Здоров'я

Як щоденне поїдання сиру впливає на ваш холестерин: лікар озвучив важливі нюанси

Як щоденне поїдання сиру впливає на ваш холестерин: лікар озвучив важливі нюанси

Хоч сир і є справжньою білковою бомбою, перевершуючи в цьому навіть м’ясо і рибу, його не можна назвати ідеальним з точки зору харчування. Ба більше, залежно від того, який саме сир ви їсте щодня, він може сприяти підвищенню рівня холестерину, пише HealthDigest.

Щоб розібратися, чому варто бути обережнішим із сиром, видання проконсультувалося з лікарем і експертом із фітнесу та нутриціології Крісом Мором.

Він радить віддавати перевагу нежирним або знежиреним варіантам сиру. Він пояснює, що сир із високою жирністю містить більше насичених жирів, як і будь-яка інша жирна молочна продукція. А якщо вживати його регулярно і без балансу з іншими поживними речовинами, це може підвищити рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ).

Контроль споживання насичених жирів

У дослідженні 2023 року, опублікованому в Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 36 учасників щодня отримували додатково 1000 калорій із продуктів, багатих на насичені жири, ненасичені жири або вуглеводи. Через три тижні підвищення рівня “поганого” холестерину (ЛПНЩ) спостерігалося тільки в тих, хто вживав насичені жири. Припускають, що це сталося через посилене зв’язування частинок ЛПНЩ з молекулами судинної системи.

Як поєднувати сир із корисними для холестерину продуктами

Доктор Мор погоджується, що знежирений або з низьким вмістом жиру сир – хороший варіант. Він також рекомендує поєднувати його з продуктами, багатими на клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину.

“Додавання ягід, яблук або груш забезпечить організм антиоксидантами і розчинною клітковиною, яка допомагає знизити “поганий” холестерин. А більш пікантні поєднання, наприклад з помідорами або авокадо, додадуть корисні жири, що підтримують здоров’я серця”, – каже він.

Мор також радить поєднувати сир із цільнозерновими продуктами та здоровими жирами.

Інші новини про здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, що було названо 9 повсякденних продуктів, які таємно заважають схудненню. Це стосується сніданку з пластівців, батончиків мюслі, газованої води тощо. Всі вони містять додаткові калорії, жири і додані цукри.

Крім того, фахівці назвали всі корисні властивості червоної риби і відповіли, чи можна їсти шкірку лосося. Повідомляється, що до складу цієї риби входять кальцій, фолат, вітамін B12, ніацин, магній, фосфор і так далі. Список просто величезний.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Вчені тестують назальний препарат, який може боротися з раком підшлункової залози

Лише у США кожного року ця хвороба забирає 52 тисячі життів.Американські дослідники запропонували новий підхід, який може допомогти вилікувати рак підшлункової залози. Зокрема вони розробили цільовий метод назальної доставки,…