За одне жування у слину виділяється 200–250 мікропластиків, кажуть науковці.
Жувальна гумка, навіть та, яка має позначку “натуральна”, може виділяти у слину сотні, а то й тисячі частин мікропластику. Про це свідчить дослідження, проведене в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі, пише FoxNews.
“Щодня ми використовуємо пластик – пляшки, контейнери, пакування. З часом він фрагментується на мікрочастинки, яких ми не бачимо неозброєним оком. Це і є мікропластик”, – пояснив доцент кафедри цивільної та екологічної інженерії Санджай Моханті.
Зазначається, що дослідники перевірили 10 брендів жуйки, представлених на ринку, – 5 синтетичних і 5 натуральних. Їхні назви не розголошуються.
Моханті пояснив, що гумка стає жувальною завдяки полімеру у своєму складі, схожому на пластик. За словами науковця, в натуральній жуйці використовується полімер рослинного походження, який, на думку більшості споживачів, безпечніший. Однак дослідники з’ясували, що і в такій гумці є мікропластик.
“Ми спочатку припускали, що натуральна гумка не міститиме пластику, але це виявилося хибним”, – зазначила аспірантка Ліза Лоу, яка теж брала участь у дослідженні.
У складі всіх протестованих гумок були однакові полімери: поліолефіни, поліетилентерефталат, поліакриламід і полістирен.
Учасники дослідження жували по 7 шматків кожного бренду, по одному за раз. Кожен зразок жували по 4 хвилини, після того брали на дослідження слину.
Результати показали, що в середньому один грам гумки містив 100 мікропластиків. За одне жування у слину виділялося 200–250 мікропластиків.
Моханті пояснив, що пластик використовують лише 50–70 років, тому поки достеменно неможливо сказати, як він впливає на здоров’я.
“Що робить мікропластик – ще не встановлено. Хоча вже доведено, що він накопичується в тілі людини”, – зауважив науковець.
Утім, представник Національної асоціації кондитерів у Вашингтоні пояснив, що безпека харчових продуктів є пріоритетом №1 для кондитерських компаній, які використовують лише інгредієнти, дозволені Управлінням з контролю за продуктами й ліками.
“Автори цього невеликого пілотного дослідження охоче визнають у своєму прес-релізі, що немає причин для тривоги. Жувальна гумка безпечна, як це було останні 100 років”, – пояснив він.
Як повідомляв раніше УНІАН, чай може бути кориснішим за просту воду. Справа у тому, що при заварюванні чай видаляє з води домішки важких металів. Такими є результати дослідження Північно-Західного університету в Іллінойсі.
Зазначалося, що пакетик чаю, заварений в одній чашці води протягом трьох-п’яти хвилин, може видалити близько 15% свинцю з цієї води. За словами дослідників, у процесі заварювання листя поглинає такі важкі метали, як свинець і кадмій.