Здоров'я

Дешева, але небезпечна: шеф-кухар назвав “рибу-сміття”, яку варто оминати в магазині

Дешева, але небезпечна: шеф-кухар назвав "рибу-сміття", яку варто оминати в магазині

Якщо ви шукаєте смачні й недорогі морепродукти, ваш вибір може впасти на рибу тилапію. Однак експерти називають її “рибою-сміттям” і не рекомендують купувати, якою б дешевою вона не була. Про це пише The Takeout.

За словами шеф-кухаря Вільяма Айка з Південної Каліфорнії, попри вартість та харчову цінність тилапії, насторожують методи вирощування цієї риби. 

“Її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, не дбають про належну обробку після вилову. І загалом це риба низької якості, яка не варта навіть своєї низької ціни”, – пояснив шеф-кухар.

Експерт наголосив, що варто особливо уникати тилапії, вирощеної в Китаї, адже там цю рибу нерідко годують фекаліями худоби, щоб зменшити витрати. За його словами, це підвищує ймовірність перенесення шкідливих бактерій, які можуть спричинити захворювання у споживачів. 

Також для боротьби з можливими інфекціями тилапії часто дають заборонені антибіотики й пестициди. До того ж це інвазивний вид, який лише погіршує ситуацію у штучних водоймах. Якщо риба тікає з ферми чи її зносить повінь, вона може завдати значної шкоди місцевим водним екосистемам, поширюючи хвороби та спричиняючи довготривалі екологічні проблеми.

Однак, наголошується, у продуктових магазинах реально знайти тилапію, вирощену в екологічно чистих умовах. Для цього треба обирати продукт із Колумбії, Індонезії чи Тайваню, оскільки методи ведення сільського господарства у цих країнах екологічно безпечніші.

Раніше УНІАН розповідав про користь і небезпеку популярної консерви з тунця. За словами лікарки-дієтологині Олени Зінченко, тунець – це вид морської риби, який містить не лише мінерали та вітаміни, а й багато білка. Як пояснила фахівчиня, у порції тунця (від 85 до 120 грамів) міститься приблизно 40 грамів високоякісного білка.

Однак у тунці є ртуть – важкий метал, який засвоюється нашим організмом і нелегко з нього виводиться. Він може накопичуватися в організмі, якщо в раціоні є ртутовмісні продукти. Ртуть може пошкоджувати нерви, імунну систему та збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому тунець не варто споживати вагітним та годуючим мамам. 

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…