Якщо олії небагато, її можна спробувати закомпостувати
Смажена у фритюрі їжа приваблює своєю хрусткою скоринкою та ніжною текстурою всередині. Втім, одна справа, коли страва приготовлена у закладі, зовсім інша, коли йдеться про домашній фритюр. Якщо ви готуєте таке вдома, потрібно знати, що робити з олією після використання. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, як правильно її утилізувати.
Безпечні способи утилізації олії
Щоб уникнути проблем із трубами та зменшити шкоду довкіллю, використану олію можна утилізувати кількома способами:
-
Утилізація разом зі сміттям. Дайте олії повністю охолонути. Далі перелийте її у пластикову пляшку або герметичний контейнер та викиньте контейнер у змішане сміття.
-
Перероблювання. У деяких містах є пункти приймання відпрацьованої олії (її переробляють на біопаливо або мило). Перед здачею потрібно процідити олію, щоб у ній не було залишків їжі.
-
Використання в господарстві. Олію можна застосовувати для виготовлення саморобного мила або мастила для інструментів. Дехто використовує її як паливо для масляних ламп.
-
Компостування. Якщо олії небагато, її можна спробувати закомпостувати. Це зручно робити, якщо у вас, наприклад, є своя дачна ділянка. Відфільтруйте масло через дрібне ситечко або марлю. Це допоможе видалити частинки їжі. Далі найкраще змішати олію з матеріалами з високим вмістом вуглецю (тирса, подрібнена газета або сухе листя), які допоможуть поглинути олію та розщепити її. Уникайте виливання олії безпосередньо на компостну купу, тому що через олію вона може злипнутися і створити середовище, яке перешкоджатиме належному розкладанню. Далі потрібно регулярно перевертати компостну купу, щоб аерувати продукти, та вони почали розкладатися.