Дім

Як утилізувати олію після фритюру: поради від шеф-кухаря

Як утилізувати олію після фритюру: поради від шеф-кухаря

Якщо олії небагато, її можна спробувати закомпостувати

Смажена у фритюрі їжа приваблює своєю хрусткою скоринкою та ніжною текстурою всередині. Втім, одна справа, коли страва приготовлена у закладі, зовсім інша, коли йдеться про домашній фритюр. Якщо ви готуєте таке вдома, потрібно знати, що робити з олією після використання. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, як правильно її утилізувати.

Безпечні способи утилізації олії

Щоб уникнути проблем із трубами та зменшити шкоду довкіллю, використану олію можна утилізувати кількома способами:

  1. Утилізація разом зі сміттям. Дайте олії повністю охолонути. Далі перелийте її у пластикову пляшку або герметичний контейнер та викиньте контейнер у змішане сміття.

  2. Перероблювання. У деяких містах є пункти приймання відпрацьованої олії (її переробляють на біопаливо або мило). Перед здачею потрібно процідити олію, щоб у ній не було залишків їжі.

  3. Використання в господарстві. Олію можна застосовувати для виготовлення саморобного мила або мастила для інструментів. Дехто використовує її як паливо для масляних ламп.

  4. Компостування. Якщо олії небагато, її можна спробувати закомпостувати. Це зручно робити, якщо у вас, наприклад, є своя дачна ділянка. Відфільтруйте масло через дрібне ситечко або марлю. Це допоможе видалити частинки їжі. Далі найкраще змішати олію з матеріалами з високим вмістом вуглецю (тирса, подрібнена газета або сухе листя), які допоможуть поглинути олію та розщепити її. Уникайте виливання олії безпосередньо на компостну купу, тому що через олію вона може злипнутися і створити середовище, яке перешкоджатиме належному розкладанню. Далі потрібно регулярно перевертати компостну купу, щоб аерувати продукти, та вони почали розкладатися.

Читайте також

Як зробити скріншот на ноутбуці

Скріншот — це знімок екрана, який дозволяє швидко зберегти важливу інформацію або поділитися нею з іншими. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як зробити скріншот на ноутбуці, у цій статті ми розглянемо всі можливі

Розсада в пластикових пляшках: особливості вирощування

Сезон вирощування розсади починається з підготовки матеріалів та вибору способу реалізації робіт. Переважно закупляють пластикові стаканчики чи спеціальні форми для розсади, контейнери. Можна обійтись і без цих…

Навіть після дощу вікна будуть чистими: секрет у двох інгредієнтах

Як би добре ви не помили вікно, а після дощу воно знову брудне, наче роками не милося. Але досвідчені господині миють вікна раз на рік, тому що вони у них не забруднюються й завжди чисті. А секрет чистоти у двох…

Як і скільки потрібно варити горох: прості поради від шеф-кухаря

Багато хто уникає приготування гороху, адже процес здається занадто важким Страви з гороху популярні не лише через унікальний смак, а й за корисні властивості, адже ці бобові є чудовим джерелом рослинного білка. З гороху…

Якими матеріалами ніколи не можна мульчувати часник і цибулю: постраждає урожай

Найбільш поширеними матеріалами для мульчування є опале листя, солома, сіно та хвойні Мульчування грядок є дуже корисною процедурою, але важливо пам'ятати, що не всі матеріали підходять для всіх культур і можуть…