Люди споживають багато білка, вірячи, що він допомагає їм залишатися здоровими, однак це не завжди так.
Нам часто радять вживати більше білка і розповідають про його користь для організму, однак деякі його види можуть бути не такими вже й корисними, як здається на перший погляд, пише The Telegraph.
З-поміж найкращих білкових продуктів для нарощування м’язів радять переважно яйця. Також, зазначається, попит зріс на сир рікотта, а ще ринок заполонили такі продукти з позначками “високий вміст білка”, як йогурти, морозиво, батончики.
Зареєстрована дієтологиня Клер Торнтон-Вуд пояснила, що більшість дорослих отримують достатньо білка зі свого звичайного раціону. За її словами, норма білка – 0,75 г на 1 кг ваги, але людям після 50 років потрібно більше – 1 г на кілограм ваги, оскільки з віком засвоєння білка погіршується. Тим же, хто активно займається спортом, потрібно 1,2–2 г білка на кілограм ваги.
Проте, каже експертка, багато людей марно витрачають гроші на білкові добавки, адже якщо білок не використовується, то він або виводиться, або перетворюється на глюкозу і відкладається у вигляді жиру.
“Якщо ви постійно вживаєте збагачені білком продукти, але не займаєтесь активними тренуваннями, більшість білка просто виводиться з організму”, – попереджає Торнтон-Вуд.
Чим небезпечне надмірне споживання білка
Дослідження свідчать, що не настільки шкідлива кількість білка, а форма, у якій він надходить в організм. Наприклад, дієта з високим вмістом білка, що базується на червоному м’ясі, може містити високий рівень насичених жирів, тоді як дієта, яка базується на порошках і батончиках, міститиме багато оброблених інгредієнтів.
Учені назвали ризики, з якими пов’язана надмірна кількість білка.
Запалення
Дослідники з Університету Наварри в Іспанії повідомили, що певні джерела тваринного білка можуть спричинити вищий рівень запалення, ніж такі продукти, як бобові й горіхи. Вони виявили, що люди з ожирінням, які дотримувалися дієти і отримували більше білка з м’яса, мали вищий рівень запалення порівняно з учасниками, які споживали переважно рибу або рослинні джерела білка.
Інше дослідження виявило, що люди з вищим споживанням білка мали нижчий рівень запалення, якщо він надходив з рослинних продуктів.
Проблеми із серцем
Дослідження Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Ч. Чана показало, що регулярне вживання невеликої кількості обробленого червоного м’яса пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту, а також ризиком смерті від серцево-судинних захворювань.
Інше дослідження 2010 року проаналізувало дані про харчові звички та стан здоров’я 84 136 жінок і дійшло до висновку, що велике споживання червоного м’яса підвищує ризик ішемічної хвороби серця і що ризик можна зменшити, якщо перейти на інші джерела білка.
Ниркова недостатність
В організмі білок розщеплюється на амінокислоти, які потім використовуються для побудови та відновлення тканин. Цей процес утворює такі відходи, як сечовина та кальцій, що мають бути відфільтровані з крові нирками. Це може створювати навантаження на цей орган, зокрема провокувати утворення каменів у нирках і ниркову недостатність.
Якість харчового білка також може відігравати роль. У кількох обсерваційних дослідженнях тваринний білок асоціювався з підвищеним ризиком термінальної стадії ниркової недостатності.
Цукровий діабет
Вживання більшої кількості червоного м’яса може підвищити ризик діабету другого типу, тоді як споживання горіхів, бобових і м’яса птиці пов’язано з меншим ризиком.
Здуття живота і діарея
Люди, які споживають надмірну кількість протеїнових порошків, коктейлів і батончиків, можуть бути схильні до здуття живота, метеоризму та діареї. Ці симптоми шлунково-кишкового тракту зазвичай спричинені інгредієнтами продуктів, які називаються цукровими спиртами, також відомими як поліоли. Ці підсолоджувачі не повністю всмоктуються в тонкому кишечнику, що може призвести до розладу травлення при надмірному споживанні.
Скільки білка вважається нормою
За словами доктора Говарда Левайна, для здорової людини, яка не є бодибілдером, максимальна безпечна доза білка становить 2 г на 1 кг маси тіла.
Орієнтовні норми для середньостатистичної людини такі: для жінок – 48 г білка на день, для чоловіків – 57 г білка на день.
Формуючи меню, важливо пам’ятати про баланс і про різноманітні джерела білка.
Раніше УНІАН розповідав про 12 продуктів, у яких білка більше, ніж у яйцях. Йшлося про те, що білок є однією з найважливіших поживних речовин: він підтримує нашу імунну систему та виробляє гормони для побудови й підтримки кісток та м’язів. Дієти з високим вмістом білка також можуть допомогти нормалізувати вагу.
Експерти назвало 12 продуктів, вміст білка у яких вищий, ніж у яйцях. Це, зокрема, куряча грудина, сир, нут, яловичина, тунець тощо.