Здоров'я

Кава в офісі може бути небезпечною: вчені розповіли, як найкраще заварювати напій

Кава в офісі може бути небезпечною: вчені розповіли, як найкраще заварювати напій

Те, як ви заварюєте каву, може впливати на рівень холестерину. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Як з’ясувалося, офісна кава, яку багато хто п’є щодня, може містити підвищені концентрації сполук, що впливають на ліпідний профіль. Однак є простий спосіб звести їхній рівень до мінімуму – використовувати фільтрацію під час заварювання.

У складі кави присутні рослинні сполуки під назвою дітерпени, які по-різному діють на організм. Серед них – кафестол і кавеол, які пов’язані зі збільшенням рівня “поганого” холестерину. Дослідники зі Швеції виявили, що спосіб приготування кави відіграє вирішальну роль у кількості цих сполук у готовому напої.

Команда вчених протестувала різні способи заварювання кави – як у побутових, так і в професійних кавомашинах. Найнесприятливішим методом виявилося традиційне кип’ятіння кави у великій каструлі. Однак фільтрація може суттєво зменшити вміст шкідливих речовин.

Кавомашини також виробляють напій із доволі високою концентрацією дитерпенів.

“Процес фільтрації відіграє ключову роль у зниженні вмісту речовин, що підвищують холестерин, у каві”, – стверджують дослідники.

Згідно з розрахунками дослідників, якщо замінити каву з автомата на напій, що пройшов паперову фільтрацію, це може призвести до зниження ризику атеросклеротичних захворювань на 13% за п’ять років і на 36% за сорок.

Еспресо показав найбільший вміст кафестолу – в середньому близько 1060 мг на літр. Кава з автоматів виявилася трохи “м’якшою”: у ній зафіксовано 174 мг/л кафестолу і 135 мг/л кавеолу. Помірні значення спостерігалися в напоях, приготованих у френч-пресі.

Найкращі результати показала кава, що пройшла через паперовий фільтр – рівень шкідливих речовин у ній становив лише 11,5 мг/л кафестолу і 8,2 мг/л кавеолу.

Окремо стоїть кава, зварена за традиційним рецептом без фільтра – як це часто практикується у Швеції. Її показники сягали майже 940 мг/л кафестолу і 680 мг/л кавеолу.

На щастя, і тут є рішення: фільтрація через тканину знижує концентрацію шкідливих речовин. Дослідники навіть використовували шкарпетку, проте підійде будь-яка тканинна або паперова фільтрувальна основа.

Автори дослідження уточнюють, що робота має низку обмежень: невеликий обсяг вибірки, а також невраховані параметри, як-от розмір пір у фільтрах, тиск води, її температура та особливості помелу й обсмажування кавових зерен.

Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав, як поліпшити смак кави.

Читайте також

Пластичний хірург назвав спосіб №1 виглядати молодшим: у Гарварді погоджуються

Люди, які прагнуть зберегти молодість, часто ігнорують один потужний і абсолютно безкоштовний спосіб виглядати та почуватися молодше.Деякі заможні технологічні магнати витрачають мільйони на радикальні й подекуди сумнівні…

Чому обмеження націнок не зробить ліки дешевшими: аналіз структури цін на фармринку

В умовах великої війни ліки залишаються чи не єдиним товаром із найнижчою інфляцією — 12,4% за рік, тоді як загальний рівень цін в Україні зріс на 44,2%. Особливо відчутним стало подорожчання базових товарів та послуг.…

Названо 14 суперкорисних продуктів, які можна довго зберігати у кладовій

У головних ролях кіноа, мигдальна олія та багато іншого.Термін "суперпродукти" відноситься до особливо багатих поживними речовинами продуктів, які забезпечують безліч важливих переваг для здоров'я.Прикладами є…

Учені встановили максимальний вік, до якого може дожити людина

Організм зрештою досягає точки, коли він просто не може більше відновлювати себе, незалежно від того, наскільки здоровим він був.Упродовж століть люди мріяли розширити межі старіння, проте нове дослідження показує, що ми…

Цих компонентів не повинно бути у складі фарби для волосся: який найнебезпечніший колір

За словами трихолога, далеко не завжди безаміачні барвники кращі за аміачні.Існує думка, що фарба для волосся без аміаку краща, ніж та, у складі якої є цей компонент. Насправді, це не завжди так - виявилося, що на якість…