Кориця має антиоксидантні та протизапальні властивості, які можуть позитивно впливати на здоров’я.
З’явилися наукові докази того, що чай із кориці має лікувальні властивості, однак потрібні подальні дослідження, щоб зробити остаточні висновки, йдеться у матеріалі. Видання назвало 7 переваг цього напою для здоров’я.
1. Знижує рівень цукру у крові
Чай із кориці, маючи подібну до інсуліну дію, може знижувати рівень цукру у крові, завдяки чому він особливо корисний для людей із діабетом або переддіабетом.
Дослідження підтвердило, що ті, хто вживав 3-6 г кориці (приблизно 1-2 чайні ложки) щодня протягом 40 днів, мали значно нижчий рівень цукру у крові. Учасники іншого дослідження пили чай із кориці після їжі, і в них рівень цукру значно знизився порівняно з контрольною групою.
2. Полегшує менструальні болі
Дисменорею – болісні менструації – мають до 90% дівчат-підлітків. Чай із кориці є одним із домашніх засобів, який може зменшити цей біль.
Згідно з дослідженням за участю 27 дівчат-підлітків, які страждали від цього, вживання напою значно зменшило рівень болю. Інші дослідження з використанням добавок кориці замість чаю (але в подібних кількостях) також показали, що цей продукт може зменшити біль під час менструації.
3. Зменшує менструальну кровотечу
Менорагія – надмірна менструальна кровотеча – може тривати тиждень або більше. Дослідження за участю 76 жінок показало, що в тих, хто приймав 420 міліграмів – менше чайної ложки – кориці тричі на день, значно зменшилася менструальна кровотеча порівняно з групою плацебо.
Хоча в цьому дослідженні не використовувався чай із корицею, цілком можливо, що вживання такої ж кількості кориці у напої матиме подібний ефект.
4. Знижує рівень холестерину
Високий рівень холестерину призводить до серцевих захворювань, зокрема інфаркту та інсульту. Тому багатьом людям вкрай важливо знизити рівень холестерину. Для цього рекомендують вживати чай із корицею. Але докази такої дії неоднозначні, і деякі дослідники називають цю властивість чаю з корицею “суперечливою”.
Науковці вивчали вплив кориці на рівень холестерину серед 750 учасників у 13 рандомізованих контрольованих дослідженнях. Вони виявили, що кориця не впливає на холестерин ліпопротеїнів низької щільності (“хороший холестерин”) або холестерин ліпопротеїнів високої щільності (“поганий холестерин”). Однак вони з’ясували, що кориця знижує рівень тригліцеридів – іншого типу жиру в крові – і загального холестерину (поєднання ЛПВЩ і ЛПНЩ).
В іншому дослідженні жінки з надмірною вагою та ожирінням пили 50 мілілітрів чаю з корицею двічі на день протягом чотирьох тижнів. Наприкінці експерименту їхній загальний холестерин значно знизився.
5. Зменшує нудоту та блювання
Кориця є поширеним природним засобом від нудоти. Вважається, що смак і тепло чаю з неї усувають цей симптом.
У дослідженні за участю людей, хворих на рак, вдихання повітря з подушечки, змоченої олією кориці, ефективно зменшило нудоту та блювання порівняно з групою плацебо.
Хоча остаточних доказів ефективності чаю з корицею при нудоті та блюванні немає, утім, зазначено, люди з цими симптомами, п’ючи цей напій або вдихаючи випари кориці, можуть відчувати полегшення.
6. Знижує артеріальний тиск
Високий кров’яний тиск (гіпертонія) може збільшити ризик таких захворювань, як інсульт, серцевий напад і хронічна хвороба нирок. Для зниження артеріального тиску лікарі часто рекомендують вживати чай із кориці, хоча, вказується, докази цієї її дії обмежені.
Дослідження 2021 року свідчить, що кориця може допомогти знизити як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск. Однак немає жодних досліджень, які стосувалися б чаю з корицею.
7. Допомагає контролювати вагу
Кілька досліджень виявили, що прийом добавок з корицею пов’язаний зі зниженням індексу маси тіла (ІМТ).
Згідно зі ще одним дослідженням, вживання чаю з корицею протягом чотирьох тижнів асоціювалося зі значним зниженням ІМТ, маси тіла, співвідношення талії до стегон і різних вимірювань окружності тіла. Два інших дослідження також виявили, що вживання чаю з корицею сприяє зниженню ваги.
Водночас видання наголошує, що надмірне споживання кориці може викликати побічні ефекти, зокрема алергічні реакції або проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Кориця може взаємодіяти з деякими ліками, тому перед регулярним вживанням варто проконсультуватися з лікарем. Це особливо стосується вагітних жінок і тих, які годують грудьми, людей, які мають захворювання печінки, курять, приймають хіміотерапевтичні препарати.
Також видання розповіло, як приготувати чай із кориці. Для цього потрібно 60 г паличок кориці настояти в 1 л води при кімнатній температурі протягом 24 годин, нагріти до 100°C і процідити. Інший спосіб – кип’ятити палички кориці у воді 15 хвилин. Можна 1–2 чайні ложки меленої кориці додати в гарячу воду, настояти і проціджують через сито.
Раніше УНІАН розповідав про 5 чаїв для нормалізації рівня цукру в крові. Чай має безліч корисних властивостей, і поліпшення контролю цукру – одна з них.
Дієтологи допомогли серед великої кількості різних видів чаю вибрати найкращий для контролю рівня глюкози. Вони назвали, зокрема, зелений чай, чорний чай, імбирний чай, чай з куркуми тощо.