Здоров'я

Чому варто негайно додати рибу в раціон: 9 доведених переваг

Чому варто негайно додати рибу в раціон: 9 доведених переваг

Риба – 9 переваг для здоров’я

Дослідження підтвердили такі переваги для здоров’я від вживання риби:

Багата важливими поживними речовинами. Риба багата багатьма поживними речовинами. Сюди входять високоякісний білок, йод, вітамін D, а також жирні кислоти омега-3, які мають вирішальне значення для оптимальної роботи організму та мозку і тісно пов’язані зі зменшенням ризику багатьох захворювань.

Може знизити ризик серцевих нападів та інсультів. Риба вважається одним із найкорисніших для серця продуктів, які ви можете їсти. В оглядовому дослідженні 2020 року вчені дійшли висновку, що споживання риби пов’язане з нижчою частотою ішемічної хвороби серця і смертності.

Містить поживні речовини для росту та розвитку. Йдеться про жирні кислоти омега-3. Докозагексаєнова кислота особливо важлива для розвитку мозку й очей, а ейкозапентаєнову кислоту важливо вживати під час вагітності, адже вона підтримує здоров’я серця та імунну відповідь під час розвитку плода.

Може поліпшити здоров’я мозку. Метааналіз Trusted Source 2024 року показав, що люди, які їли більше риби, були пов’язані з більш повільними темпами зниження розумових здібностей. Дослідження також показують, що люди, які їдять рибу двічі на тиждень, з більшою ймовірністю мають більше сірої речовини, порівняно з людьми, які їдять рибу рідше ніж один раз на тиждень.

Може допомогти полегшити симптоми депресії. Численні дослідження показують, що жирні кислоти омега-3 можуть допомогти захиститися від депресії і значно підвищити ефективність антидепресантів.

Допомагає боротися з дефіцитом вітаміну D. Риба та рибні продукти є одними з найкращих харчових джерел вітаміну D. Жирна риба, така як лосось і оселедець, містить найбільшу кількість.

Може допомогти запобігти астмі у дітей. Метааналіз 2018 року Trusted Source припускає, що введення риби в раціон у ранньому віці (у віці від 6 до 9 місяців) і регулярне вживання риби (один раз на тиждень) може знизити астму та хрипи в дітей до 4,5 років, тоді як споживання жирної риби може бути корисним для дітей старшого віку.

Може захистити зір у літньому віці. Вікова макулярна дегенерація є основною причиною погіршення зору і сліпоти у літніх людей. Деякі дані свідчать про те, що риба і жирні кислоти омега-3 можуть захистити від цього захворювання.

Може поліпшити якість сну. Огляд і метааналіз 2024 року про вплив жирних кислот омега-3 на сон показують, що вони можуть покращувати якість сну. Також дослідження Trusted Source 2017 року показало, що споживання риби може поліпшити результати розвитку нервової системи не тільки за рахунок прямого впливу на когнітивні процеси, а й за рахунок поліпшення сну.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, чи можна їсти рибу щодня.

Читайте також

Дієтологи назвали 5 “шкідливих” напоїв, які напрочуд корисні для цукру в крові

У списку є сік і кава."Коли ви намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, вибір відповідного напою може здатися складним завданням. Але що, якщо ми скажемо, що деякі напої, яких ви уникаєте, насправді сумісні з…

Названо 9 звичок, здатних підтримати людей за 70 років

Також психолог поділилася тим, що саме вам слід припинити робити в цьому віці.Деякі психологи стверджують, що можна насолоджуватися перевагами старіння, водночас почуваючись молодшим.Як пояснила нейропсихологиня Санам Хафіз,…

Як зробити каву максимально корисною: названо 8 помилок, що можуть зашкодити здоров’ю

Кава може бути корисною для організму, якщо уникати низки помилок.Кава - це улюблений для багатьох напій, певною мірою корисний для здоров’я, якщо споживати його в помірних кількостях. Однак якщо зловживати рідними…

Чому зелений чай такий корисний: дієтологи розкрили всі секрети

Ми любимо зелений чай і вживаємо його, бо знаємо про те, що він корисний. Але як саме? Відповіли експерти.Видання Martha Stewart дізналося в експертів із харчування, у чому користь зеленого чаю. Цей чай виготовляється з…