Загалом, риба є чудовим джерелом повноцінного білка, що означає, що вона містить усі незамінні амінокислоти.
Риба – універсальне джерело білка, але якщо ви дуже любите морепродукти, то можете задатися питанням, наскільки корисно їсти рибу щодня.
Харчовий консультант Розмарі Траут і медичний консультант Радж Дасгупта розповіли більше про роль риби в збалансованій дієті, пише Delish.
Користь риби для здоров’я
“Регулярне вживання риби пов’язане з нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту і навіть деякими перевагами для психічного здоров’я”, – розповів Дасгупта.
Це також вважається хорошим способом отримання білка. “Загалом, риба є чудовим джерелом повноцінного білка, що означає, що вона містить усі незамінні амінокислоти, які організм не виробляє”, додала Траут.
Крім білка, каже фахівець, така риба, як лосось і тунець, багата незамінними жирними кислотами, які організм не виробляє. Жирні кислоти, як відомо, підтримують здоров’я серцево-судинної системи. Риба також є хорошим джерелом холіну та йоду.
Скільки риби корисно їсти?
“Щоденне вживання риби не є проблемою для більшості людей, але різноманітність допомагає підтримувати збалансований раціон і знижує будь-який довгостроковий ризик від забруднюючих речовин”, – сказав Дасгупта.
Він зазначив, що основна проблема вживання риби в їжу – це ризик ртуті, хоча “це, як правило, не є причиною для сильного занепокоєння для більшості дорослих”.
“Біоакумуляція метилртуті викликає занепокоєння, оскільки вона токсична, особливо для центральної нервової системи”, – сказала Траут. Метилртуть особливо шкідлива для мозку, що розвивається, тому вагітним і жінкам, які годують груддю, рекомендується уникати вживання в їжу такої риби, як риба-меч, тунець і акула.
Ось повний список риб із низьким вмістом ртуті: лосось, креветки, чорний морський окунь, тріска, гребінці, тиляпія, лобстер і сардини.
Краще їсти дику чи вирощену рибу?
Існує багато дискусій про дику і вирощену на фермі рибу, але Траут пояснила, що обидві є хорошими джерелами білка. Через різний раціон дика і вирощена на фермі риба може мати різні смакові та поживні характеристики.
“Купуйте рибу в магазині або в торговця рибою, якому ви довіряєте. Риба завжди має бути дуже холодною і зберігатися на самовідливному льоду в магазині або замороженою”, – порадила Траут.
У більшості випадків, сказав Дасгупта, щоденне споживання риби може бути частиною здорового раціону для більшості людей.
Інші новини про користь риби
Раніше було названо 11 дивовижних переваг риби. Вчені довели, що збільшення споживання риби пов’язане з поліпшенням здоров’я.