Здоров'я

Чому ячмінна каша корисна для здоров’я: дослідники назвали 7 переваг, які можуть здивувати

Чому ячмінна каша корисна для здоров'я: дослідники назвали 7 переваг, які можуть здивувати

Ячмінь має багато переваг для здоров’я. Зокрема цей продукт може допомогти знизити рівень холестерину, кров’яного тиску та глюкози, а також покращити травлення, контроль ваги та захист організму від деяких захворювань. Тому видання verywell health назвало головні плюси вживання ячменю, завдяки яким його можна додати до вашого раціону. 

Знижує рівень холестерину

Ячмінь містить тип розчинної клітковини під назвою бета-глюкан, що ускладнює потрапляння холестерину у кров. Зокрема одне дослідження показало, що бета-глюкан знижує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), який ще називають “поганим” холестерином.

Знижує кров’яний тиск

“Систолічний артеріальний тиск – це тиск, якого зазнають артерії під час роботи серця, і є верхньою або першою цифрою в показниках артеріального тиску; діастолічний артеріальний тиск – це тиск в артеріях під час спокою серця, і є нижньою або другою цифрою в показниках артеріального тиску”, – пояснили у матеріалі.

Покращує травлення

Завдяки високому вмісту клітковини ячмінь є корисним для здоров’я травлення. Зокрема харчові волокна покращують травлення та підтримують здоровий мікробіом кишківника, зменшують ризик запальних захворювань кишківника, а також запобігають запорам. 

Знижує рівень глюкози в крові

Бета-глюкан, який є в ячмені, вважається одним з найефективніших продуктів для зниження рівня глюкози після їжі. В одному дослідженні люди, які їли суміш білого рису та ячменю, мали значно нижчий рівень глюкози порівняно з тими, хто їв лише рис. 

Покращує імунну функцію

Також цільнозерновий ячмінь містить фітохімічні речовини, а саме фенольні кислоти, флавоноїди та фітостероли, які допомагають захистити організм від вірусів та бактерій. Крім того, ці речовини мають антиоксидантні властивості та знижують рівень холестерину. 

Допомагає контролювати вагу

Зазначається, що розчинна клітковина ячменю посилює відчуття ситості, завдяки чому це може зменшити ознаки голоду та переїдання, які можуть призвести до збільшення ваги.

Знижує ризик захворювання жовчного міхура

Дослідження показують, що споживання клітковини безпосередньо пов’язане з ризиком захворювання жовчного міхура. Жовчний міхур людей, які їдять більше продуктів, багатих на клітковину, менший схильний до утворення каменів та захворювань. 

Інші корисні продукти для здоров’я

Раніше видання NYT пояснило, чому корисно їсти яйця. За словами експертів, цей продукт варто їсти, адже він має багато корисного холестерину, є джерелом білка, а також багатий на холін.

Також було названо одну популярну спецію, яка знижує рівень цукру в крові. Йдеться про корицю, яка може “значно” знизити рівень цукру в крові натщесерце.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…