Кава давно стала одним із найпопулярніших напоїв у світі, але й у неї є свої альтернативи.
Існує безліч людей, які не уявляють свій день без кількох чашок кави, щоб отримати заряд бадьорості.
Раніше ми повідомляли, як відмити горнятка від нальоту, який залишився від кави та чаю.
Дієтологиня Крістін Драйер розповіла Eatingwell, чим можна замінити каву і який напій бадьорить зранку.
Чим замінити каву – поради експертки
За словами Драєр, чорний чай не тільки дасть необхідний кофеїновий заряд, а й має поживні якості, які здатні підвищити енергію і концентрацію.
Якщо говорити про те, який напій бадьорить найкраще, то чорний чай стоятиме на вершині ієрархії. Так, суміш English Breakfast містить близько 30-60 мг кофеїну на чашку в 240 мл, тоді як Assam може містити вже від 60 до 100 мг.
Окрім того, що чай є чудовим варіантом, чим замінити каву для бадьорості, він ще й не викликає нервозності завдяки амінокислоті L-теаніну. Вона пом’якшує різкий ефект кофеїну.
L-теанін працює синергетично з кофеїном, сприяючи спокійній пильності та покращуючи концентрацію і когнітивні функції,
– пояснила Драєр.
Як показують дослідження, кофеїн у поєднанні з L-теаніном покращує пам’ять, концентрацію і тривалість уваги, потенційно знижуючи ризик зниження когнітивних здібностей.
Додатковим плюсом є величезна кількість антиоксидантів у чаї. Вони допомагають боротися із запаленням в організмі та захищають від хронічних захворювань серця і діабету 2 типу.
Зокрема, чорний чай містить поліфеноли, такі як теарубігін, і клас флавоноїдів, відомих як катехіни. Крім протизапальних ефектів, ці антиоксиданти благотворно впливають на здоров’я клітин і сприяють профілактиці захворювань.
Дієтолог радить заварювати чорний чай протягом трьох-п’яти хвилин, щоб повністю розкрити його смак, аромат і корисні властивості.
“Більш тривале заварювання витягує більше кофеїну, але також може зробити чай більш гірким”, – зазначає вона.
Цей метод також дасть змогу отримати міцніший напій.
Важливо пам’ятати, що чорний чай може бути небезпечним для людей із залізодефіцитною анемією.
“Чорний чай містить таніни, які можуть заважати засвоєнню заліза”, – пояснила Драєр.
У зв’язку з цим вона рекомендує вживати цей напій між прийомами їжі, а не під час їжі. Це дасть змогу утримувати рівень заліза в межах норми.
“Хоча в чорному чаї менше кофеїну, ніж у каві, надмірне споживання кофеїну може призвести до тривожності, безсоння, прискореного серцебиття і проблем із травленням”, – попереджає дієтолог.
Згідно з актуальними рекомендаціями Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, варто обмежувати споживання кофеїну до 400 мг на день для більшості дорослих і до 200 мг на день під час вагітності.