Розповідаємо, як зберігати борошно, щоб не завелися жучки, і яку тару для цього використовувати.
Дбайливі господині та господарі завжди намагаються запастися цукром і борошном. Але іноді стикаються з проблемою – як все це зберігати? З цукром справи йдуть трохи простіше, але ось у борошні часто заводяться всякі жучки-черв’ячки. Давайте розберемося, як зберігати борошно в домашніх умовах, у чому краще, де його зберігати та як уберегти від комах.
У чому зберігати борошно і де
Багато хто зберігає цей продукт у кухонній шафці в магазинній пачці або поліетиленовому кульку. Однак з часом у борошні заводяться жучки, які вміють “дірявити” як і паперову упаковку, так і целофан.
Щоб цього не сталося, слід дотримуватися кількох правил:
- зберігати борошно найкраще за температури 15-18°C у сухому, добре провітрюваному, приміщенні без сторонніх запахів і вологості не вище 70% – продукт легко “насичується” запахами і може ставати непридатним через надлишок вологи;
- добре зберігається борошно в тканинних мішечках (з натуральної тканини), хоча можна залишити його і в паперовому, але обидва потрібно щільно закрити, а зверху надіти поліетиленовий пакет і зав’язати;
- є варіант трохи кращий – пересипати борошно в скляну або металеву тару, але перед тим, як зберігати борошно в скляній банці (або металевій), щільно накрийте її кришкою, як уже говорили, продукт має властивість вбирати сторонні запахи і вологу.
Чи можна зберігати борошно в пластиковому контейнері або пластикових пляшках? Можна, але нетривалий час, а сама тара має герметично закриватися. Перед тим, як зберігати борошно в пластикових пляшках або контейнері також переконайтеся, щоб вони не мали сторонніх запахів і були повністю сухими. Час від часу перевіряйте стан борошна – чи не задихнулося, і пересипайте, щоб дати йому “подихати”.
Якщо з пакетом чи двома борошна все зрозуміло, то як зберігати борошно у великій кількості? Якщо це фасовані пакети по 1 кг, то їх можна покласти в дерев’яний ящик і пересипати чебрецем, полином або навіть календулою – це вбереже від жучків.
Як зберігати борошно в мішках? Тут працює те саме правило: температура і вологість мають бути в допустимих межах, а якщо мішок відкритий, то після кожного використання його потрібно щільно закривати. Поставити мішок із борошном можна в коморі, якщо вона є в будинку. Також деякі господарі вдаються до невеличкої хитрості: поміщають мішок з борошном у велику емальовану каструлю і, тим самим, захищають її ще й від зазіхань гризунів.
До речі, про те, де зберігати борошно – досвідчені господині тару з борошном часто ставлять у холодильник, там для нього цілком підходяща температура, або ж у морозилку. Єдиний момент, про який варто потурбуватися, – це, щоб борошно не набрало вологи, тому його потрібно пересипати в скло або герметичний пластик.
Чи можна зберігати борошно на балконі? Так, але тільки в зимовий час, якщо там немає морозу і не під прямим сонцем.
Що потрібно покласти в борошно, щоб не заводилися жучки
Сучасні жучки, борошняні черв’ячки і міль часом бувають дуже спритні й їм вдається забратися навіть у дуже добре упакований пакет з борошном, а часом навіть герметичну банку. Вони не тільки самі їдять борошно, а й псують його, оскільки залишають після себе продукти життєдіяльності. Після такого борошно залишається тільки викинути. Що робити в цьому випадку?
Є кілька перевірених способів:
- у тару з борошном покладіть кілька неочищених зубчиків часнику – запах злякає комах;
- поруч з борошном поставте баночки зі спеціями – чорним або червоним перцем, лавровим листом – вони спрацюють аналогічно;
- зробіть мішечки з пахучими травами – чебрецем, полином, кардамоном – і також покладіть їх до борошна.
Крім цього, деякі господині перед зберіганням прогрівають борошно в духовці протягом 15 хвилин або ж відправляють на 15 хвилин у морозилку – роблять своєрідну “профілактику”. Потім борошно можна розкласти по банках або ж розфасувати по полотняних мішечках, попередньо вимочених у сольовому розчині (2 ст. л. солі/літр води).
Скільки можна зберігати борошно
Борошно, як і будь-який інший продукт, має свій термін придатності.
У хороших умовах пшеничне борошно можна зберігати й кілька років, але оптимальний термін його зберігання – близько 9 місяців. Житнє радять зберігати близько півроку, кукурудзяне або лляне – 3-6 місяців.
Раніше ми також розповідали, як зберігати яйця “по-американськи” – за яких умов вони довше залишаються свіжими.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Овочі постійно гниють у льосі: 3 причини та способи вирішення
- Чому не можна мити посуд губкою: ось що краще використовувати замість неї
- Ось як потрібно варити гречку – завжди буде розсипчастою: цю хитрість знають одиниці