Тварини

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Цей перевірений роками рецепт гуцульської паски з села Космач зберігає смак справжнього Великодня. Секрет пухкого та ароматного тіста — у поєднанні жовтків, масла, домашніх дріжджів і трішки горілки.

Рецепт опублікувала Gospodynka.

Реклама

Вам знадобиться:

  • молоко — 2 л.;
  • цукор — 1 кг;
  • дріжджі свіжі — 150 г;
  • яйця — 5 шт.;
  • жовтки — 20 шт.;
  • оцет — 1 ч. л.;
  • сіль — 2 ч. л.;
  • вершкове масло — 500 г;
  • борошно — 4 кг;
  • горілка — 0,5 скл.;
  • олія — 50 мл. + 20 мл. під час замішування;
  • смалець — для змащування форм;
  • борошно — для припорошування форм.

Спосіб приготування

Довести молоко з цукром до кипіння, зняти з вогню і дати охолонути до теплого стану. Додати до молока дріжджі, ретельно перемішати.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Приготування тіста. Фото: gospodynka.com.ua

Збити яйця з жовтками, додати оцет і сіль, перемішати до однорідності. Влити яєчну суміш у молоко з дріжджами.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Вершкове масло. Фото: gospodynka.com.ua

Розтопити вершкове масло, додати до загальної маси й перемішати. Частинами всипати борошно, замішуючи спочатку ложкою, а потім руками.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Додавання борошна. Фото: gospodynka.com.ua

Під час замішування поступово влити горілку й олію. Вимішати тісто до еластичності. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 1–1,5 години.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Тісто для паски. Фото: gospodynka.com.ua

Підготувати форми: змастити смальцем, припорошити борошном.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Паски перед випіканням. Фото: gospodynka.com.ua

Викласти тісто у форми, за бажанням сформувати візерунки. Залишити для повторного підходу.

Гуцульська паска від пані Параски з села Космач — давній рецепт

Готова паска. Фото: gospodynka.com.ua

Змастити верх пасок збитим яйцем. Випікати у розігрітій до 180 ºС духовці близько 1 години. Дати паскам охолонути й насолоджуватись ароматом справжнього домашнього свята.

Пропонуємо ознайомитись з нашою добіркою рецептів до Великодня 2025

Волокниста паска “Золото” з платного майстер-класу — рецепт. 

Як пофарбувати яйця куркумою та каркаде — секрети способу. 

Волохата паска з волоссям янгола від переможниці МастерШеф. 

Вийде з першого разу — великодня паска від переможниці МастерШеф.

Ще радимо звернути увагу на рецепт сальтісона на Великдень від Володимира Ярославського. 

Читайте також

Що посадити на городі там, де росли баклажани — поради

У процесі вирощування тієї чи іншої культури на городі важливо дотримуватися правильної сівозміни. Досвідчені дачники розповіли, що варто посадити на ділянці, де торік росли баклажани, щоб зібрати великий врожай на городі.…

Причини того, що у кішки гарячі вуха, та коли потрібно відвідати ветеринара

На що може вказувати такий стан у пухнастика. Гарячі вуха у кішки часто викликають занепокоєння у господарів, інформує Ukr.Media. Проте в більшості випадків це просто особливість теплообміну пухнастика. Іноді гарячі вуха…

Зимовий мастхев — чому більшість обирає трикотажні штани

Трикотажні штани стали справжнім хітом цієї зими. Вони настільки зручні та універсальні, що ті, хто спробував їх, не захочуть знімати аж до весни. Їхній секрет у тому, що вони теплі, стильні та пасують до будь-якого образу.…

Ветлікарі пояснили, чи розуміють собаки те, що вони бачать на телеекрані

Чи шкідливо собаці дивитися телевізор. Є наукові дослідження, які показують, що собаки дивляться телевізор, їм цікава картинка, і вони звертають увагу на екрани телевізорів, кажуть експерти, інформує Ukr.Media. Собаки мають…

Як правильно мити собаку, щоб від неї не пахло псиною: поради та лайфхаки

Рекомендації по догляду за вихованцем. Часто після купання собаки починають неприємно пахнути, поширюючи запах мокрої вовни на меблі та одяг. Деякі господарі звикають до цього специфічного аромату, але багато хто, особливо…

Більше Loading...No more posts.