Здоров'я

Що станеться з тілом, якщо їсти вівсянку щоранку

Що станеться з тілом, якщо їсти вівсянку щоранку

Вівсянка – це джерело корисних для серця цільних зерен, клітковини та інших поживних речовин, а також безліч переваг для здоров’я.

Дослідження показують, що вівсянка може підтримувати контроль цукру в крові та знижувати рівень холестерину, допомагає контролювати вагу, покращує здоров’я травної системи, пише Verywellhealth.

1. Знижує ризик хронічних захворювань

Поліфеноли, що містяться у вівсянці, мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони відіграють ключову роль у боротьбі з окислювальним стресом, який відбувається, коли організм намагається відбити вільні радикали, що ушкоджують клітини.

Дослідження показують, що поліфеноли вівсянки можуть допомогти протистояти ефектам старіння і потенційно запобігати хронічним захворюванням, таким як:

  • Хвороби серця
  • Інсульт
  • Діабет 2 типу
  • Ожиріння

2. Покращує реакцію інсуліну і знижує рівень цукру в крові

Вівсянка може бути корисною людям з діабетом 2 типу. Дослідження показують, що бета-глюканова клітковина у вівсянці може знизити рівень цукру в крові та поліпшити чутливість до інсуліну.

Як складний вуглевод, вівсянка допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, знижуючи стрибки і падіння цукру після їди.

3. Містить багато вітамінів і мінералів

Залізо, магній, селен і цинк у вівсянці корисні для підтримки нервової та м’язової функції. Вона також багата розчинною клітковиною, особливо бета-глюканом, яка може допомогти знизити рівень холестерину і поліпшити здоров’я серця.

4. Покращує рівень холестерину

Дослідження показують, що бета-глюкан вівсянки може знизити рівень загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності, підтримуючи здоров’я серця. Споживання вівса знижує рівень холестерину за рахунок додавання великої кількості клітковини в раціон. Це може бути особливо корисно для зниження ризику серцевих захворювань у людей з помірно високим рівнем холестерину.

5. Допомагає контролювати вагу

У дослідженні люди, які вживали овес протягом 12 тижнів, продемонстрували зниження ваги тіла, рівня жиру в організмі та співвідношення талії до стегон порівняно з тими, кому давали плацебо.

Інше дослідження припускає, що бета-глюкан вівсянки може позитивно впливати на гормони апетиту (грелін) і викликати відчуття ситості, знижуючи щоденне споживання калорій.

6. Сприяє здоров’ю кишківника

Бета-глюкан вівсянки – це розчинна клітковина і пребіотик з різними корисними для здоров’я травної системи властивостями. Дослідження показують, що вживання вівса і вівсянки сприяє збільшенню кількості та різноманітності корисних кишкових бактерій у людей зі шлунково-кишковими захворюваннями.

Вживання вівса також допомагає кишковому мікробіому, покращуючи проникність кишківника, тобто здатність організму засвоювати поживні речовини зі споживаної їжі.

7. Знижує ризик астми

Введення вівсянки в раціон на ранньому етапі може допомогти знизити ризик астми. Дослідження показують, що включення вівсянки в раціон дитини може допомогти знизити ймовірність розвитку астми завдяки тому, що ця їжа допомагає зменшити запалення.

8. Позбавляє від закрепів

Багатий вміст клітковини у вівсянці також підтримує здорове травлення і потенційно знімає закрепи. Розчинна клітковина вівсянки корисна для нормалізації дефекації.

Інші потенційні переваги вівсянки

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Цих компонентів не повинно бути у складі фарби для волосся: який найнебезпечніший колір

За словами трихолога, далеко не завжди безаміачні барвники кращі за аміачні.Існує думка, що фарба для волосся без аміаку краща, ніж та, у складі якої є цей компонент. Насправді, це не завжди так - виявилося, що на якість…