Перевірено, на кухні, як і в усьому у житті: все геніальне — просте. Ось як цей простий, але ефективний засіб, що рятує не лише скляні кришки, а й нерви господинь.
Скляна кришка з металевим обідком — супутниця кожної сучасної кухні, яка бачила і рум’яні деруни, і запашні голубці. І ми не відкриємо Америки, що як і кожна працьовита річ, вона час від часу потребує ретельного очищення. Особливо тоді, коли жир зосередився у важкодоступних місцях. Дійсно, з часом у щілинах між склом і металом накопичується жир, який наче приріс назавжди. Миття гарячою водою, щітками, жорсткими губками часто не дає бажаного результату, залишаючи плями й неприємну липкість. Одним словом: ніякого задоволення ні від процесу, ні від результату господиня не отримує.
Домашній “професійний” розчин
Але не треба впадати у відчай. Щоб досягти ідеального результату, слід приготувати спеціальний розчин, який м’яко, але ефективно розчиняє жир і забруднення. Ось що пропонують ті, хто вже не одноразово це спробував на власному посуді.
У широку миску (таку, щоб кришка могла в ній повністю зануритися) треба налити приблизно 3 літри окропу. (Можна й більше, але важливо зберегти наступні пропорції). Далі потрібно влити туди 1 столову ложку засобу для миття посуду, всипати 1 столову ложку сухої гірчиці — натуральний очищувач із легким абразивним ефектом, а також додати 2 столові ложки харчової соди, яка допомагає нейтралізувати запахи та посилює очищення. Після того слід добре все перемішати до розчинення інгредієнтів.
Після того як розчин готовий, потрібно акуратно занурити кришку в рідину та залишити її там як мінімум на 15 хвилин. За цей час жир і бруд розм’якшуються, а сода й гірчиця делікатно роз’їдають навіть найдавніші залишки смаженого.
Ну а після замочування потрібно лише взяти щіточку середньої жорсткості (можна зубну) і пройтися по краю кришки — бруд зникне без зусиль. Тепер достатньо промити кришку під проточною водою, і вона блищатиме, як нова.