Подорожі

Історія суші: від делікатесу Японії до страви міжнародної кухні

Історики вважають, що ідея суші прийшла в Японію з буддизмом, ймовірно, з Китаю, який також подарував країні  систему писемності, астрономію та централізований уряд. Разом із закладом харчування суші Бровари розповідаємо, як було насправді та в чому культурний феномен цієї страви.

Буддисти не їли м'яса, тому вживали багато риби. Це означало, що їм потрібен був спосіб консервування. Китайський словник четвертого століття детально описує процес, коли солону рибу поміщають у варений рис для його бродіння. Кислоти, що утворюються під час бродіння, діючи разом із сіллю, уповільнюють ріст бактерій у рибі, ефективно маринуючи її.

Поки цей ранній предок суші не прийшов до Японії, солоний рис завжди був лише способом бродіння риби. Після того як той виконував свою роботу, його просто викидали, а рибу їли окремо. 

Але японці почали їсти ферментований рис разом із рибою. Ця страва стала відомою як наре-дзусі, або витримані суші, і вона досі має цю назву.

Сьогодні в рис для суші додають оцет, а не ферментують (оскільки це швидше), але він є визначальним інгредієнтом.

Історія суші: від делікатесу Японії до страви міжнародної кухні

 

ЗВІДКИ ВЗЯЛИСЯ ЯПОНСЬКІ СУШІ

Першою стравою, що нагадувала суші, була стародавня страва наре-дзусі, яка виникла в Південно-Східній Азії, навколо озера Біва — найбільшого прісноводного озера Японії. Люди, які готували наре-дзусі, робили це із золотим коропом (японською «фуна»). Навколо риби насипали солоний рис.

КОЛИ В ЯПОНІЇ ВИНАЙШЛИ СУШІ

Перші виробники суші на березі озера Біва жили більше тисячі років тому. З того часу в еволюції суші пройшло кілька етапів. 

Від перших страв наре-дзусі в дев’ятому столітті до приблизно 1500 року  їли лише багаті вищі класи. Так було через тривале бродіння (принаймні шість місяців). Коли на початку 15 століття виявили швидший процес (який все ще тривав місяць), суші стали більш доступними. У той самий час ці інноватори у сфері харчування зрозуміли, що повна ферментація маринованої риби не обов’язкова, з'явилися сирі суші.

Усю ідею використання ферментованого рису піддали сумніву в середині 18 століття, коли виробники суші в Едо (Токіо) представили рис, приправлений оцтом.

У 1820-х роках чоловік, на ім'я Ханая Йохей, удосконалив спосіб приготування рису з оцтом. Він додав рисовий оцет і сіль до щойно звареного рису, а потім вручну стиснув його в маленьку кульку та посипав сирою рибою, прямо з річки Суміда в Едо. Оскільки риба була настільки свіжою, її не потрібно було консервувати чи квасити.

Нарешті суші можна було приготувати всього за кілька хвилин, а не за години, дні чи навіть місяці. Йохей створив нігірі-суші, і вони виявилися надзвичайно популярними завдяки постійному потоку людей, що проходили повз його лавку на мосту через річку.

Історія суші: від делікатесу Японії до страви міжнародної кухні

Звідти попит на кіоски з суші з’являється по всьому Едо. А завдяки кращому охолодженню в 1970-х роках суші могли подорожувати краще, і по всій країні відкрилося більше суші-барів. Приблизно в той же час суші почали набирати обертів у США.  

Зараз ми можемо у будь-який момент замовити смачні суші й потішити себе на обід чи вечерю. З We Sushi — це так просто. Адже це не просто заклад харчування, а справжній простір зустрічі класичних японських смаків із найактуальнішими кулінарними трендами. Лише свіжі продукти та приємна атмосфера — те що треба для гарного вечора.

Чому варто замовити суші додому в Броварах саме у We Sushi?

  • Свіжість та якість. Усі інгредієнти — виключно добірні, щоби кожен рол чи суші мав досконалий смак.
  • Різноманітне меню. Тут ви знайдете великий вибір суші, ролів, сетів, гарячих страв і справжніх японських смаколиків.
  • Доступні ціни. Тут не нехтують якістю і дбають про гостя.
  • Швидка доставка по Броварах. We Sushi бережуть ваш час і доставляють замовлення швидко та точно в зазначений час.

Улюблений сет ближче, ніж здається. Замовляйте для себе і компанії!

Читайте також

Подорожі Європою без турбот: все, що варто знати про є-віньєтку

Все більше українців подорожують до країн Європи власним транспортом чи то з туристичною метою, чи то у справах. Разом зі зручністю пересування гарними автомагістралями та швидкісними дорогами виникає необхідність…

Як комфортно дістатися з Києва до Кракова: порівняння найзручніших маршрутів

Поїздка з Києва до Кракова — це не лише географічна подорож, а й вибір між комфортом, вартістю та зручністю. Незважаючи на відсутність авіасполучення з України, є кілька надійних способів дістатися до одного з…

“Роздягайтеся або йдіть”: на нудистських пляжах Німеччини забороняють купальники

У німецькому Ростоку відпочивальників у купальниках не пускатимуть на нудистські пляжі.Тепер протистояння між цими двома категоріями відпочивальників набирає нових обертів у Німеччині, де культура натуризму зародилася ще в…

Велика авіакомпанія розробила план відновлення польотів в Україні, але є нюанс

Ryanair хоче перевезти п’ять мільйонів пасажирів в Україні протягом першого року після відкриття неба.Авіакомпанія Ryanair розробила п’ятирічний план щодо відновлення польотів в нашій країні, але аеропорти, до яких звертались…

Названо 4 секретні середземноморські острови з низькими цінами цього року

Вони потішать гостей захопливими краєвидами, історичною спадщиною ну і незабутніми пляжами.Якщо ви мріяли про ідилічний середземноморський відпочинок, але бажано без натовпів таких самих відпочивальників, і не за всі гроші…