Якщо вам з якихось причин не можна звичайний хліб, його легко замінити.
Багато людей вважають хліб шкідливим продуктом. І хоч не обов’язково це так, все ж у когось може бути алергія, чутливість до його компонентів або інші фактори, які змушують шукати альтернативи.
Ви знайдете безліч альтернатив – можна готувати хліб удома, переходити на безглютенові варіанти або використовувати цільні продукти, наприклад овочі, як основу для тостів і закусок. Є щонайменше 12 замінників хліба, пише зареєстрована дієтологиня Барбі Червоні в матеріалі для Very Well Health.
Кукурудзяні тортильї
Кукурудзяні тортильї відрізняються від коржів або пшеничних тортиль, оскільки вони зроблені з кукурудзи, яка є безглютеновим продуктом, придатним для людей з целіакією або непереносимістю глютену. Якщо не впевнені, просто шукайте маркування “без глютену” на упаковці.
Тости з батату
Запікайте скибочки батату в духовці або фритюрниці до хрусткого стану.
Батат багатий, згідно з дослідженнями, клітковиною, вітаміном А, каротиноїдами та іншими поживними речовинами. Крім того, він не містить глютену.
Листя салату
Листя салату не замінює хліб ні за смаком, ні за поживним складом. Однак ним можна замінити хліб для приготування обгортань із нежирними білковими продуктами, наприклад куркою, рибою або бобовою пастою.
Салат також містить мало вуглеводів і багатий на воду.
Корж із цвітної капусти
Цвітна капуста – низькокалорійний некрохмалистий овоч, багатий на вітамін C, кальцій, залізо, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець і вітаміни групи B.
Вона також містить фітонутрієнти, які можуть знизити ризик хронічних захворювань. Терта цвітна капуста, наприклад, часто використовується як безглютенова основа для піци. Однак деякі готові коржі можуть містити інші види борошна, тому перевіряйте склад.
“Хмарний” хліб
Цей варіант підходить тим, хто дотримується низьковуглеводної або кето-дієти, наприклад, під час лікування епілепсії. Він готується з яєць, вершкового сиру і так званого винного каменю. Хліб отримав свою назву через легку, повітряну текстуру.
Врахуйте, що хмарний хліб містить багато насичених жирів, а їхній надлишок пов’язаний із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.
Рисовий папір
Хоча за текстурою рисовий папір не схожий на звичайний хліб, він є безглютеновою альтернативою. У нього можна загортати овочі, водорості, авокадо і нежирний білок (наприклад, консервовану рибу – сардини, лосось, тунець).
Водорості
Традиційно використовувані в суші, водорості багаті йодом, магнієм, кальцієм і залізом. Вони мають приємний смак і хрустку текстуру.
Якщо ви їсте водорості регулярно (раз на тиждень і частіше), рекомендується чергувати їхні види (бурі, зелені, червоні), щоб знизити ризик надлишку йоду і важких металів.
Мигдальне борошно
Мигдальне борошно – це багатий на клітковину, низьковуглеводний і безглютеновий продукт, який надає випічці горіхового смаку і щільної текстури. Через що його часто змішують із більш м’якими видами борошна.
Мигдаль містить ненасичені жири, рослинний білок, вітамін E, залізо, кальцій, марганець і магній.
Хлібці з бурого рису
Хрусткі й універсальні, хлібці з бурого рису можна використовувати як основу для відкритих “бутербродів”. Бурий і білий рис не містять глютену, але бурий рис, згідно з дослідженнями, багатший на білок і клітковину.
Запечені скибочки баклажана
Запечені скибочки баклажана можуть замінити тости для приготування брускети або закусок. Баклажани багаті на антоціани (потужні антиоксиданти, які й надають їм фіолетового кольору), клітковину і не містять жиру.
Хліб із пророщених зерен
Цей хліб готують без борошна: пророщені злаки та бобові заливають водою, розминають, формують тісто і випікають. Він може бути безглютеновим, але не завжди. Він містить багато білка, клітковини, а також цинк, залізо, фосфор і магній.
Із пророщених зерен роблять не тільки хліб, а й мафіни, вафлі, булочки, лаваші та пластівці.
Беззернові коржі
Альтернативи пшеничним коржам включають варіанти з нуту, борошна маніоки (обидва безглютенові), яєчних білків та інших інгредієнтів. Перевіряйте склад і харчову цінність, щоб вони відповідали вашим цілям. Використовуйте їх для приготування тако, кесадільї, ролів і закусок.
Раніше УНІАН повідомляв, що станеться, якщо відмовитися від цукру навіть ненадовго.