Красиві зелені великодні крашанки можна зробити за допомогою звичайних інгредієнтів.
Наближається Великдень 2025. Традиційно на свято українці роблять кольорові крашанки та писанки, які потім святять у церкві. Нерідко для фарбування шкаралупи намагаються використовувати натуральні барвники.
Багатьом відомий спосіб, як пофарбувати яйця чаєм каркаде в блакитний колір. Пропонуємо додати до цього способу куркуму. Загальновідомо, що при змішуванні синього і жовтого виходить зелений. Такі красиві оливкові крашанки з мармуровим візерунком не вийдуть з жодним хімічним барвником.
Як пофарбувати яйця куркумою та чаєм каркаде
Пофарбовані в куркумі та каркаде крашанки набувають насиченого зеленого кольору зі світлими переливами. Найкраще таким чином фарбувати білі, а не коричневі яйця.
Спосіб перший
Цей метод дасть змогу отримати оливковий мармуровий візерунок. Вам знадобляться:
- яйця – 6 шт.;
- мелена куркума – 1 стол. л.;
- каркаде – 25 г;
- сіль – 1 стол. л. з гіркою;
- соняшникова олія – 2 стол. л.
Перед тим, як фарбувати яйця чаєм каркаде і куркумою, заздалегідь дістаньте їх з холодильника і нагрійте до кімнатної температури. Ретельно промийте від забруднень.
У каструлю з теплою водою додайте каркаде, куркуму і сіль. Викладіть яйця та увімкніть вогонь. Дочекайтеся кипіння і після цього варіть крашанки 10 хвилин. Вимкніть вогонь і залиште вироби у воді ще на 15 хвилин. Потім дістаньте на паперовий рушник і залиште остигати.
Готові пофарбовані яйця будуть матовими. Щоб вони блищали, змастіть їх кулінарним пензлем з олією.
Спосіб другий
З цим методом у вас вийдуть красиві зелені яйця з червоною мозаїкою. Крім каркаде і куркуми додаються лушпиння цибулі та білий папір.
Вам знадобляться:
- яйця – 10 шт.;
- чай каркаде – 70 г;
- куркума – 2 стол. л.;
- лушпиння з 5 цибулин;
- сіль – 1 стол. л.;
- оцет – 2 стол. л.;
- аркуш паперу;
- ножиці;
- нитка;
- марля.
Папір і цибулеве лушпиння дрібно наріжте ножицями та змішайте у великій мисці. Яйця намочіть у воді й обкатайте в цій сухій суміші. Потім загорніть кожне в мішечок із марлі та зав’яжіть зверху ниткою.
У велику каструлю з водою додайте каркаде, куркуму, сіль та оцет. Доведіть до кипіння і викладіть яйця, замотані в марлю. Варіть 10 хвилин. Потім залиште крашанки у воді на 2-8 годин – що довше, то насиченішим буде колір.
Готові мармурові яйця каркаде змастіть олією, щоб вони блищали.
Раніше ми детально писали, як варити яйця на Великдень, щоб вони не тріснули і легко чистилися.