У любителів кави був високий рівень корисного штаму бактерій – L. asaccharolyticus.
Кава давно відома своїми численними корисними властивостями. У кожній чашці містяться тисячі сполук, які допомагають поліпшити розумову активність, зменшити запалення, підтримати здоров’я серця і навіть полегшити біль після тренування. На додаток до цього, пише Food&Wine, нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Nature Microbiology, свідчить про величезну користь кави для кишківника.
Що ж виявили дослідники?
У цьому дослідженні вчені проаналізували 22 867 учасників, щоб зрозуміти, як кава впливає на бактерії кишечника. Вони розділили учасників на три групи: “ніколи” (ті, хто випиває менш як три чашки на місяць), “помірні” кавомани (ті, хто вживає щонайменше від трьох чашок на місяць до трьох чашок на день) і “важкі” кавомани (ті, хто випиває три і більше чашок на день).
“Дослідники виявили, що у любителів кави був високий рівень одного штаму бактерій – L. asaccharolyticus. Отримані результати свідчать про те, що вживання кави може позитивно впливати на стан кишківника, сприяючи зростанню хороших бактерій”, – йдеться у статті.
Чому важливо мати здоровий кишечник
Як пояснює доктор медицини Майкл Каплан, мікробіом кишківника і корисні бактерії, що мешкають у нашому кишківнику, необхідні для нашого загального здоров’я. За словами Каплана, здоровий кишківник може допомогти запобігти діареї мандрівників, діареї, спричиненій антибіотиками, і навіть зіграти роль у лікуванні ожиріння, серцево-судинних захворювань і результатів хіміотерапії.
У кишківнику також знаходиться більшість наших імунних клітин, тому дуже важливо захищати та підтримувати його міцність. Здоровий кишківник також підтримує травлення, зменшує запалення та впливає на наші думки.
Як саме кава сприяє розвитку корисних бактерій?
Доктор Каплан зазначає, що не лише кофеїн сприяє розвитку корисних бактерій, оскільки навіть вживання кави без кофеїну справляє позитивний вплив на наш кишківник. Найімовірніше, ключову роль відіграють поліфеноли, що містяться в каві, включно з хлорогеновою і хіновою кислотами, які сприяють зростанню корисних бактерій.
Скільки кави потрібно пити, щоб отримати ці переваги?
“Цілком безпечно випивати одну-дві чашки кави на день, і цього буде достатньо, щоб стимулювати кишкову флору і допомогти вам поліпшити здоров’я в довгостроковій перспективі”, – каже доктор Каплан.
Хороша новина для тих, хто полюбляє додати в каву трохи молока або цукру: дослідження показало, що ці добавки не впливають на користь для здоров’я кишківника.
Раніше вчені встановили, що якщо в літньому віці пити каву без цукру і з кофеїном, існує менший ризик деменції.