Здоров'я

Дешева, але небезпечна: шеф-кухар назвав “рибу-сміття”, яку варто оминати в магазині

Дешева, але небезпечна: шеф-кухар назвав "рибу-сміття", яку варто оминати в магазині

Якщо ви шукаєте смачні й недорогі морепродукти, ваш вибір може впасти на рибу тилапію. Однак експерти називають її “рибою-сміттям” і не рекомендують купувати, якою б дешевою вона не була. Про це пише The Takeout.

За словами шеф-кухаря Вільяма Айка з Південної Каліфорнії, попри вартість та харчову цінність тилапії, насторожують методи вирощування цієї риби. 

“Її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, не дбають про належну обробку після вилову. І загалом це риба низької якості, яка не варта навіть своєї низької ціни”, – пояснив шеф-кухар.

Експерт наголосив, що варто особливо уникати тилапії, вирощеної в Китаї, адже там цю рибу нерідко годують фекаліями худоби, щоб зменшити витрати. За його словами, це підвищує ймовірність перенесення шкідливих бактерій, які можуть спричинити захворювання у споживачів. 

Також для боротьби з можливими інфекціями тилапії часто дають заборонені антибіотики й пестициди. До того ж це інвазивний вид, який лише погіршує ситуацію у штучних водоймах. Якщо риба тікає з ферми чи її зносить повінь, вона може завдати значної шкоди місцевим водним екосистемам, поширюючи хвороби та спричиняючи довготривалі екологічні проблеми.

Однак, наголошується, у продуктових магазинах реально знайти тилапію, вирощену в екологічно чистих умовах. Для цього треба обирати продукт із Колумбії, Індонезії чи Тайваню, оскільки методи ведення сільського господарства у цих країнах екологічно безпечніші.

Раніше УНІАН розповідав про користь і небезпеку популярної консерви з тунця. За словами лікарки-дієтологині Олени Зінченко, тунець – це вид морської риби, який містить не лише мінерали та вітаміни, а й багато білка. Як пояснила фахівчиня, у порції тунця (від 85 до 120 грамів) міститься приблизно 40 грамів високоякісного білка.

Однак у тунці є ртуть – важкий метал, який засвоюється нашим організмом і нелегко з нього виводиться. Він може накопичуватися в організмі, якщо в раціоні є ртутовмісні продукти. Ртуть може пошкоджувати нерви, імунну систему та збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому тунець не варто споживати вагітним та годуючим мамам. 

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Чим корисний кисломолочний сир і чи варто їсти його щодня: експерти розповіли про всі нюанси

Сир може допомогти в схудненні, а також нормалізації рівня цукру в крові.Високий вміст білкаОднією з найважливіших поживних властивостей сиру є вміст білка. В одній порції міститься майже 24 грами. Дослідження показують, що…

Складено ТОП-7 продуктів із великим вмістом клітковини: що додати в тарілку

У списку є груші та шпинат.Експерти назвали продукти, які містять навіть більше клітковини, ніж насіння чіа, пише verywellhealth.com.Нагадується, що чоловіки мають з'їдати від 28 до 34 г клітковини на день (залежно від…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…