Здоров'я

Що їсти для здоров’я кишківника: названо 5 фруктів з високим вмістом клітковини

Що їсти для здоров’я кишківника: названо 5 фруктів з високим вмістом клітковини

Підраховано, що рекомендовану норму клітковини – від 28 до 34 грамів на день – споживає менше ніж 1 людина з 10. А тим часом недостатня кількість цієї речовини в організмі призводить до проблем із травним трактом, надмірної ваги, збільшує ризик таких хронічних захворювань, як діабет другого типу та серцево-судинні недуги, пише EatingWell.

Компенсувати нестачу клітковини можуть цільні зерна вівсянки. Наприклад, пів склянки сухого вівса містить 4 грами клітковини. Але, зазначає видання, деякі фрукти містять значно більше клітковини, ніж миска вівсяної каші.

До того ж у складі фруктів є вітаміни, мінерали, антиоксиданти, які теж корисні для організму. Видання назвало 5 фруктів з великим вмістом клітковини.

1. Авокадо

Одне авокадо в середньому містить 10 грамів клітковини. Ці фрукти настільки універсальні та смачні, що їх можна використовувати майже в усіх видах рецептів – від салатів до смузі. У період з 2000-го по 2020 рік світове споживання авокадо зросло втричі – з 6 мільярдів фунтів до 18 мільярдів фунтів.

З точки зору здоров’я авокадо найбільш відоме корисними для серця жирами. Але і його клітковина дуже важлива, особливо для здоров’я кишечника. Дослідження свідчать, що клітковина авокадо може стимулювати ріст корисних бактерій, що, у свою чергу, може призвести до виробництва коротколанцюгових жирних кислот, які живлять кишечник і захищають його від запалення.  

2. Ожина

В одній чашці ожини міститься 8 грамів клітковини. Крім того, ця ягода багата на такі антиоксиданти, як антоціани, елагітаніни, флавоноли та флаваноли, які допомагають знешкодити хвороботворні вільні радикали, що спричинюють хвороби серця. 

Велика кількість вітаміну С в ожині забезпечує ще сильнішу антиоксидантну дію. Також цей вітамін покращує засвоєння заліза. 

3. Малина

Як і у випадку з ожиною, в чашці малини 8 грамів клітковини. Ця ягода багата на захисні антоціани, флаваноли, флавоноли та елагітаніни. У поєднанні вони забезпечують потужну профілактичну дію. Науковці з’ясували, що споживання від 1 до 1,5 склянки малини щодня може сприятливо впливати на рівень глюкози у крові, інсуліну та холестерину у людей із ризиком хронічних захворювань.

4. Груші

В одній груші середнього розміру міститься 6 грамів клітковини. Таким чином один плід забезпечує приблизно 20% добової норми клітковини. Якщо турбують закрепи, споживання груш може вирішити проблему. Ці фрукти багаті ще й на сорбіт – цукровий спирт, який має природний проносний ефект.

5. Гранати

Чашка зерен граната містить 7 грамів клітковини. Також ці фрукти багаті на антоціани, дубильні речовини та флавоноїди, які, як було доведено, мають антиоксидантні, протизапальні та протипухлинні властивості і захищають від хвороб серця. 

Дослідження свідчить, що гранати містять сполуки, які називаються поліфенолами. Вони сприяють розмноженню здорових кишкових бактерій.

Раніше УНІАН розповідав про 13 фруктів, які допомагають скинути вагу. Зазначалося, що фрукти мають високу поживну цінність, і дослідження показують, що щоденне їх вживання може допомогти схуднути. Оскільки фрукти містять багато клітковини і води, вони дозволяють почуватися ситим довше, що знижує ймовірність переїдання.

Грейпфрут, яблука, авокадо і кавун – одні з найкращих фруктів, що сприяють схудненню, вважають науковці.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…