Здоров'я

Кава в офісі може бути небезпечною: вчені розповіли, як найкраще заварювати напій

Кава в офісі може бути небезпечною: вчені розповіли, як найкраще заварювати напій

Те, як ви заварюєте каву, може впливати на рівень холестерину. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Як з’ясувалося, офісна кава, яку багато хто п’є щодня, може містити підвищені концентрації сполук, що впливають на ліпідний профіль. Однак є простий спосіб звести їхній рівень до мінімуму – використовувати фільтрацію під час заварювання.

У складі кави присутні рослинні сполуки під назвою дітерпени, які по-різному діють на організм. Серед них – кафестол і кавеол, які пов’язані зі збільшенням рівня “поганого” холестерину. Дослідники зі Швеції виявили, що спосіб приготування кави відіграє вирішальну роль у кількості цих сполук у готовому напої.

Команда вчених протестувала різні способи заварювання кави – як у побутових, так і в професійних кавомашинах. Найнесприятливішим методом виявилося традиційне кип’ятіння кави у великій каструлі. Однак фільтрація може суттєво зменшити вміст шкідливих речовин.

Кавомашини також виробляють напій із доволі високою концентрацією дитерпенів.

“Процес фільтрації відіграє ключову роль у зниженні вмісту речовин, що підвищують холестерин, у каві”, – стверджують дослідники.

Згідно з розрахунками дослідників, якщо замінити каву з автомата на напій, що пройшов паперову фільтрацію, це може призвести до зниження ризику атеросклеротичних захворювань на 13% за п’ять років і на 36% за сорок.

Еспресо показав найбільший вміст кафестолу – в середньому близько 1060 мг на літр. Кава з автоматів виявилася трохи “м’якшою”: у ній зафіксовано 174 мг/л кафестолу і 135 мг/л кавеолу. Помірні значення спостерігалися в напоях, приготованих у френч-пресі.

Найкращі результати показала кава, що пройшла через паперовий фільтр – рівень шкідливих речовин у ній становив лише 11,5 мг/л кафестолу і 8,2 мг/л кавеолу.

Окремо стоїть кава, зварена за традиційним рецептом без фільтра – як це часто практикується у Швеції. Її показники сягали майже 940 мг/л кафестолу і 680 мг/л кавеолу.

На щастя, і тут є рішення: фільтрація через тканину знижує концентрацію шкідливих речовин. Дослідники навіть використовували шкарпетку, проте підійде будь-яка тканинна або паперова фільтрувальна основа.

Автори дослідження уточнюють, що робота має низку обмежень: невеликий обсяг вибірки, а також невраховані параметри, як-от розмір пір у фільтрах, тиск води, її температура та особливості помелу й обсмажування кавових зерен.

Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав, як поліпшити смак кави.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…