Здоров'я

Краще обрати сардини та скумбрію, ніж тунець і лосось: дієтологи пояснили, у чому їхня користь

Краще обрати сардини та скумбрію, ніж тунець і лосось: дієтологи пояснили, у чому їхня користь

Коли мова заходить про морепродукти, вся увага зазвичай дістається великій рибі – тунцю, лососю, трісці, форелі тощо. Саме їх найчастіше можна побачити в меню ресторанів, у суші та на прилавках рибних відділів.

Однак дрібна риба – сардини, анчоуси, скумбрія та оселедець – заслуговує не меншого визнання, пише Real Simple.

“Ви можете бути не так знайомі з цими видами риби, але вони відіграють важливу роль у традиційних раціонах багатьох країн”, – зазначає магістр наук у галузі харчових систем і зареєстрований дієтолог Шерон Палмер. Наприклад, оселедець – ключовий продукт у традиційному скандинавському харчуванні, а сардини й анчоуси – частина середземноморської дієти.

Ці крихітні рибки не тільки смачні, а й мають низку переваг для здоров’я та екології. Через те, що вони харчуються дрібнішою водною живністю, вони є дуже поживними – містять багато корисних речовин за низької калорійності, пояснює зареєстрована дієтологиня Тамі Бест. Існує щонайменше сім причин включити дрібну рибу до свого раціону.

Здоров’я серця

Дрібна риба – чудовий продукт для тих, хто піклується про здоров’я серця. “Вона багата на омега-3 жирні кислоти, які необхідні кожній клітині організму”, – каже Бест. Ці жири знижують запалення і регулюють рівень холестерину. Наукові дослідження підтверджують їхню ефективність у профілактиці серцево-судинних захворювань.

Підтримка імунітету

Міцні кістки

Дрібну рибу часто їдять із “м’якими та їстівними” кістками. Це джерело кальцію і вітаміну D. Також риба містить магній і B12, які також підтримують здоров’я кісток.

Здоров’я мозку

Омега-3, особливо DHA, необхідні для структури і функції мозку. Вони допомагають зберігати когнітивні функції та захищають від вікових захворювань мозку.

Тканини та м’язи

У дрібній рибі багато білка і заліза, необхідних для відновлення тканин і росту м’язів. Білок важливий для шкіри, волосся, нігтів, внутрішніх органів. А залізо – для здорових еритроцитів.

Обмін речовин

Білки та жири в дрібній рибі уповільнюють травлення, сприяючи тривалому насиченню та стабільному рівню цукру в крові. Це особливо корисно в разі метаболічних порушень.

Екологічна стійкість

Дрібна риба перебуває нижче в харчовому ланцюжку, накопичує менше токсинів і ртуті, швидше розмножується і менше схильна до вилову. Це робить її більш екологічним вибором. “Рівень ртуті в ній набагато нижчий, що особливо важливо для дітей і вагітних жінок”, – додає Бест.

Інші новини зі сфери здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, чому зелений чай такий корисний. Зокрема, він знижує ризик хронічних захворювань, підвищує рівень енергії, але це не все.

Крім того, ми розповідали, що буде, якщо щодня їсти огірки. Вони містять безліч необхідних вітамінів, мінералів і велику кількість води. Завдяки цьому вони допомагають запобігти зневодненню.

Читайте також

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…

Чи корисна гаряча вода з лимоном: уся правда про розрекламований “чудо-напій”

Вода з лимоном може допомогти вам схуднути, погоджуються фахівці.Багато переваг, які приписують гарячій воді з лимоном, не підтверджуються. Про це заявила професорка харчування та директорка Інституту Лайнуса Полінга в…