Здоров'я

Чим закушувати вино і скільки можна пити: дієтологиня розповіла все, що потрібно знати

Чим закушувати вино і скільки можна пити: дієтологиня розповіла все, що потрібно знати

Вино – це дуже популярний напій. Завдяки великій кількості смаків кожен може підібрати собі те, яке буде йому до душі. Однак для повноцінної насолоди варто підібрати, чим закушувати вино. Раніше ми розповідали, як пити віскі.

УНІАН дізнався у лікарки-дієтологині, гастроентерологині Яни Музири з клініки дієтології “Самойленко”, яке вино корисне для шлунка, яке найсмачніше і з чим його потрібно пити.

  • Яке вино краще і корисніше
  • Кому і скільки можна пити вина
  • Із чим вживати вино

Яке вино краще і корисніше

За словами лікарки, насправді немає клінічно доведеної інформації, що тільки біле вино більш рекомендоване чи червоне. Однак говорячи про те, яке вино корисне, потенційно червоне може бути кращим.

Чому червоне вино корисніше? Відомо, що воно містить більше поліфенолів, які мають потенційні антиоксидантні та протизапальні властивості. У білому вині менше фенольних сполук, але в нього нижча кислотність, ніж у червоного.

Окремо Музира зупинилася на тому, яке вино корисніше – сухе чи напівсолодке.

“Якщо говорити про умовно-потенційну користь вина, то, звісно, чим менш солодкий напій, тим краще, оскільки ми отримаємо менше шкоди. Звісно, ми маємо розуміти, що в принципі жоден алкоголь не є корисним, але, якщо ми хочемо обрати менш шкідливий напій, то справді краще обирати сухе вино. Саме в такому вині найменша кількість цукру – в середньому до 4 грамів на літр”, – зазначила вона.

Споживаючи таке вино, ми отримаємо менше глікемічне навантаження на організм, тобто будуть менші стрибки глюкози та інсуліну в крові.

Якщо пити солодші варіанти вина, то організм отримуватиме більше калорій, у кров викидатиметься більше глюкози та інсуліну, і людина може навіть почати набирати вагу, можливі негативні зміни в роботі печінки. Саме тому сухе вино є єдиним прийнятним варіантом, якщо ми хочемо вживати алкоголь.

Кому і скільки можна пити вина

Розібравшись, яке вино найкорисніше, варто розглянути й негативний бік цього напою. Зокрема, скільки саме його безпечно пити.

“Навколо цього питання тривають баталії, оскільки за рекомендацією ВООЗ категорично немає здорової дози алкоголю. Тобто не можна сказати, що споживання вина корисне для здоров’я. Є таке поняття як ліміт помірного споживання алкоголю, але це не рекомендація. Просто визначено, що помірне споживання – це верхня межа споживання алкоголю, після якої немає вираженої шкоди для здоров’я. Але це не норма”, – наголосила Музира.

Тобто не можна сказати, що є норма споживання алкоголю на день. ВООЗ взагалі не визначає помірні дози споживання алкоголю.

Згідно з рекомендаціями американських експертів, помірне споживання алкоголю для жінок – це не більше, ніж одна стандартна доза на день (14 грамів у перерахунку на чистий етанол, тобто 150 мл вина), а для чоловіків – не більше, ніж дві стандартні дози. Ми маємо розуміти, що що менше споживати алкоголю, то краще, і не варто пити алкоголь частіше, ніж тричі на тиждень. Тобто споживання однієї стандартної дози вина тричі на тиждень може не порушити здоров’я жінок, а споживання двох стандартних доз здатне не нашкодити чоловічому організму. Але це все дуже індивідуально. Загалом – що менше людина споживає алкоголю, то краще.

Є певні абсолютні протипоказання – біле та червоне вино не можна споживати дітям, підліткам, жінкам у період вагітності та лактації, людям, що мають метаболічно асоційовану жирову хворобу печінки, цироз печінки, гепатити, панкреатит, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, виразкову хворобу та гастрит або алкогольну залежність.

Червоне вино може провокувати гіперемію (під час неї судини кровоносної системи в певній ділянці переповнюються кров’ю, – Ред.), тому його не рекомендують споживати пацієнтам, які мають такі захворювання шкіри, як розацеа чи купероз.

Біле вино має вищу кислотність, ніж червоне, тому воно може подразнювати слизову шлунка, призводити до загострення гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, гастриту, дуоденіту.

“Усі потенційні позитивні ефекти можна отримати завдяки споживанню ягід винограду. Загалом доведено, що алкоголь є канцерогеном, особливо – для молочної залози, шлунково-кишкового тракту та печінки. Тому вино не є необхідним продуктом для здоров’я. Якщо ви не п’єте алкоголь, то це супер-клас, і можна ніколи й не починати це робити”, – сказала лікарка.

Із чим вживати вино

Тепер розглянемо, чим закушувати вино. За словами дієтологині, якщо ви п’єте вино, то закушувати його необов’язково.

“Якщо ж ми хочемо випити цей алкоголь під час прийому їжі, то краще його поєднувати з такими продуктами. Червоне вино можна закушувати нежирними сортами м’яса (індичка, курятина, кролик, – Ред.), з більш витриманими сирами (пармезан, гауда). Вино можна споживати з горіхами, темним шоколадом”, – розповіла вона.

Біле вино зазвичай поєднують із рибою, морепродуктами, салатами з оливковою олією, фруктами, ягодами.

Точно не можна запивати вином жирну та гостру їжу, оскільки це даватиме велике навантаження на підшлункову залозу та погіршуватиме відтік жовчі.

Людям, які мають залізодефіцит, не слід поєднувати алкоголь із червоним м’ясом, бо в алкоголі є таніни та дубильні речовини, які можуть погіршити засвоєння заліза.

Варто зазначити, що якщо споживати алкоголь увечері в поєднанні з солоними продуктами, то потім під очима будуть набряки.

Загалом кожен сам для себе обирає, яке вино найсмачніше. Проте важливо пам’ятати рекомендації лікаря та дотримуватися норми.

довідка

Чим закушувати вино і скільки можна пити: дієтологиня розповіла все, що потрібно знати

Яна МузираЛікар-дієтолог, гастроентеролог

Яна Музира має лікарський стаж 5 років. Вона займається корекцією ваги, дефіцитних станів з підбором препаратів та нутрицевтиків, харчуванням спортсменів, суповодом вагітності, лікує та корегує харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Музира розробляє індивідуальний раціон та здійснює корекцію метаболічних порушень: жировий гепатоз, інсулінорезистентність, подагра, цукровий діабет, гіперхолистеринемія. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Скільки потрібно ходити на день і як: лайфхак, який збереже здоров’я
  • Скільки води потрібно пити на день: зовсім не 1,5 літра
  • Щоб схуднути до літа, з раціону потрібно виключити ці 11 продуктів

Читайте також

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…