Імбир корисний для серцево-судинної системи організму завдяки своїм біологічно активним сполукам.
Як з’ясували дослідники, імбир містить численні біологічно активні сполуки, які зменшують запалення, знижують артеріальний тиск, зміцнюють здоров’я судин і покращують ліпідний профіль. Йдеться, зокрема, про такі речовини у складі імбиру, як фенольні сполуки, гінгерол та шогаол, каже доктор медичних наук, кардіолог і професор медицини Нью-Йоркського медичного коледжу Шріхарі Найду.
Фенольні сполуки – це група природних молекул, які є у рослинах і відомі своїми антиоксидантними та антимікробними властивостями. Дослідження показують, що гінгерол може пригнічувати запалення та захищати організм від пошкоджень, спричинених вільними радикалами.
Доктор медичних наук Техаського християнського університету Моханакрішнан Сатьямурті пояснив, що шогаол та гінгерол знижують кров’яний тиск і рівень холестерину, що є ключовим для здоров’я серцево-судинної системи.
Додаткове дослідження показало, що імбир сповільнює старіння на клітинному рівні. Ймовірно, це тому, що він є природним антиоксидантом, який нейтралізує вільні радикали, що викликають передчасне старіння. Однак Найду каже, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити точний вплив імбиру на довголіття та старіння.
Як імбир захищає серцево-судинну систему
“Імбир має протизапальну дію, яка допомагає зменшити запалення в усьому організмі, а зменшення запалення кровоносних судин покращує регуляцію артеріального тиску та запобігає утворенню бляшок в артеріях”, – зазначив інтервенційний та судинний кардіолог у Chicago Heart and Vascular Specialists Рохіт Вупулурі.
Речовини, що є в імбирі, розріджують кров, а також можуть бути профілактикою тромбів, що зменшує ризик серцевих захворювань та інсульту.
Скільки імбиру потрібно вживати
За словами Найду, щоб отримати користь для здоров’я, щодня потрібно споживати від 500 міліграмів до двох грамів імбиру.
“Більш високі дози можуть викликати побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту – наприклад, дискомфорт у животі та гази – і можуть підвищити ризик кровотечі, особливо у тих, хто приймає препарати для розрідження крові”, – застеріг науковець.
Деякі люди повідомляють про печію або розлад шлунка під час споживання імбиру, тому тим, у кого є виразка, варто уникати цього продукту в будь-яких дозах, каже Найду.
Для чого ще корисний імбир
Окрім впливу на серцево-судинну систему, імбир корисний і для травного тракту. Встановлено, що гінгерол стимулює роботу кишківника та покращує рухливість шлунково-кишкового тракту, завдяки чому їжа ефективно просувається через травний тракт.
Крім того, імбир може заспокоїти нудоту під час захитування, вагітності та хіміотерапії, стверджує Найду. Гінгероли у складі спеції мають протимікробні та протигрибкові властивості, що допомагає боротися з інфекціями та підвищує імунітет. Протизапальні речовини в імбирі також можуть заспокоїти подразнену шкіру, полегшити менструальні болі, зменшити біль у суглобах.
Раніше УНІАН розповідав, чи корисний шоколад для здоров’я серця. Головним інгредієнтом цього продукту є насіння какао-дерева, яке багате на рослинні сполуки, відомі як флаваноли – тип поліфенолів, пов’язаний зі зниженням ризику серцевих захворювань та діабету.
У дослідженні впливу какао-добавок і мультивітамінів на організм людини вчені вивчали, що відбувалося з організмом, коли одна група з понад 10 тисяч осіб приймала 500 мл флаванолів какао впродовж 3,6 року, а інша група такої ж дози приймала плацебо.
Дослідники з’ясували, що в групі, яка приймала добавки, було на 27% менше смертей від серцево-судинних захворювань, проте вони наголошували, що цей зв’язок потребує подальшого вивчення.