Здоров'я

Що буде, якщо їсти забагато білка: дієтологи попередили про ризики для здоров’я

Що буде, якщо їсти забагато білка: дієтологи попередили про ризики для здоров’я

Нам часто радять вживати більше білка і розповідають про його користь для організму, однак деякі його види можуть бути не такими вже й корисними, як здається на перший погляд, пише The Telegraph.

З-поміж найкращих білкових продуктів для нарощування м’язів радять переважно яйця. Також, зазначається, попит зріс на сир рікотта, а ще ринок заполонили такі продукти з позначками “високий вміст білка”, як йогурти, морозиво, батончики.

Зареєстрована дієтологиня Клер Торнтон-Вуд пояснила, що більшість дорослих отримують достатньо білка зі свого звичайного раціону. За її словами, норма білка – 0,75 г на 1 кг ваги, але людям після 50 років потрібно більше – 1 г на кілограм ваги, оскільки з віком засвоєння білка погіршується. Тим же, хто активно займається спортом, потрібно 1,2–2 г білка на кілограм ваги.

Проте, каже експертка, багато людей марно витрачають гроші на білкові добавки, адже якщо білок не використовується, то він або виводиться, або перетворюється на глюкозу і відкладається у вигляді жиру.

“Якщо ви постійно вживаєте збагачені білком продукти, але не займаєтесь активними тренуваннями, більшість білка просто виводиться з організму”, – попереджає Торнтон-Вуд.

Чим небезпечне надмірне споживання білка

Дослідження свідчать, що не настільки шкідлива кількість білка, а форма, у якій він надходить в організм. Наприклад, дієта з високим вмістом білка, що базується на червоному м’ясі,  може містити високий рівень насичених жирів, тоді як дієта, яка базується на порошках і батончиках, міститиме багато оброблених інгредієнтів. 

Учені назвали ризики, з якими пов’язана надмірна кількість білка.

Запалення

Дослідники з Університету Наварри в Іспанії повідомили, що певні джерела тваринного білка можуть спричинити вищий рівень запалення, ніж такі продукти, як бобові й горіхи. Вони виявили, що люди з ожирінням, які дотримувалися дієти і отримували більше білка з м’яса, мали вищий рівень запалення порівняно з учасниками, які споживали переважно рибу або рослинні джерела білка.

Інше дослідження виявило, що люди з вищим споживанням білка мали нижчий рівень запалення, якщо він надходив з рослинних продуктів.

Проблеми із серцем

Дослідження Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Ч. Чана показало, що регулярне вживання невеликої кількості обробленого червоного м’яса пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту, а також ризиком смерті від серцево-судинних захворювань. 

Інше дослідження 2010 року проаналізувало дані про харчові звички та стан здоров’я 84 136 жінок і дійшло до висновку, що велике споживання червоного м’яса підвищує ризик ішемічної хвороби серця і що ризик можна зменшити, якщо перейти на інші джерела білка.

Ниркова недостатність

В організмі білок розщеплюється на амінокислоти, які потім використовуються для побудови та відновлення тканин. Цей процес утворює такі відходи, як сечовина та кальцій, що мають бути відфільтровані з крові нирками. Це може створювати навантаження на цей орган, зокрема провокувати утворення каменів у нирках і ниркову недостатність.

Якість харчового білка також може відігравати роль. У кількох обсерваційних дослідженнях тваринний білок асоціювався з підвищеним ризиком термінальної стадії ниркової недостатності.

Цукровий діабет

Вживання більшої кількості червоного м’яса може підвищити ризик діабету другого типу, тоді як споживання горіхів, бобових і м’яса птиці пов’язано з меншим ризиком.

Здуття живота і діарея

Люди, які споживають надмірну кількість протеїнових порошків, коктейлів і батончиків, можуть бути схильні до здуття живота, метеоризму та діареї. Ці симптоми шлунково-кишкового тракту зазвичай спричинені інгредієнтами продуктів, які називаються цукровими спиртами, також відомими як поліоли. Ці підсолоджувачі не повністю всмоктуються в тонкому кишечнику, що може призвести до розладу травлення при надмірному споживанні.

Скільки білка вважається нормою

За словами доктора Говарда Левайна, для здорової людини, яка не є бодибілдером, максимальна безпечна доза білка становить 2 г на 1 кг маси тіла.

Орієнтовні норми для середньостатистичної людини такі: для жінок – 48 г білка на день, для чоловіків – 57 г білка на день.

Формуючи меню, важливо пам’ятати про баланс і про різноманітні джерела білка.

Раніше УНІАН розповідав про 12 продуктів, у яких білка більше, ніж у яйцях. Йшлося про те, що білок є однією з найважливіших поживних речовин: він підтримує нашу імунну систему та виробляє гормони для побудови й підтримки кісток та м’язів. Дієти з високим вмістом білка також можуть допомогти нормалізувати вагу.

Експерти назвало 12 продуктів, вміст білка у яких вищий, ніж у яйцях. Це, зокрема, куряча грудина, сир, нут, яловичина, тунець тощо.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Цих компонентів не повинно бути у складі фарби для волосся: який найнебезпечніший колір

За словами трихолога, далеко не завжди безаміачні барвники кращі за аміачні.Існує думка, що фарба для волосся без аміаку краща, ніж та, у складі якої є цей компонент. Насправді, це не завжди так - виявилося, що на якість…