзинки, журавлину, курагу, фініки)
  • насіння (льону, чіа, кунжут тощо)

Обидва продукти можна доповнювати різними інгредієнтами, але головна різниця між ними це спосіб приготування.

Чим відрізняються мюслі та гранола?

Мюслі це суміш вівса, горіхів, насіння та сухофруктів. Автором мюслів вважають Максиміліана Бірчера-Беннера, швейцарського лікаря та дієтолога. Мюслі популярні в Європі як здорова їжа для сніданку. На відміну від граноли, інгредієнти мюслів не запечені, а це означає, що вони сирі. Традиційно вони подаються з молоком або йогуртом в холодному вигляді. Або в гарячому вигляді зварені на воді чи молоці.

Гранолу створив американський лікар Джеймс Калеб Джексон. На сьогодні гранола залишається класичним елементом сніданку в більшості американських будинків. Її готують шляхом змішування інгредієнтів, таких як горіхи, овес та сухофрукти, з олією та підсолоджувачами, зазвичай медом, кленовим сиропом або цукром та їх випіканням у духовці при 180°C.

На відміну від мюслів, гранола в основному подається холодною. Ви можете з’їсти її прямо з банки як закуску, з молоком або використовувати як хрусткий додаток до йогурту.

Що корисніше?

Хоча мюслі зазвичай не містять доданих підсолоджувачів, вони мають досить високий вміст цукру, якщо в складі є сухофрукти, як і в гранолі. Різниця у вмісті цукру між ними становить близько 5 грамів на порцію, тобто еквівалент 1 чайної ложки.

Однак важливо враховувати розмір порції. Типова порція граноли (28–56 г) містить 7–15 г цукру, тоді як порція мюслі (43–65 г) може містити близько 11–16,5 г цукру. Крім того, харчова цінність цих продуктів залежить від складу, адже додавання горіхів, насіння чи підсолоджувачів може суттєво впливати на загальну кількість жирів.

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Зустріч Ісуса Христа з Симеоном: історія та традиції Стрітення

На Стрітення Господнє існує кілька важливих традицій Стрітення Господнє – це одне з найдавніших та найважливіших християнських свят, яке святкують на початку лютого. Це свято символізує зустріч Ісуса Христа, немовляти, з…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…

Як правильно сушити речі вдома, коли холодно

Зараз час затяжних дощів і висушити прання на сонці — проблема, з якої часто можна зустрітися. Звичайна сушка у приміщенні може наробити біди: підвищена волога сприяє утворенню конденсату, а він, у свою чергу, —…