Дім

Куди додавати червону цибулю, а куди – білу та зелену: експертка пояснила різницю

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Іноді в рецептах вказують, яку цибулю потрібно взяти для страви, але часом просто пишуть – “ріпчаста”. І, якщо з цибулею-пореєм або зеленою ще зрозуміло, то розмите формулювання “ріпчаста” дозволяє господиням взяти ту, що під рукою. І це не завжди правильно. Спеціально для УНІАН кулінарна експертка розповіла, які бувають види цибулі, де їх найліпше використовувати і дала відповідь на одвічне запитання – чи можна смажити червону цибулю.

Якою буває цибуля і як її краще використовувати

Є шість популярних видів цибулі. Деякі з них можна (і потрібно) готувати, інші – ліпше вживати виключно в сирому вигляді або ж з мінімальною термообробкою. Яку цибулю, в якому вигляді і куди класти, УНІАН розповіла фіналістка кулінарного телешоу “МастерШеф-13” Ольга Кролик.

  • Жовта цибуля

Вважається універсальною в Україні.

Жовтий сорт цибулі ідеально підходить для супів, запікання, печені. Цю цибулю можна просто різати і кидати сирою в бульйон для супів або робити засмажку.

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Саме з жовтої цибулі сорту “Кенді” найкраще робити найвідоміший французький суп – цибулевий. У “Кенді” велика кількість цукру, і вона підходить для цибулевого супу, оскільки під час її підсмажування цього овоча вдається домогтися карамелізації, яка необхідна для приготування страви,

– радить кулінарка.

Жовта цибуля ідеально поєднується з куркою, яловичиною, грибами, картоплею і соусами.

  • Червона цибуля

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Для чого використовують червону цибулю? Вона чудово підходить для маринування, а також чудова в сандвічах, салатах, тако і шаурмі.

Є різні сорти червоної цибулі, і їх використовують по-різному. Ялтинська цибуля – напівсолодка, вона – топ для споживання в сирому вигляді. Сорт “Марс” – помірно гострий і таку цибулю краще маринувати.

Ідеальне поєднання для червоної цибулі – оцет, оливкова олія, буряк, помідори, фета.

  • Цибуля-шалот

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Якщо говорити про те, яка цибуля не гірка – то це шалот.

Вона суперделікатна, найсолодша і найніжніша. У Франції вона вважається такою ж універсальною, як в Україні жовта. Якщо ви хочете додати до звичних українських страв нотку вишуканості, то можете покласти під час приготування шалот. Тобто, шалот можна класти в ті самі страви, що й жовту цибулю. Крім того, її можна вживати сирою, бо вона негостра.

Шалот ідеально пасує до білої риби та лосося, ця цибуля добре поєднується з вином, вершковими соусами та яйцями пашот.

  • Біла цибуля

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Для чого підходить біла цибуля? Вона – найбільш делікатна за гостротою, її найкраще використовувати під час приготування мексиканських страв, приміром, сальси та гуакамоле. Цю цибулю також добре додавати в соуси та заправки.

Білу цибулю добре поєднувати з авокадо, лаймом, кінзою, сальсою і тако.

  • Цибуля-порей

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Цю цибулю можна смажити, запікати, додавати в кіші (пироги). Окремо запечений порей – дуже смачна страва. Завдяки термічній обробці порей втрачає свій землистий присмак.

Порей часто поєднують із картоплею, беконом, вершками, яйцями, сиром і куркою.

  • Зелена цибуля

Куди додавати червону цибулю, а куди - білу та зелену: експертка пояснила різницю

Найсмачніша сира. В азіатській кухні її використовують як один з інгредієнтів соусів і заливають гарячою олією та настоюють. Але є сорт зеленої цибулі “Батун”, вона досить популярна в Португалії та Південній Америці, її запікають на грилі та їдять просто з соусами.

Зелена цибуля ідеально поєднується з рисом, локшиною, супами, омлетами, тофу, соєвим соусом.

Як не можна готувати різні види цибулі та чи можна смажити червону цибулю

Є види цибулі, які взаємозамінні (наприклад, жовта ріпчаста і цибуля-шалот), але є й такі, які не можна використовувати тільки тому, що в рецепті написано “ріпчаста”.

Білу і червону цибулю не можна піддавати довгій термічній обробці, оскільки через це може погіршитися її зовнішній вигляд, а також можуть загубитися смакові якості. Тобто, цю цибулю слід або швидко готувати, або вживати сирою. Якщо червону цибулю занадто довго готувати, то вона стане “мильною на смак” – це головна особливість, чим відрізняється червона цибуля від ріпчастої жовтої,

– пояснює Ольга Кролик. 

За словами експерта, гострий сорт жовтої цибулі краще маринувати або ненадовго замочувати в окропі, щоб прибрати зайву гостроту, а вже потім її вживати. Але ось щодо шалота категоричних заборон немає.

Порей категорично не можна вживати сирим, оскільки він має різкий і жорсткий землистий присмак – як уже говорили вище, ідеально буде, якщо ви його запечете.

Зелену цибулю не можна довго варити. “Якщо ви готуєте, приміром, суп, борщ або рагу і хочете кинути порізану зелену цибулю, це слід робити наприкінці приготування, – радить кулінар. – Зеленою цибулею можна присипати вже готову страву або додавати її й одразу вимкнути вогонь. Якщо зелену цибулю довго готувати, – вона стане слизькою”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зберігати яйця “по-американськи”, щоб вони довше залишалися свіжими.

Читайте також

Названо 5 природних способів зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку

Зробити шкіру і тіло молодше хронологічного віку можна природним шляхом – пити достатньо води, уникати куріння, підтримувати здорову вагу. Фахівці назвали п’ять таких способів. Пити воду. Якщо вам хочеться мати більш…

Як зрозуміти, що чоловік почав зраджувати

Психологи вважають, що ознаки подружньої зради побачити легко. То як розпізнати сигнали невірності в поведінці чоловіка? Фахівці з відносин спочатку рекомендують розібратися у причині, через яку чоловік починає шукати інші…

З якої частини яловичини варити суп і холодець: що купити для смаження і тушкування

Далеко не кожна частина тушки універсальна.Для того щоб будь-яка страва, приготована з яловичини, була смачною, потрібно вміти правильно вибирати м'ясо. Будь-яка господиня має знати, яка частина тушки для чого підходить…

З цих номерів телефонують шахраї: ось що не можна їм говорити, якщо вже взяли слухавку

Дізнайтеся, як надійно розпізнати, що вам телефонує шахрай.Кожна людина хоч раз потрапляла в ситуацію, коли шахраї телефонують і вимагають погасити неіснуючий борг, або оплатити операцію родичу. З роками злочинці стають…

Як вином прибрати пляму від вина, що залишилася на одязі

Гарний вечір у приємній компанії може закінчитися трагедією для вбрання. Якщо ви пролили червоне вино на сукню або штани, з цією плямою навряд чи впорається будь-який відбілювач. Однак не варто заздалегідь прощатися з…