Здоров'я

9 причин додати кефір до свого раціону вже сьогодні: як він впливає на ваше тіло

9 причин додати кефір до свого раціону вже сьогодні: як він впливає на ваше тіло

Багато хто знає, що кефір корисний для здоров’я кишечника, але у цього напою є ще безліч важливих корисних властивостей. Наприклад, є докази, що кефір може допомагати боротися з інфекціями, регулювати рівень цукру в крові, підтримувати здоров’я серця, сприяти зниженню ваги і не тільки, пише VeryWell Health.

Покращує травлення і здоров’я кишечника

Пробіотики в кефірі живлять корисні бактерії кишкового мікробіома – спільноти мікроорганізмів, що живуть у системі травлення. Мікробіом кишківника впливає і на інші аспекти здоров’я.

Наприклад, є докази постійного зв’язку між кишківником і мозком, що може відігравати роль у розвитку або запобіганні різних захворювань. Встановлено, що баланс мікрофлори допомагає полегшити проблеми шлунково-кишкового тракту, як-от закреп, біль у животі та здуття.

Скільки часу потрібно, щоб кефір “вилікував” кишечник? Одне дослідження показало, що в учасників, які вживали кефір протягом восьми тижнів, значно покращилися симптоми травлення. Однак термін відновлення може варіюватися залежно від індивідуальних чинників. Важливо враховувати, що кефір може бути багатий на FODMAP-компоненти (ферментовані вуглеводи), які провокують симптоми СПК (синдрому подразненого кишечника). Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж використовувати кефір при СПК.

Бореться з інфекціями

Кефір має унікальні антибактеріальні властивості. Уже зараз відомо, що кефір може знижувати рівень низки бактерій, зокрема Streptococcus mutans, що спричиняє карієс; Helicobacter pylori – інфікує шлунок, спричиняє виразки; і Clostridioides difficile – причина діареї та коліту.

Крім того, одне дослідження показало, що кефір може допомагати організму в боротьбі з вірусними інфекціями, включно з COVID-19, завдяки впливу на імунну реакцію.

Покращує здоров’я серця

Кефір має природні властивості інгібітора АПФ (ангіотензин-перетворювального ферменту), що може сприяти зниженню тиску і ризиків інсульту.

У дослідженні жінок з ожирінням ті, хто споживав по 4 порції кефіру на день упродовж 8 тижнів, показали зниження загального холестерину, не-ЛПВЩ і ЛПНЩ (поганого холестерину) порівняно з групою, яка вживала тільки 2 порції знежиреного молока.

Зміцнює кістки

Кефір багатий на поживні речовини, важливі для здоров’я кісток, включно з кальцієм. Також він містить вітамін K2, який допомагає метаболізму кальцію і знижує ризик переломів. Отримання достатньої кількості кальцію важливе для збереження щільності кісток з віком.

Дослідження на тваринах показали, що кефір запобігає втраті кісткової маси, тому він може бути корисним у разі остеопорозу.

Регулює рівень цукру в крові

Хоча даних досі поки що недостатньо, деякі дослідження показують, що кефір може знижувати рівень глюкози натщесерце і також рівень інсуліну. Однак в одному з досліджень кефір все ж не вплинув на рівень HbA1c – показник довгострокового контролю цукру.

Огляд 2023 року шести досліджень дійшов висновку, що кефір може знижувати інсулінорезистентність – стан, за якого клітини погано реагують на інсулін і не засвоюють глюкозу.

Знижує запалення

Регулярне вживання кефіру може бути корисним у разі запальних захворювань, таких як ЗЗК (запальні захворювання кишечника). Однак важливо дотримуватися всієї протизапальної дієти, а не тільки включати кефір.

Також кефір може знижувати алергічні та астматичні запальні реакції і зменшувати ризик метаболічного синдрому.

Покращує пам’ять

Одне дослідження показало, що вживання 240 мл кефіру щодня протягом 4 тижнів покращувало пам’ять у дорослих. Однак достеменно невідомо, які компоненти кефіру відповідають за це покращення.

Дослідники зазначили, що поліпшення пам’яті не було пов’язане зі змінами рівня Lactobacillus, тому необхідні додаткові дослідження.

Знижує рівень стресу

Попередні дослідження, включно з роботами на мишах, показали, що кефір може позитивно впливати на стрес і тривожність. Він регулює рівень нейротрофічного фактора мозку (BDNF), важливого для роботи мозку.

Також у мишей знижувалися рівні кортикостерону – гормону, аналогічного людському кортизолу.

Підтримує контроль ваги

Є значні дослідження про вплив пробіотиків і ферментованих продуктів на надмірну вагу. Хоча механізм поки що до кінця не зрозумілий, існує зв’язок між їхнім вживанням і зниженням маси тіла та жирових відкладень.

Також він містить магній, калій, залізо, цинк і мідь, що сприяє здоров’ю клітин.

Побічні ефекти та взаємодії

Хоча кефір корисний, він підходить не всім. Є дані, що пробіотики можуть бути небезпечні для людей з імунодефіцитом. У рідкісних випадках пробіотики викликали грибкові та бактеріальні інфекції.

Перед включенням кефіру в раціон за наявності хронічних захворювань проконсультуйтеся з лікарем.

Інші новини зі сфери здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, що відбувається з тілом, коли ви регулярно споживаєте оливкову олію. Зокрема, дослідження показують, що люди, які споживають понад половину столової ложки оливкової олії на день, мають на 18% нижчий ризик ішемічної хвороби серця і на 14% нижчий ризик будь-якого серцевого захворювання.

Крім того, ми розповідали про 6 доведених переваг насіння чіа. Наприклад, лише дві столові ложки насіння чіа можуть забезпечити близько 35% вашої добової потреби в клітковині, яка сприяє регулярному і комфортному випорожненню кишечника.

Читайте також

Печінкова кислота може стати “еліксиром” для продовження життя, – вчені

Літохолева кислота посилює регенерацію м'язів, а також підвищує силу і бігову здатність.Китайські вчені виявили, що тип жовчі, що виробляється печінкою, має схожі ефекти із загальноприйнятим методом обмеження калорій, що…

У п’яти областях можуть ввести “локальний карантин”: МОЗ назвало причину

Ідеться про дистанційне навчання, обмеження кількості відвідувачів в установах та інші протиепідемічні заходи.У п'яти областях через зростання захворюваності на ГРВІ зафіксовано перевищення епідпорогу. Як повідомила…

Що лікує кіноа: дієтологи розкрили 5 цілющих властивостей цього зерна

Кіноа є повноцінним білком і містить усі незамінні для організму амінокислоти.Кіноа - популярна зернова культура, яка до того ж містить багато поживних речовин. Зареєстровані дієтологи назвали 5 змін, які відбудуться в…

Ромашковий чай на ніч: дієтологи пояснили, що буде, якщо вживати напій щодня

Експерти наголосили, що позитивний вплив чаю з ромашки на організм доведений науково.Якщо стрес став нормою вашого життя, він може перерости у хронічну тривогу, а згодом вплинути й на весь організм, спричинивши головні болі,…